Nagy-Magyarország receptjei: kárpátaljai koktélparadicsom-befőtt

Gasztro

Nagy-Magyarország receptjei: kárpátaljai koktélparadicsom-befőtt

Kárpátalján, egy eldugott kis faluban leltünk rá erre a receptre. Praktikus módja ez a paradicsomfelesleg felhasználásának, de csupán saját örömünkre is érdemes eltenni néhány üveggel. A pikáns paprika zamata szinte összeolvad a paradicsom savanykás ízével. Húsok mellé is kiváló csemege, de akár egy tésztaszósz alapja is lehet. Vigyázat! Nem lehet megunni!

 

Hozzávalók:

  • 1 kg Lucullus paradicsom
  • 1 kg koktélparadicsom vagy kisszilva paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db chilipaprika

Elkészítés:

Az összes paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk. A Lucullus paradicsomok magházát a levével együtt eltávolítjuk, kivágjuk a szárvégeket, és apróra feldaraboljuk őket. Ezután 2 gerezd fokhagymával, valamint 2 db chilipaprikával együtt feltesszük főni. Sózzuk, majd addig rotyogtatjuk, míg pürészerű nem lesz az állaga. Nem baj, ha maradnak benne darabok. Ezután belehelyezzük az egész, hámozott koktélparadicsomokat, és 5-6 percen keresztül együtt főzzük őket, hogy ezek is átmelegedjenek. Csírátlanított üvegekbe tesszük a keveréket, majd lezárjuk, és lefordítva dunsztoljuk.

 

 
 
 

 

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.