ZónánTúl

A hírhedt magyarországi terrortámadás helyszíne valójában idilli: fedezd fel a Zsámbéki–medence környékét!

Ha nyugat felől érkezel, lencsevégre kaphatod a fővárost ölelő hegyeket. Ha Budapestről jössz, a magaslatokról kitekinthetsz a messzeségbe, felcsillanhat a Duna, a távolban a Vértes, a Gerecse. A Zsámbéki-medence nem tartozik a hazai top úticélok közé, pedig izgalmas titkokat rejt!

A névadó települést sokan ismerik: a 13. századból való zsámbéki romtemplom messziről is látható, égbe nyúló harangtornyai lenyűgöző látványt nyújtanak. A kőtár és a kiállítás régi korok emlékét idézi, tetejéről páratlan kilátás nyílik a távolba. Nyáron színház működik benne. 

Ha már Zsámbékon vagyunk, remek túrát tehetünk a Nyakas-hegyre a Szent Norbert-tanösvényen. Felfedezhetjük a löszös élőhelyek élővilágát, a pannon sziklagyepek gazdag gyógynövénytársulásait. Ha eléggé belejövünk a túrába, akár a töki pincesorig is elgyalogolhatunk. Itt bájos kis pincéket csodálhatunk meg, és szerencsés esetben egy borkóstolóba is belebotolhatunk.

Ha Páty felé vesszük az irányt, a Pincesoron érdemes egy rövid sétát tenni. Itt egy franciás vintage kávézó kínálja ellenállhatatlanul házi süteményeit, italkülönlegességeket: C’est la vie. 

Biatorbágyról a viadukt juthat először az eszünkbe – bár ma már lehet, hogy a Premier Outlet lekörözte.

Hazánk egyetlen kettős völgyhídjának tragikus története van:

1931. szeptemberében Matuska Szilveszter felrobbantotta. Hazánk első terrorcselekményében az éppen áthaladó Budapest–Bécs expressz a mélységbe zuhant. A hidat újjáépítették, ma már műemlék. Vonat nem jár itt, de átkerekezhetünk rajta vagy fellépcsőzhetünk, kilátóként is remekül funkcionál a hely. Ráadásul fölülről pompás virágszőnyegben gyönyörködhetünk, amelyet az ovális körforgalom szigetébe álmodott a település kertésze.

Biatorbágy határában a „Pest megyei Arizonát” lelhetjük. A különleges sziklaformációk alatt parkoló található, egy négy kilométeres sétaúton járhatjuk be a Nyakas-kört. A Kő-orr sasbércén és a Százlépcsőn át gyönyörű kilátásban lehet részünk, kicsit sziklát is mászhatunk, és jellegzetes mészkőképződményeket szemlélhetünk meg. Gyerekekkel nagyon élvezetes túra, de bakancs és kellő bátorság ajánlott hozzá!

Sóskút is bővelkedik mészkő-mászó izgalmakban. A Kálvária hegy és az oldalában ásítozó Bábalyuk-barlang szinte kínálja, hogy felmásszunk hozzá. A kövek közt geocaching láda is akad! A hegy alatt kellemes sétát tehetünk, de ha a piros jelzést követjük, akkor a felhagyott kőbányák rejtélyes világába is be tudunk kukkantani.

A Zsámbéki-medence legszebbjeiről képválogatásunkat itt láthatod:

Ha innen Érd felé vesszük az irányt, a Fundoklia-völgy egy újabb remek úticél. Ez már a Tétényi-fennsík, melynek 3 km hosszú völgyében 10-30 méter mély karsztos szárazvölgy húzódik. A falában madarak fészkelnek, növényvilága egyedi. Kiépített tanösvényen járhatjuk be.

Innen már csak ugrás az érdi Duna-part! Ha figyelmesen körülnézünk, útközben megpillanthatjuk az érdi minaretet – hazánk 3 minaretjének egyikét. Érd-Ófalu mellett izgalmas kirándulóhely az erdős, mocsaras Beliczay-sziget. Itt még háborítatlan formában láthatjuk a táj ősi arculatát és akár meg is mártózhatunk a Dunában! Ha pedig a hőségben még inkább kimaxolnánk a strandélményt, felkereshetünk több, Budapest-közeli természetes vizet!

Ajánljuk még:

A szezonon kívüli élet minden gyönyöre – Bartha Dorka képein úgy láthatod a Balatont, mint talán még soha

A Balatonról mindannyiunknak van valamilyen meghatározó élménye, története, és ezek legtöbbjéhez a nyár felszabadultsága, a bulik, a lángosozás, az esti fröccsözések kapcsolódnak. Holott a tó és környéke ennél sokkal többet tud adni. Ha szezonon kívül látogatunk ide, olyan kincsekre lelhetünk, amik mellett nyáron elsuhanunk. Észrevehetjük a klasszikus századfordulós villák szépségét, a ‘60-as évek hajós kerítéseit vagy akár a ‘80-as évek hangulatát idéző neonreklámokat. Ezeket mutatja be Bartha Dorka a fotóin keresztül Balaton offseason Instagram-oldalán, és a novemberben megjelent Balaton Offseason – Amikor a magyar tenger partja kiürül című könyvében is.

 

Már követem az oldalt

X