ZónánTúl

Hová menjünk nyaralni? – Vakáció Magyarországon

Itthon a Balaton környéke, a Tisza-tó, a Dunakanyar top úticélok. De hazánk annyi szép tájat rejt, hogy itt az idő felfedezni a kevésbé ismert részeket is! Ez évben lehet, épp jó lesz erdő mélyén tekeregni, reccsenő deszkától, ugrifülestől rettenni. Nyári kalandra fel, irány Magyarország!

1976-ban jelent meg Fehér Klára Vakáció Magyarországon című könyve. Akkoriban faltam a könyveket, válogatás nélkül szedtem le őket a polcról. Ez a könyv a szünidő első napjaiban került kezembe, és egészen elvarázsolt. Volt benne pár ismerős hely, a többit felfedezendő pedig bújtam a térképet, és nyaggattam a szüleimet, hogy ide meg oda menjünk el feltétlenül.

Azóta végeláthatatlan idő telt el, felfedeztem az ország rejtett zugait, sokkal többet, mint amit az a bizonyos könyv megemlített. Jó szívvel ajánlok most a vakációra hazai kirándulóhelyeket, látni- és csodálnivalókat. Mert Magyarország tényleg csodálatos – íme, egy csokornyi válogatás a kincseinkből!

Felfedezzük Budapestet!

Sokan fanyaloghatnak most, hogy mégis mit keres egy felfedezésre váró területeket listázó felsorolásban a főváros, amit azért igen sokan megismertek már. Csakhogy biztos vagyok abban, hogy aki turistaként járt csak itt, lemaradt egyről s másról, sőt: aki itt él, az is talál még a maga számára felderítetlen területet. Nekem ilyen volt Budafok, amellyel nemrég barátkoztam össze. Bátran ajánlom másnak is, hogy villamosozzon ki ide, kalandos történetű kastélyok, pezsgőtörténelem, barlanglakások, óvóhely-múzeum és dunai panoráma várja majd.

sacellary-kastely-budafok

 Budafok kincsei

Mivel egykor magam is úttörővasutas voltam, mi nem hagyjuk ki egyetlen nyáron sem, hogy végigvonatozzunk a Budai hegységben a Gyermekvasúton, de lépten-nyomon hallom, sokan nem jártak még erre. Pedig ha tudnák, mi szépséget rejt a madárdalos erdő! Mi rendszerint nemcsak zakatolunk, hanem teszünk egy-egy szép túrát is a fák között. Jó vezető ehhez Buda turistaútja, a „budai zöld”, a Gellért fürdőtől egészen Telkiig kalauzolja végig az erre vállalkozókat. Különleges út, mert részben városi zöld területen halad, mégis sok-sok látnivalót érint – érdemes lehet az életben pár napot rászánnunk. 

De a pesti oldalon is hatalmas védett területen kirándulhatunk, a Rákos patak mentén. A Felső-Rákosi tanösvény Budapest leggazdagabb madárvilágával kecsegtet, és a közelben vár felfedezésre a mátyásföldi villanegyed, avagy Pest Rózsadombja, amelyet akár szakvezetéssel is meglátogathatunk. 

 Mátyásföld

Kirándulások a főváros közelében

Ha elszakadnánk a várostól, de nincs időnk ottalvós programokat szervezni, bevehetjük a Budapest környékén heverő kisebb-nagyobb városkákat. 

Fót kicsit Párizsra hajaz különleges templomával, de találunk ott tanösvényt, kastélyt és kellemes tavat is kalandparkkal – tökéletes egynapos úticél hát a város. A járásban tovább haladva Gödöllőre is mehetünk, ahová közel sem csak a Királyi kastélyért érdemes kiruccanni. Az Arbopark az egész családnak nagy élmény, az erdészeti arborétum tervezői gondoskodtak arról, hogy játszva merülhessünk el az erdei ismeretekben.

