Túrós császármorzsa
Olvasási idő: 2 perc

Túrós császármorzsa

Akács István receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

120 g liszt

40 g cukor

250 ml tej

1 vaníliarúd

1 citrom héja

40 g barna vaj

50 g vaj

8 db tojás

270 g túró

 

A tökmagmorzsához:

100 g vaj

100 g liszt

100 g cukor

100 g pirított, darált tökmag

 

 A szilvalekvárhoz:

500 g szilva

200 g cukor

½ citrom héja

Elkészítés:

A szilvát megtisztítjuk, kimagozzuk, tetszés szerint daraboljuk, majd lábasba tesszük. Cukrot adunk hozzá – a gyümölcs mennyiségéhez képest csak körülbelül a felét –, hogy megmaradjon a szilva enyhén savanykás íze. Közepes lángon főzni kezdjük, időnként megkeverjük. A fűszereket is hozzáadjuk.  Addig rotyogtatjuk, amíg a szemek összeesnek, a leve kissé besűrűsödik, de a gyümölcs darabos marad: dzsem jellegű állagot kapunk, nem teljesen sima lekvárt. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, és tálalásig félretesszük.

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat egy nagyobb tálba tesszük, a fehérjéket külön félretesszük. A tálba kimérjük a lisztet és a túrót, majd hozzákeverjük a cukrot, a barnított vajat és a sima vajat. Fokozatosan felöntjük tejjel, és simára keverjük, hogy sűrű, de jól keverhető tésztát kapjunk. A masszát rövid ideig pihentetjük – akár a hűtőszekrényben is. Közvetlenül a sütés előtt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a habot óvatosan a tésztába forgatjuk. 

A sütéshez vastag aljú serpenyőt felmelegítünk, majd vajat olvasztunk benne. A felhabosított tésztából egy adagnyit a serpenyőbe szedünk, és egyenletes rétegben elsimítjuk. Közepes lángon sütjük, amíg az alja aranybarnára pirul, ekkor óvatosan megfordítjuk. Ezután a tésztát spatulával nagyobb darabokra szabdaljuk.

A tökmagmorzsához a vajat, a lisztet, a cukrot és a durvára vágott tökmagot összegyúrjuk, hogy omlós, morzsás tésztát kapjunk. A masszát tömbbé formázzuk, lefagyasztjuk, majd ha kellőképpen lehűlt, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A morzsát sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, és 170 °C-ra előmelegített sütőben, körülbelül 6–8 perc alatt aranybarnára sütjük. A kész morzsát hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálaláskor a frissen sült császármorzsát tányérra halmozzuk, mellé vagy a tetejére kanalazzuk a szilvajamet – ízlés szerint melegen vagy hidegen. A desszertet bőven megszórjuk a ropogós tökmagmorzsával, végül frissen reszelt citromhéjjal fejezzük be. Aki édesebben szereti, porcukrot is szórhat rá.

Kapcsolódó tartalom
Mákos bukta
| 2025. november 16

Mákos bukta

Borbás Marcsi szakácskönyve