Nagy-Magyarország receptjei: kárpátaljai koktélparadicsom-befőtt
2020.08.17.
Kárpátalján, egy eldugott kis faluban leltünk rá erre a receptre. Praktikus módja ez a paradicsomfelesleg felhasználásának, de csupán saját örömünkre is érdemes eltenni néhány üveggel. A pikáns paprika zamata szinte összeolvad a paradicsom savanykás ízével. Húsok mellé is kiváló csemege, de akár egy tésztaszósz alapja is lehet. Vigyázat! Nem lehet megunni!
Hozzávalók:
- 1 kg Lucullus paradicsom
- 1 kg koktélparadicsom vagy kisszilva paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db chilipaprika
- só
Elkészítés:
Az összes paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk. A Lucullus paradicsomok magházát a levével együtt eltávolítjuk, kivágjuk a szárvégeket, és apróra feldaraboljuk őket. Ezután 2 gerezd fokhagymával, valamint 2 db chilipaprikával együtt feltesszük főni. Sózzuk, majd addig rotyogtatjuk, míg pürészerű nem lesz az állaga. Nem baj, ha maradnak benne darabok. Ezután belehelyezzük az egész, hámozott koktélparadicsomokat, és 5-6 percen keresztül együtt főzzük őket, hogy ezek is átmelegedjenek. Csírátlanított üvegekbe tesszük a keveréket, majd lezárjuk, és lefordítva dunsztoljuk.
Ajánljuk még:
A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.