Mákos bukta
Olvasási idő: 1 perc

Mákos bukta

Borbás Marcsi szakácskönyve

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
5 dkg cukor
1 csipet só
10 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
kb. 3 dl tej
2 tojássárgája

 

A töltelékhez:
15 dkg mák
7 dkg cukor
1 dl tej
2 ek. szilvalekvár

A kenéshez:
1 egész tojás

 

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos tejben egy kanálnyi cukorral felfuttatjuk. Ha már szép habos, elkeverjük benne a tojások sárgáját. Az egészet az átszitált liszthez adjuk, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Annyi tejet adunk hozzá, hogy rugalmas, jól formázható állagú legyen. Ha már összeállt, beledolgozzuk a vajat is. Simára, levegősre dagasztjuk, majd letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk két-háromszorosára kelni.

Közben elkészítjük a tölteléket. A púderesre darált mákot a cukorral és a tejjel elkezdjük főzni. Amikor kicsit kezd odakapni, akkor van készen. Ekkor ízesítjük szilvalekvárral, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és nagyjából fél centiméter vékonyságúra nyújtjuk. Ezután négyzetekre vágjuk, mint amikor szilvás gombócot készítünk. Mindegyik négyszög közepébe teszünk egy nagy kanálnyit a töltelékből. Úgy csomagoljuk össze, hogy szép kis gombócokat kapjunk. Ezeket tesszük egymás mellé egy kivajazott, kerek sütőformába.

Ha megtelt a forma, további 15 percig szobahőmérsékleten kelesztjük a buktákat. Ha már szépen felkeltek, a tetejüket megkenjük felvert tojással, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük őket, amíg szép aranybarnák nem lesznek.

 

 

Kapcsolódó tartalom
Tejszínes citromkrém mandulás morzsával
| 2025. november 15

Tejszínes citromkrém mandulás morzsával

Borbás Marcsi receptje