
Hozzávalók:
A vaníliapudinghoz:
3,5 dl zsíros tej
1,5 dl zsíros tejszín
2 tojássárgája
1 tk. vaníliapaszta
3,5 dkg keményítő
3-4 ek. cukor (ízlés szerint)
A kandírozott magvakhoz:
10 dkg natúr mandula
10 dkg natúr földimogyoró
3-4 ek. barna cukor
1 kk. fahéj
1 kk. kardamom
1 tojásfehérje
Az összeállításhoz:
UNIVER áfonyalekvár
UNIVER szamócalekvár
UNIVER sárgabaracklekvár
Tetszés szerinti friss gyümölcs a tetejére (áfonya, datolyaszilva)
Elkészítés
Először a vaníliapudingot készítjük el. A tojássárgákat simára keverjük a keményítővel, a cukorral és egy kevés tejjel. A maradék tejet a tejszínnel együtt lassan felforraljuk, közben hozzáadjuk a vaníliapasztát. A forró tejből egy keveset a tojásos keverékhez merünk, simára keverjük, majd az egészet visszaöntjük az edénybe. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor azonnal lehúzzuk a tűzről, és időnként átkeverve teljesen kihűtjük.
A kandírozott magvakhoz a mandulát és a földimogyorót egy tálba tesszük, összeforgatjuk a kissé fellazított tojásfehérjével, majd hozzáadjuk a barna cukrot, a fahéjat és a kardamomot. Alaposan elkeverjük, hogy a fűszeres cukor egyenletesen bevonja a magvakat. Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük az egészet úgy, hogy lehetőleg ne fedjék egymást. 150 °C-ra előmelegített sütőben, körülbelül 40–45 perc alatt ropogósra sütjük, közben időnként megkeverjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Az összeállítás előtt a kihűlt pudingot még egyszer átkeverjük, hogy krémes legyen. Végül az összetevőket poharakba rétegezzük: az aljára egy réteg vaníliapuding kerül, erre egy réteg Univer lekvár – ízlés szerint áfonya-, szamóca- vagy sárgabaracklekvár –, majd ismét puding következik. A tetejét bőven megszórjuk a kandírozott magvakkal, és friss gyümölcsökkel díszítjük.
Tálalásig hűtőben pihentetjük. Egyszerűen variálható desszert, amit a különböző lekvárokkal és gyümölcsökkel minden alkalomra kicsit más hangulatúvá tehetünk.
A recept megjelenését az Univer támogatta.

Túrós császármorzsa
Akács István receptje





















