Nagy-Magyarország receptjei: kárpátaljai koktélparadicsom-befőtt

Gasztro

Nagy-Magyarország receptjei: kárpátaljai koktélparadicsom-befőtt

Kárpátalján, egy eldugott kis faluban leltünk rá erre a receptre. Praktikus módja ez a paradicsomfelesleg felhasználásának, de csupán saját örömünkre is érdemes eltenni néhány üveggel. A pikáns paprika zamata szinte összeolvad a paradicsom savanykás ízével. Húsok mellé is kiváló csemege, de akár egy tésztaszósz alapja is lehet. Vigyázat! Nem lehet megunni!

 

Hozzávalók:

Tovább olvasok
  • 1 kg Lucullus paradicsom
  • 1 kg koktélparadicsom vagy kisszilva paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db chilipaprika

Elkészítés:

Az összes paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk. A Lucullus paradicsomok magházát a levével együtt eltávolítjuk, kivágjuk a szárvégeket, és apróra feldaraboljuk őket. Ezután 2 gerezd fokhagymával, valamint 2 db chilipaprikával együtt feltesszük főni. Sózzuk, majd addig rotyogtatjuk, míg pürészerű nem lesz az állaga. Nem baj, ha maradnak benne darabok. Ezután belehelyezzük az egész, hámozott koktélparadicsomokat, és 5-6 percen keresztül együtt főzzük őket, hogy ezek is átmelegedjenek. Csírátlanított üvegekbe tesszük a keveréket, majd lezárjuk, és lefordítva dunsztoljuk.

 

 
 
 

 

 

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.