Nyáron szedjük a téli egészséget (is): ezeket gyűjtsd be és tedd el júliusban
Olvasási idő: 3 perc

Nyáron szedjük a téli egészséget (is): ezeket gyűjtsd be és tedd el júliusban

Nyár derekán járunk. Az aratáson és az első kaszáláson is túl vagyunk már, vegyünk hát sorra néhányat a mostanában gyűjthető gyógy- és fűszernövények és zöldségek közül!

Egy ideje már megjelentek az első hófehér virágok az orvosi citromfű leveleinek tövében, napokon belül itt az ideje a virágzó, leveles hajtások betakarításának. A népi gyógyászatban méhfűként is említett növény elsősorban nyugtató hatása révén közismert, azonban különféle kivonatait és a belőlük előállított készítményeket többek között herpeszvírus okozta problémák esetén is sikerrel alkalmazhatjuk!

A citromhoz rendkívül hasonló illatú gyógynövény a XIV. században leírt alkohol alapú gyógyital, az úgynevezett „kármelitavíz” legfontosabb alkotója, melyet a kármelita nővérek a király számára megfázás és emésztési problémák kezelésére készítettek. Bár az eredeti recept az évszázadok során sajnos elveszett,

különféle variációinak (töredékesen) ránk maradt leírásai alapján készíthetünk még ilyen receptúrákat. 
A bottle of melissa essential oil with melissa leaves
Fotó: 123RF 

Elkészítése sok tekintetben hasonlít a korábban már általunk is bemutatott zöld dió likőréhez: alapként ez esetben is kb. fél liter jó minőségű pálinkát vagy égetett szeszt használjunk. A citromfű mellett vele azonos mennyiségben adjuk hozzá angyalfű levelet is, valamint harmadannyi koriandert. A receptek innentől rendkívül változatosak, van, amely nem is javasol több összetevőt, mások akár 10-12 további fűszert is felsorolnak. Ezek közül leggyakoribb a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg. A fűszeres pálinkát 3-4 héten keresztül napos, meleg helyen tartsuk, naponta rázogassuk, majd tisztára szűrve töltsük új üvegbe. A kész csodaszert 30-50 cseppenként fogyasszuk – akár megelőzésre is! A citromfű illóolaját és erős illatú, friss csokrát akár szúnyogok távoltartására is kiválóan használhatjuk!

Red tomatoes on a branch in a greenhouse closeup Ripe red tomatoes growing on a branch in a greenhouse, AI generated
Fotó: 123RF

Végre valahára itt van a szezonja a paradicsomnak is! Bár a különféle hiper-szuper üzletközpontok pultjain egész évben hozzáférhetünk paradicsomnak látszó áruhoz, ilyenkor bárki könnyen beláthatja, hogy a karakteresen fűszeres illatú, botanikai szempontból gyümölcsnek tekintendő valódi paradicsomnak köze nincsen a téli üvegházakban termesztett, vízízű kín-növényhez.

A paradicsomnak a konyhában és a gasztronómiában betöltött szerepe közismert, kevesebben tudják azonban, hogy a gyógyászatban is számos módon felhasználható! Magas flavonoid-, karotinoid- és vitamintartalmának köszönhetően kivonatait sikerrel alkalmazzák a szív és a keringési rendszer kezelésében, csökkentheti a különféle szívbetegségek kialakulását. Nem meglepő, hogy a legtöbb ható-, illat- és ízanyag a természetes módon termesztett paradicsomban található, a téli időszakban vásárolható paradicsomtól e tekintetben sem várhatunk sok jót. Jó hír viszont, hogy a benne található íz- és hatóanyagok a paradicsom feldolgozott formáiban is megmaradnak, így érdemes magunk számára is befőzni néhány üveggel, hiszen 

a nyári termésből télire eltett püréket, leveket bátran fogyaszthatjuk akár terápiás célból is!
Raw Green Organic Basil Leaves
Fotó: 123RF 

Ha már szóba került a paradicsom, nem hagyhatjuk ki a szintén most gyűjthető bazsalikomot sem! Egy igazi paradicsomsaláta mit sem ér frissen vágott, illóolajának köszönhetően feledhetetlenül jellegzetes ízű bazsalikomlevelek nélkül! (És nem is a bazsalikom az egyetlen gyógynövény, ami kiválóan működik fűszerként is!)

Közismert gasztronómiai szerepe mellett ezen növénynek is van gyógyhatása – nem is akármilyen! A gyomor különféle betegségeinek megelőzésére, puffadás, teltség érzés csökkentésére bármikor sikerrel alkalmazhatjuk, míg a leveléből préselt lével gyulladásos bőrbetegségeket, viszkető rovarcsípéseket kezelhetünk. Utóbbi esetben a rovarcsípés helyét akár egy frissen szedett bazsalikomlevéllel is bedörzsölhetjük!

Jars of tomato sauce with chili, pepper and garlic. Bolognese sauce, lecho or adjika. Preservation. Canning
Fotó: 123RF 

Ha pedig a frissen termő gyógynövények valamilyen extrább tartósítási módján gondolkodnánk, jöhetnek a főzetek, tinktúrák és macerátumok...

Nyitókép: 123RF

Kapcsolódó tartalom
Megunhatatlan hazai vízpartok, ha változatosságra vágynál
| 2025. július 19

Megunhatatlan hazai vízpartok, ha változatosságra vágynál

A jól ismer helyszínek mellett akad néhány meglepetés is.