Ha a budai oldalon távolodnánk a várostól, a Zsámbéki medence vonzó úti cél lehet. A zsámbéki romtemplom, a biatorbágyi viadukt, a pátyi pincesor mellett itt találhatjuk meg a „Pest vármegyei Arizonát”, a Nyakas-kő rejtelmes hegyormát. De ha kirándulnánk is ezirányba érdemes elindulni: Tűzkő, Naphegy, Naprózsa, Kövirózsa, Gubóvirág, ezek egytől-egyig mind Budaörs felett magasodó hegyek tanösvényei. Nem túl hosszúak, így akár egy egész napos kirándulásra felfűzhetjük őket.

budaorsi-tanosveny

 Kilátás Budaörsön

De ha már Budapest környéke: induljunk el a Duna mentén délre vagy északra, minden esetben csodás kisvárosokra bukkanhatunk. Ráckevére például hévvel vagy hajóval is eljuthatunk relatív rövid idő alatt. Az egész napos programot szerdára vagy szombatra jó tervezni, ha szeretnénk a Csónakos vásári forgatagában is elmerülni a számos látnivaló mellett. Ha Észak felé indulnánk, a Dunakanyar kapuja, Vác lehet a nyerő úticél, amelyet könnyen elérhetünk vonattal vagy két keréken. Akit a barokk építészet gyöngyszemei nem kötnek le, arra a vadregényes ártéti tanösvény, a földalatti múmiakiállítás vagy a karikatúra-múzeum vár. Ezen útirányon maradva hamar a festői Zebegény közepén találjuk magunkat, ahol gyönyörű Duna-part, suttogó erdő, börzsönyi túrák várnak, de a Szőnyi István Emlékmúzeumot sem érdemes kihagyni.

Felfedezésre váró vármegyék

Ha messzebb mennénk a várostól, de elszakadnánk a Balaton-Tisza-tó-Dunakanyar szentháromságtól, keressük fel a kevésbé frekventált vidékeket.

  • Tolnában Dunaföldvár például virágokkal ékes várkerttel vár, Pakson megnézhetjük az Atomerőmű Múzeumot, de van itt római kori romkert, és Makovecz Imre nagyszabású alkotása, a Szentlélek templom is e helyen található. Györkönyben, Bölcskén csuda pincesorokat láthatunk, a Duna mentén pedig védett löszpusztarétet, nőszirommal és tátorjánnal borított területeket találhatunk.
  • Villányba bort kóstolni, vagy Harkányba gyógyfürdőzni? Jöhet persze ez is, de mellettük Baranya számtalan más látnivalót kínál még. A történelmi helyszínek, Siklós és Szigetvár, a török kori emlékek Mohácson és Babócsán, a Fehér Gólya Múzeum Kölkeden mindenképpen jó úticél, amiképpen a máriagyűdi zarándokhely is, ami lelkileg tölti fel az arra járókat.
  • Vidrát lesni, Somogyváron a Nemzeti Emlékhelyen fejet hajtani, meglátogatni a Krisna-völgyet, költőkkel és méhészekkel találkozni, Kaszón vonatozni, A Drávában fürdeni, ezt mind felfűzhetjük egy néhány napos somogyi kirándulásra.
  • A gyógyfürdőjéről ismert Sárvár kedves arborétuma minden évszakban könnyű sétára csábít. A Nádasdy várban világhírű Huszárgyűjteményt láthatunk. Kerékpározhatunk a Rába mentén, egészen Sitkéig, ahol a dombon álló kápolnában augusztusban rockkoncertet tartanak. Szombaton Rábapatyra érdemes menni annak, aki igazi vásári hangulatot keres – egy a lényeg: barangoljunk olykor Vas vármegyében is!
  • A Bodrog-mente természeti kincseket és történelmi látnivalókat is felsorakoztat. Sárospatak, a Bodrog-parti Athén nem csak várával büszkélkedhet. A Református kollégium épülete, a park, a város gyógyfürdője maradásra csábít. A Tokaji borvidék látnivalóit egy hét alatt sem lehet végigjárni! A Megyer-hegyi tengerszem, a tanösvény és a kalandpark, a bodrogkeresztúri Ecetmúzeum mind kihagyhatatlanok. Ugyanígy az edelényi Kastélysziget, amely Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében jól elbújva őrzi hazánk legszebb barokk kastélyegyüttesét.

