Hozzávalók
A salátához:
- 20 dkg lencse
- 20 dkg nyers, hámozott sütőtök kis kockákra vágva
- 1 nagyobb fej lilahagyma
- olaj, mustár, ecet, só, bors
A fasírthoz:
- 30 dkg zellergumó lereszelve
- 15 dkg félkemény sajt lereszelve
- 2 tojás
- 3 ek. zabliszt
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 közepes fej vöröshagyma apró kockákra vágva
- mustár, só, bors, fűszerpaprika, kömény
Elkészítés
A salátához megfőzzük az előzőleg beáztatott lencsét. Nem kell túl puhára, az a jó, ha még harapható állagú. Miután megfőtt, még melegen keverjünk a főzővízéhez egy evőkanál ecetet. A sütőtök kockákat sózzunk meg, és egy kis olajjal összekeverve süssük puhára 200 fokon 10-15 perc alatt. A hagymát vágjuk fél karikákra, majd sózzuk be. Keverjük össze a leszűrt lencsét a hagymával és a sült tökkel, majd ízesítsük sóval, borssal, mustárral elkevert olajjal.
A fasírthoz minden hozzávalót összekeverünk, és kis, lapos pogácsákat formázunk a masszából. Olajozott tepsire tesszük őket, és 200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Fél időben érdemes megfordítgatni a fasírtokat.
Ne hagyjátok ki ezt a receptet míg kapni friss sütőtököt – pláne ha sikerül jó nagydobosi tökhöz jutni, amiből már egy szuper levest is ajánlottunk!
Fotó: Krisztics Barbara