És még mindig sütőtök
Olvasási idő: 4 perc

És még mindig sütőtök

A receptverseny lezárult, a nyerteseket kihirdettük, de a sütőtökből soha nem elég! 
Évtizedekig jóformán csak sütve ették, pedig a régi szakácskönyvekben bőven találunk olyan recepteket, amelyek megmutatják a sütőtökben rejlő sokszínű lehetőségeket. Ezek közül válogattunk: a salátáktól kezdve a leveseken át egészen a desszertekig.

Lehet, hogy elsőre kissé bátor kísérletezésnek tűnhet, de érdemes megkóstolnunk a majonézes sütőtök salátát. Ehhez a sült sütőtökből megmaradó darabokat kockákra vagy szeletekre vágjuk, összekeverjük egy kevés gyöngyhagymával, és miközben majonézzel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, és egy kevés citromlevet is facsarunk rá. A végén óvatosan belekeverünk egy kevés aprított, főtt tojást is, és ha van kéznél egy kis csokornyi metélőhagyma, akkor megszórjuk vele a tetejét. Igazán akkor finom, ha alaposan lehűtjük - ehetjük önmagában vagy húsok mellé köretnek is.

Egy 1854-es magazinban leltünk rá a sütőtökkenyér receptjére, ami szerint a sütőtökös kenyér sokkal finomabb, mint a burgonyás változat, emellett sokkal szaporábbá is teszi a kenyeret. A recept így szól: „A sütőtök felvágatván, miután annak külső héja lemetszett, a bensejében levő magva pedig kiszedetik, azt szeletenkint a fazékba kell tenni, annyi vizet töltvén reá, mennyit fölvesz, s így mindaddig főzetik, míg lágy nem lesz. Húsz itcze szitált liszthez, tíz itcze megfőzött sütő-tököt kell alkalmazni, s aztán folytattatnak a dagasztás és a kenyérsütés egyéb szokott tételei.”

A 19. század végén úgy tartották, hogy a tökfélék közt a sütőtök éri a legtöbbet: „Igaz, hogy némely kényes úri ízlést fitogtató úr paraszteleségnek tartja, de alkalmilag ő is akárhányszor szívesen fogyasztja; s méltán, mert vannak benne oly ízletes sültek, melyek dicséretére azt is mondhatni, hogy jobbak a jó gesztenyénél. Mint ilyen kedvelt eleség felkerül akárhányszor a vajas burgonya mellett az esti étkezésnél a főbb úri asztalokra is.”- méltatják a korabeli sajtóban. 

 Fotó:123rf

És valóban: a sütőtök, mint népeledel olyan nagy jelentőségű volt, hogy számtalan korabeli feljegyzésben találkozhatunk méltatásával. „Különösen azért igen hasznos a jelenlegi háborús életviszonyok között, mivel éppen a téli időszaknak alkalmas eledele, amikor úgyis inkább vagyunk élelmiszerek szűkében a nyárhoz képest, mert télen — a természet pihenő időszakában — főképpen csak az elrakott élelmiszerekre vagyunk utalva, amíg a nyár folyamán az anyaföld egymás után adja ki méhéből a terményeket, ha szorgalommal munkálkodunk. Alkalmas, fagymentes és száraz helyen pedig a sütőtök egész télen át, sőt a tavasz első felében is jól eltartható”- olvashatjuk a Nyírvidék 1916-os számában.

A legtöbb forrásban arra is felhívják a figyelmet, hogy a belőle készített kenyér tovább puhább marad, mint a burgonyás kenyér, magja pedig mint baromfitakarmány állja meg a helyét. A gazdák szerint a sütőtökmagtól a tyúkok sokat tojnak és a tojássárgája szép aranysárga színű lesz. Sőt: annak idején cukros befőttet is készítettek belőle. „A magjától és belső magházától és külső héjától megtisztított tököt laskavágón fölmetéljük vagy pedig ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle. Ezeket a szeleteket vagy laskát finom boreczettel leöntjük, annyira, hogy az eczet a tököt teljesen befödje. Jó 24 óráig hagyjuk így állani. Ekkor leöntvén az eczetet a tökről, készítünk 1/2 kilo tökre 3/8 kiló czukrot számítva — czukorszörpöt : a czukrot vízben addig főzzük, mig tiszta lesz. A tököt ebbe a czukorfőzetbe beletesszük és benne addig forraljuk, mig átlátszó lesz. Ekkor kivesszük a tököt, a czukrot pedig tovább besűrítjük. Ha a tök kihűlt, adhatunk hozzá egész fahéjat vagy más fűszert, kinek-kinek tetszése és izlése szerint és azután berakjuk rendes befőttes üvegekbe, leöntjük a czukorfőzettel és pergamentpapírral lekötjük és ezzel kész a czukorba főzött tök”- olvashatjuk Kardos Károly leírásaiban, akinek állítása szerint édesanyja ezzel a recepttel egy kertészeti kiállításon állami ezüstérmet nyert. 

Egy 1931-es Borászati Lapok cikkben bukkantunk rá a főtt mustba rakott sütőtök receptjére is, amely a Versec vidékén volt népszerű étel. A vékony szeletekre vágott friss sütőtök állítólag a főtt mustban megpuhult, könnyen vágható lett, és az eredeti aromájától teljesen eltérő, zamatos, gyümölcsös fogás készült így belőle.

Green pumpkin growing in field
 Fotó:123rf

Hasonlóan ízletes a körtében elkészített sütőtök is, amihez a következőkre lesz szükségünk: egy üveg körtebefőtt, fél kilogramm sütőtök, 10 dkg dióbél, 2 dl tejszín, fél citrom leve, 10 dkg cukor és egy csipetnyi só. A tejszínt egy evőkanálnyi cukorral habbá verjük, a maradék cukorral pedig felére forraljuk a körtebefőttünk levét. A sütőtököt megtisztítjuk, kockára vágjuk, és enyhén sós, citromos vízben megfőzzük. Ha kihűlt, a leszűrt tököket megforgatjuk a szirupban, majd a felezett körtékre halmozzuk, rámerjük a tejszínhabot, és megszórjuk a dióbéllel.

Végül összegyűjtöttük szerkesztőségünk kedvenc sütőtökös receptjeit is, hogy bőven legyen miből válogatni a sütőtök-szezonban:

https://egy.hu/receptek/turoval-toltott-sutotok-laktozmentesen-114026

https://egy.hu/receptek/tokfasirt-szendvics-115292

https://egy.hu/receptek/sutotokos-lencsesalata-zellerfasirttal-106399

https://egy.hu/receptek/csatni-birsalmaval-es-sutotokkel-108584

https://egy.hu/receptek/sutotokos-pite-110271

https://egy.hu/receptek/kecsketurogomboc-sutotokkremmel-112059

https://egy.hu/receptek/sutotokos-csipos-paradicsomleves-113845

Kapcsolódó tartalom
Receptverseny első kategória eredményhirdetés
| 2025. november 20

Receptverseny első kategória eredményhirdetés

Íme a sütőtökös receptek nyertesei!