Programok virágkedvelőknek és kertbarátoknak

Tudták, hogy vannak látogatható magánkertek? Olyan csuda kis gyűjtemények, amelyek időről-időre megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt. Megnézhetünk gyógynövényes- és fűszerkertet, tájképi- vagy japánkertet. Megismerkedhetünk a mediterrán kertművészettel, az árnyéki kerttel, ötleteket gyűjthetünk belőlük. Előzetes bejelentkezéssel látogathatók.

A botanikus- vagy füvészkertek az ország minden zugában feltöltődést, kellemes sétát kínálnak. Nyáron különleges, egy-egy növényhez kötődő programmal színesítik a napokat. A rózsarajongóknak számos rózsakert illatozik: például Nagytétényben, a Rózsadombon, Szolnokon, Fertődön, Acsádon, a virágok királynőjét számos helyen megcsodálhatjuk. Levendulát ma már szinte bárhol szedhetünk, de a legszebb és legkülönlegesebb levendulaültetvények látványáért érdemes nyakunkba venni az országot.

Kastélyok bűvöletében

A kastélykedvelőknek a nyári vakáció kiváló időszak arra, hogy a szépen felújított épületeket felfedezzék. Ilyen a 2022-ben megnyílt Dégi Festetics kastély, vagy Alsópetényen a Prónay kastély és környéke. A legendák kastélya Nádasdladányon ékeskedik, hazánk egyik legromantikusabb kastélya pillanatok alatt lenyűgözi a látogatót. Fehérvárcsurgón a  Károlyi kastély és hatalmas parkja hív kellemes feltöltődésre.

 Az alsópetényi kastélykert

Kirándulás gyerekekkel

A szurdokvölgyek felfedezése izgalmas, ám nem veszélytelen vállalkozás. Örök emlék marad végigmászni egy sziklaszurdokot! A kőfejtők, kibelezett kőbányák elképesztően jó kirándulóhelyek, a főváros környékén többet is találunk ezekből, nekünk nagy kedvenceink. A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház Győr-Moson-Sopron vármegyében tárt kapukkal vár, hogy évmilliókon át utazzunk a föld mélyében.  

A vonatozást minden gyerek élvezi, utazás közben jókat beszélgethetünk, akár térképen követhetjük, merre kanyarog a vasút. Szép útvonalakból pedig nincs hiány! A vonatkedvelőket számos más vonatos érdekesség is várja: vasútmodell-kiállítás, vonatos étterem, Szentendrén olyan közlekedési múzeum, ahol szinte mindenre fel lehet mászni!

 Vértes, Csókakő

A Vértest felfedezni felér egy komplett geológiai vagy földtörténeti utazással. Vannak itt víznyelő barlangok, karsztbokorerdő, Gánton vöröslik a bauxitmúzeum, akár a Marson lennénk. Tanösvények, bányamúzeum az aktívaknak, gyógynövényillatban fürdő kolostor a csöndre vágyóknak, borospincék és bortúrák az ezerjót kedvelő felnőtteknek.

Nyár elején a szentjánosbogár-rajzás megismételhetetlenül szép esti program, több helyen is van lehetőség az országban arra, hogy élvezzük a rovarok esti táncát, megismerjük életüket. És ha már természet: az ártéri tanösvények recsegő deszkapallói a bátorságért cserébe a vízi élővilág izgalmas világát tárják a látogatók elé.

Nagyobbak örömmel vesznek kicsit bizarrabb programot is: Dunaújvárosban a vasmű skanzen, Százhalombattán a halomsírok, a Zelezna-Baba-barlang Sóskút felett olyan látnivalók, ahol kicsit rettegni is lehet!

Otthoni, bekuckózós pihenéshez jó szívvel ajánlom Fehér Klára Vakáció Magyarországon című könyvét. Izgalmas olvasmány, főleg, ha megnézzük, mi változott, és mi nem változott az elmúlt évtizedek alatt. 

Fotók: Halmos Monika

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X