Egészség

5+1 gyógynövény, ami mindig legyen otthon

Néhány kincs, aminek minden háztartásban helyet kellene kapni!

 

Napjainkban a gyógynövényhasználat hatalmas reneszánszát éli, és ez nem is csoda: érdemes nagyanyáink bölcsességeit átmenteni a jelenkorba. Hazánkról amúgy is bátran elmondhatjuk, hogy határozottan nem szűkölködik gyógynövényekben, sőt a 20. században még valódi nagyhatalomnak számított ezen a téren. A klimatikus adottságoknak köszönhetően rengeteg faj, viszonylag nagy mennyiségben megtalálható Magyarországon.

A gyógyhatású növényekhez nem nehéz hozzájutni: saját használatra akár termesztheted is őket, túrák alkalmával gyűjthetsz belőlük, de beszerezhetsz sok mindent a patikából vagy a gyógynövényboltok polcairól is. Akárhogyan is jutsz hozzá, ez a néhány természetes orvosság jó szolgálatot tehet az előttünk álló hidegebb hónapokban:

1.       Kamilla

A növények doktora, ősi gyógynövény. Már az ókori egyiptomiak is ismerték, a Napisten ajándékának tekintették. Az évszázadok során csak fokozódott a népszerűsége, egyre inkább elterjedt, talán az egyik legismertebb gyógynövény. Csomó mindenre használható, például gyomor- és bélgörcsök, bőr- és bélgyulladások esetén, hiszen görcsoldó, antiallergén, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatása számtalan betegség esetében nyújthat enyhülést.

A testünkön túl is segítségünkre lehet: ha a kertünkben egy beteg növény mellé ültetjük, akkor annak állapota szemmel láthatóan javulásnak indul.

 
Pixabay

2.       Csipkebogyó

A személyes őszi kedvencem, szép és hihetetlenül hasznos. Húsának gyógyító hatásait – szintén – már az ókori népek is felismerték, főként a sorvadásos betegségek ellen alkalmazták, manapság leginkább Európában közkedvelt. 

A csipkebogyó fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a benne található flavonoidok gyulladásgátló, immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti az érfalakat, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Meghűléses betegségek megelőzésére, illetve kezelésére kiváló immunerősítő. 

Külön öröm, hogy a téli hétvégék remek családi programja lehet a kirándulással egybekötött csipkebogyó-gyűjtés.

 

3.       Zsurló

Több ezer éve nő a bolygón, mégis kevesen ismerik a zsúrlót. Őseink a népi gyógyászatban vérzéscsillapításra használták, de a termékenységgel is összefüggésbe hozták:

annak a nőnek, aki gyereket szeretett volna, zsurlóval töltött párnán kellett aludnia.

Hogy ez meghozta-e a várva várt eredményt, arról nincs bizonyíték, arra viszont van, hogy a gyógynövény remekül tisztítja a veséket, erősíti az immunrendszert, és szilícium tartalma miatt a hajat és a körmöt is, valamint állítólag a csontozatot is támogatja. 

A zsurlóból főzött teának elsősorban a vesénk örül, hiszen a vízhajtó hatása miatt tisztítja a szervet, segít megszabadulni a felgyűlt vesehomoktól, vesekőtől, de a húgyúti fertőzések kezelésében is jó szolgálatot tehet egy-egy csésze ital. Télen a vesék mellett egy-egy szezonális betegségen is segíthet, ugyanis csillapítja a köhögést, a légúti gyulladásokat, a lázat, az arcüreggyulladást.

Kínában is népszerűségnek örvend a zsurló: ott gombaellenes, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően láb-, és körömgomba ellen használják, valamint begyulladt visszerek kezelésére.

 

4.       Tőzegáfonya

Általában nőket érintő fertőzések hatékony gyógyítója a húgyúti rendszer természetes gyógyszere, a felfázós nők jó barátja. A felfázás megelőzésében és kezelésében nyújtott haszna mellett magas C-vitamin tartalma miatt is érdemes beszerezni, hiszen a vitaminnak köszönhetően védelmet szerezhetünk megfázás és nátha ellen, erősíthetjük az immunrendszerünket.

 
Larm Rmah / Unsplash

5.       Citromfű

A citromfű az idegesek, feszültek, álmatlansággal küzdők támasza lehet – remekül edzi és erősíti az idegrendszert, de nyugtató hatású is. A citromfűtea azonnal csökkentheti a stresszt, de ha ágybabújás előtt iszunk egy csészével, az esti elalvást is megkönnyíthetjük vele. 

Álmatlanság ellen a citromfű illóolaja is hatásos lehet:

párologtassunk belőle a hálószobában vagy tegyünk néhány cseppel a párnánkra.

 

+ 1 Hárs

A hideg beköszöntével lassan mindenkit utolérnek a náthás, torokfájós napok. Ilyenkor lesz segítségedre a hársfatea, amely meghűléses betegségek gyógyítására, de izzasztásra, bőrtisztításra, láz-és köhögéscsillapításra is kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, de köptető hatással is bír.

Ha a hársteához kamillát és borsmentát is keverünk, olyan izzasztó teát kapunk, ami hűlés esetén jó szolgálatot tehet. Emellett a hárs pozitívan hat az emésztésre is, erősíti a gyomrot és enyhíti a gyomoridegességet.

Ne feledjük: gyógynövényekkel is okosan kell bánni: ha gyógyászati célokra használnád őket, az esetleges gondokat megelőzvén kérd ki szakorvos véleményét is! Attól még, hogy természetes anyagok, mellékhatásaik lehetnek, ezért mindenképpen tájékozódj a helyes alkalmazás módjáról – mennyiségről, elkészítési módról. (Különösen igaz ez a babát váró nőkre!)

 

Ajánljuk még:

Mint emberek a sót... – ami nélkül nincs ízes élet

„Úgy szeretlek Édesapám, mint emberek a sót!” – mondja a mesebeli királyleány, és valljuk be, a furcsa megfogalmazás ellenére – királyi édesapjához hasonlóan – igazat kell neki adnunk. Elsőre talán azt hihetnénk, hogy a só csak egy a gyakrabban használt konyhai ételízesítők közül, azonban ha jól végiggondoljuk, életünk szinte minden területén találkozhatunk vele. Változatos felhasználási lehetőségeihez hasonlóan történelme is izgalmas: volt már fizetőeszköz, rendeztek vele adósságot, ráadásul az egyik legjobb minőségű kősót Európában éppen a Kárpát-hazában bányásszák.

 

Már követem az oldalt

X