ZónánTúl

Közeli helyeken: kibelezett kőbányák üregében kirándultunk

A kőfejtők, a részben kibelezett kőbányák még levéltelen fákkal, kevés növénnyel is megkapó látványt nyújtanak. Kellemes sétákat vagy erősítős lépcsőzést tehetünk, és eközben elmélyedhetünk a földtörténet millióinak történetében Diósdon Dió Döme sétálóján.

Régóta nézegettem már a térképen a Diósdi kőbánya és kőfejtő helyét: lakott terület közepén, házak között bújik meg ez a hely. Körülnőtte az ember, de meghagyták ezt az apró területet, mementónak. Könnyű ide eljutni, ha már tudod, hogy a Dió Döme sétálóját kell keresni, akkor egyszerűen idetalálsz akár autóval, akár busszal a honlap részletes információi alapján.

Érdemes gyerekekkel is megmászni a kőfejtőt, jó másfél-két óra alatt bejárható, ez pont az a túraidő, amely egy óvodásnak is élvezetes, a felső részéről pedig gyönyörű kitekintést nyerhetünk a környékre. A kőfejtő geológiai tanösvény is egyben, láthatunk itt lajtamészkő-képződményeket, megfigyelhetjük az egykori bányászat maradványait. Az innen származó kövek a parlament és a Halászbástya falaiban leltek új otthonra. A természet pedig elkezdte szépen magáévá tenni a már mozdulatlan köveket.

Nekünk nagyon tetszettek a tanösvény egyes állomásain elhelyezett, újrahasznosított, raklapokból készült ülőalkalmatosságok, és a szemetesek. Ez utóbbiak fedeles festékes vödrökből újraálmodott Dió Döme kukák.

kobanya-diosdi-kofejto

 A tanösvény megállóinál a QR-kódot leolvasva még egy rövid mesével is gazdagabbak lehetünk, míg a lábak megpihennek. 

kobanya-diosdi-kofejto

 

A kőfejtő mellett a Római-árok ma is működő természetes vízelvezető, az elmúlt hetek nagy esőzéseinek nyomait felfedezhettük rajta. Gyökerek, kövek közt egyensúlyozhatunk végig a vízmosáson.

Az ösvény babakocsival és egyéb kerekes szerkezetekkel nem járható,

mert vannak olyan részek, hogy a sziklaperemre kell felkapaszkodni. A Tétényi fennsík eme kiemelkedő pontjáról Százhalombatta, Tököl felett elláthatunk a Csepel-sziget és a Duna vonalának messzeségébe, a folyó ezüst szalagként tündököl alattunk. A másik irányban a Budai-hegység vonulata állja tekintetünk útját. Mint egy megelevenedett térkép! Jól szemrevételezhetjük a magasodó épített elemeket, mint az erőművek kéményei, a rádióadó-antennák, vagy az újonnan épült MOL-torony. Jól látszik a Lakihegyi adótorony, amely a maga 314 méteres magasságával egykor a világon a legmagasabbnak számított.

A kilátóponttól kellemes, sík út vezet a gerincen, a jellegzetes karsztbokros növényzettel, galagonya, csipkebogyó tarkítja a füves réteket. Az út mellet megpillanthatjuk a Rádiómúzeum szögesdróttal elkerített udvarát, ahol a szabadtéri kiállításon a magyar műsorszórás jeles személyeinek emlékoszlopait láthatjuk, valamint mindenféle antennákat. A múzeum, amely a Postamúzeumhoz tartozik, előzetes bejelentkezéssel látogatható. Ezt nem tudtuk, így csak kívülről szemlélhettük meg, pedig izgalmasnak ígérkezik a belső is. Az egykori rövidhullámú adóállomás épületében a magyar rádiózás és televíziózás, a katonai hírszerzés rádiós történetét ismerhetjük meg.

kobanya-diosdi-kofejto

 

A tanösvény házak között kanyarog tovább, pontosabban befordul a Pincesor-utcára. A nevéből sejteni lehet, mit találunk itt: láthatóan nem elfeledett borospincék ezek, olykor használatban lehetnek, de mi ottjártunkkor egyiket sem találtuk nyitva (sajnos). Pedig szoktak itt nagy eseményeket is tartani, mint a Diósdi Pincemustra. A sétaút körtúra, így bárhonnan is csatlakozunk be, visszavezet a kiindulópontunkra.

Hasonló köves élményeket sok helyen találni szerte kis hazánkban. Ilyen a főváros közelében az ürömi Róka-hegyi kőfejtő. A biatorbágyi és a budaörsi egykori kőfejtőket mára már nagyjából visszafoglalta a természet, de érdemes felfűzni őket egy-egy kirándulás során. Ugyanígy az Érdi Fundoklia völgyet vagy a Sóskúti Kálváriahegyet.

Sopron mellett a Fertőrákosi Kőfejtő igazi élménypark, erről, és a benne foglalt barlangszínházról már írtunk részletesen. Itt a közelünkben, Sóskúton a működő kőbánya mellett van egy felhagyott, régi kőfejtő is. Ezt is nagyrészt magáévá tette az élővilág. Olyan különleges környezet alakult ki, amely már több filmrendező fantáziáját is felkeltette, rendszeresek a cserjésben megbúvó kőformációk közt a filmforgatások. A Pokolfajzat 2-ben, Bergendy Péter Post Mortem című alkotásában is felvillant a sóskúti mészköves, galagonyával benőtt domboldal.

Ajánljuk még:

Téli kirándulóötletek: távol a város zajától és mégis közel ahhoz

Különleges helyek, páratlan kilátások. Ez a közös abban az öt helyben, amelyek alig egy óra távolságra találhatóak valamely magyar nagyvárostól, mégsem kell attól tartanunk, hogy tömegekbe ütközünk. Sapka, sál, kesztyű legyen kéznél, csakúgy, mint meleg öltözet, az élményről pedig a természet gondoskodik. 

 

Már követem az oldalt

X