
Hozzávalók:
A tésztához:
120 g liszt
40 g cukor
250 ml tej
1 vaníliarúd
1 citrom héja
40 g barna vaj
50 g vaj
8 db tojás
270 g túró
A tökmagmorzsához:
100 g vaj
100 g liszt
100 g cukor
100 g pirított, darált tökmag
A szilvalekvárhoz:
500 g szilva
200 g cukor
½ citrom héja
Elkészítés:
A szilvát megtisztítjuk, kimagozzuk, tetszés szerint daraboljuk, majd lábasba tesszük. Cukrot adunk hozzá – a gyümölcs mennyiségéhez képest csak körülbelül a felét –, hogy megmaradjon a szilva enyhén savanykás íze. Közepes lángon főzni kezdjük, időnként megkeverjük. A fűszereket is hozzáadjuk. Addig rotyogtatjuk, amíg a szemek összeesnek, a leve kissé besűrűsödik, de a gyümölcs darabos marad: dzsem jellegű állagot kapunk, nem teljesen sima lekvárt. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, és tálalásig félretesszük.
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat egy nagyobb tálba tesszük, a fehérjéket külön félretesszük. A tálba kimérjük a lisztet és a túrót, majd hozzákeverjük a cukrot, a barnított vajat és a sima vajat. Fokozatosan felöntjük tejjel, és simára keverjük, hogy sűrű, de jól keverhető tésztát kapjunk. A masszát rövid ideig pihentetjük – akár a hűtőszekrényben is. Közvetlenül a sütés előtt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a habot óvatosan a tésztába forgatjuk.
A sütéshez vastag aljú serpenyőt felmelegítünk, majd vajat olvasztunk benne. A felhabosított tésztából egy adagnyit a serpenyőbe szedünk, és egyenletes rétegben elsimítjuk. Közepes lángon sütjük, amíg az alja aranybarnára pirul, ekkor óvatosan megfordítjuk. Ezután a tésztát spatulával nagyobb darabokra szabdaljuk.
A tökmagmorzsához a vajat, a lisztet, a cukrot és a durvára vágott tökmagot összegyúrjuk, hogy omlós, morzsás tésztát kapjunk. A masszát tömbbé formázzuk, lefagyasztjuk, majd ha kellőképpen lehűlt, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A morzsát sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, és 170 °C-ra előmelegített sütőben, körülbelül 6–8 perc alatt aranybarnára sütjük. A kész morzsát hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálaláskor a frissen sült császármorzsát tányérra halmozzuk, mellé vagy a tetejére kanalazzuk a szilvajamet – ízlés szerint melegen vagy hidegen. A desszertet bőven megszórjuk a ropogós tökmagmorzsával, végül frissen reszelt citromhéjjal fejezzük be. Aki édesebben szereti, porcukrot is szórhat rá.

Mákos bukta
Borbás Marcsi szakácskönyve












