ZónánTúl

Utazás évmilliókon át, találkozás a legelésző tengeri tehénnel, a mészkő története és egy remek koncert

Ha tudtam volna, milyen pazar helyszín a Fertőrákosi Barlangszínház, már réges-rég felkerült volna a bakancslistámra. Óriási koncertélmény, páratlan szépségű mészkőképződmények, gyönyörű környezet és egy remekül összeállított kiállítás. Igazi élmény az egész családnak. Jó szívvel ajánlom! 

A fertőrákosi kőfejtő

Soprontól egy ugrás Fertőrákos, ahol áthalad a Fertő tavat kerülő kerékpárút is. A kőfejtőt nem lehet eltéveszteni, olyan monumentális, olyan jellegzetes kő-parkolót építettek köré. A valamikori kőfejtő ma élményparkot és barlangszínházat foglal magában, a kitermelt kő Bécs és Pozsony középületeibe került a XIX. századtól egészen a XX. század derekáig.

 

Sziklai benge tanösvény

A kapun belépve jó minőségű járdán, lépcsőkön sétálhatunk végig a kőfejtő tetején, ahol a mészköves rétek élővilága tárul a szemünk elé, a Fertő-Hanság Nemzeti Park védett élővilága a környék ikonikus növényével, a sziklai bengével. A kilátópontokon messzelátókkal is kémlelhetjük a környéket, beláthatjuk az egész Fertő-tavat. „Otthagyta fenekét szárazon… egyszer aztán más jutott eszébe a Fertőnek: kinevezte magát tónak, visszafoglalva elébbeni méltóságát, s vetések, tanyák megint eltűntek a zöld hullámtükör alatt… Ilyen tündéri játékot gyakran űzött a Fertő a halandókkal…” – írta a róla Jókai.

 

A látszat csal: ha a térképre nézünk, láthatjuk, hogy a hazánk és Ausztria közötti határ nem követi a különböző természeti térségek határát – a Fertő tó maga ez a határ. A réteken, legelőkön, a nádas- és vízivilágban több száz madárfaj talál költő- és áttelelő helyet, lepke- szöcske- és bogárfajok, valamint a tengerpartot idéző sótűrő növények és csodaszép orchideafajták édenkertje is egyben.

A mészkő fűből lett?

A csigalépcsőn leereszkedhetünk a denevéres barlangba, majd az „Alámerülés folyosóján” keresztül a 15 millió évvel ezelőtti miocén őstenger világában találhatjuk magunkat. A leleményesen kialakított, interaktív kiállításon találkozhatunk a partközeli sekély tengerben legelésző tengeri tehénnel, a fejünk felett úszó ősdelfinekkel, őscápával. Megérthetjük, hogyan keletkezett a mészkő tulajdonképpen a fűből: a tengeri tehén megette a füvet, halála után a csontokból mészkő lett, abból pedig ház – foglalta össze a látottakat egy kisfiú. Igaz, közben eltelt 15 millió év.

A lajtamészkő

A kiállítás második része a lajtamészkő kitermelésének történeti titkait fedi fel előttünk. A mesterek különleges, robbantás nélküli eljárással, kézi erővel megfelelő méretű köveket vágtak ki a hegyből, amelyeket először állatok vontatta eplényeken szállítottak az építkezések helyszíneire. A kövekből házak, középületek készületek, Bécs és Pozsony épített környezete szegényebb lenne a fertőrákosi mészkő nélkül – ahogyan Budapest épületeinek nagy része a sóskúti mészkőnek köszönheti falait, s kődíszeit.

 

A séta során bekukkanthatunk a Barlangszínház kulisszái mögé, és a Dohnányi terembe is, ahol akár zenét is választhatunk magunknak, hogy rövid időre átadjuk magunkat a páratlan akusztikájú barlang hangzásának. A terem névadója, Dohnányi Ernő zeneszerző és karmester fedezte fel, hogy a kőfejtő termei milyen jól hasznosíthatók kulturális célokra, akusztikája alkalmassá teszi, hogy zenei programok, koncertek helyszíne legyen. 

Kődíszletekkel és fűtött székekkel

A Barlangszínház 1970 óta fogad látogatókat. Néhány éve fel is lett újítva, hogy tavasztól őszig színes programokkal álljon a közönség szolgálatában. A magyar színházi és zenei élet kiváló szereplői mellett világhírű művészek is rendre fellépnek a különleges helyszínen. A kőcsarnok remek díszletként szolgál az előadásokhoz, a nézőtéren egyedileg szabályozható fűtéssel ellátott székek pedig gondoskodnak arról, hogy a hűvös barlangban is kellemesen üldögéljen a néző.

A dal a miénk

A mi jegyünk a Presser + Csík zenekar koncertjére szólt, és talán életem eddigi legnagyobb koncertélményét nyújtotta. A hely szelleme és az előadás óriási hatással volt ránk, érezhettük hogy a zene mindenható és kortalan, hogy MIÉNK ITT A TÉR, és tényleg  A DAL A MIÉNK.

Ajánljuk még:

Ismered más nemzetek húsvéti szokásait? Kvízezz, és kiderül!

Piros tojás, locsolkodás, sonka és kalács – a húsvét magyar hagyományait mindenki ismeri. Egyedi szokásokkal találkozhatunk a különböző országokban, amik segítenek  egy kicsit közelebb kerülni más kultúrákhoz, egy kicsit jobban megismerhetjük általuk az ott élő embereket. Te ismered más nemzetek húsvéti szokásait, érdekességeit? Kvízezz, és kiderül!

 

Már követem az oldalt

X