Sütőtökös lencsesaláta zellerfasírttal

Gasztro

Sütőtökös lencsesaláta zellerfasírttal

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A salátához:

  • 20 dkg lencse
  • 20 dkg nyers, hámozott sütőtök kis kockákra vágva
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • olaj, mustár, ecet, só, bors

A fasírthoz:

  • 30 dkg zellergumó lereszelve
  • 15 dkg félkemény sajt lereszelve
  • 2 tojás
  • 3 ek. zabliszt
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 közepes fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • mustár, só, bors, fűszerpaprika, kömény

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A salátához megfőzzük az előzőleg beáztatott lencsét. Nem kell túl puhára, az a jó, ha még harapható állagú. Miután megfőtt, még melegen keverjünk a főzővízéhez egy evőkanál ecetet. A sütőtök kockákat sózzunk meg, és egy kis olajjal összekeverve süssük puhára 200 fokon 10-15 perc alatt. A hagymát vágjuk fél karikákra, majd sózzuk be. Keverjük össze a leszűrt lencsét a hagymával és a sült tökkel, majd ízesítsük sóval, borssal, mustárral elkevert olajjal.

A fasírthoz minden hozzávalót összekeverünk, és kis, lapos pogácsákat formázunk a masszából. Olajozott tepsire tesszük őket, és 200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Fél időben érdemes megfordítgatni a fasírtokat.

Ne hagyjátok ki ezt a receptet míg kapni friss sütőtököt – pláne ha sikerül jó nagydobosi tökhöz jutni, amiből már egy szuper levest is ajánlottunk!

Fotó: Krisztics Barbara