ZónánTúl

Top 5 strand Budapest közelében, ha nem mennél a Balatonig egy csobbanásért

„Nekem a Balaton a riviéra, napozni ott szeretek, a homokon” - ismerjük a slágert, és sokan már pakolnak is, hogy a Balaton felé vegyék az irányt. Pedig nem a Balaton körül forog a világegyetem,  Magyarország tele van természetes fürdőhelyekkel, amik a hétvégi strandoláshoz több mint tökéletesek lehetnek. Szubjektív válogatásom az öt kedvenc Budapest környéki helyemről a kánikula idejére.

Lupa Beach

A Lupa egész egyszerűen megkerülhetetlen vizes hely. Nem csak azért, mert fél óra alatt busszal is ki lehet érni a Nyugatiból, hanem azért is, mert tényleg hozza a strandhangulatot, amire ilyenkor vágyik az ember. Kristálytiszta víz, fehér homokos part pálmafákkal, ami láttán az ember rögtön karibi hangulatba kerül.

A Lupa partján csúszda, vízi élménypark, gasztrosétány, fittness-park, játszótér és minden lehetséges szolgáltatás megtalálható, ami a strandoláshoz kellhet. Sőt, az aktívabb pihenés hívei akár deszkára is pattanhatnak a víz felszínén, vagy kajakkal fedezhetik fel a környező nádasok világát. Egy szó mint száz,

nem véletlenül lett az egyik legfelkapottabb fürdőhely Budapest környékén.

Rukkel-tó

A Népligettől közvetlen busszal, de autóval is 40 perc alatt az égszínkék bányató partján találhatjuk magunkat Dunavarsány közelében. A tó viszonylag mély, aminek köszönhetően nyáron sem melegszik 24 fok fölé a víz hőmérséklete így a kánikulában is jól hűsít. Emellett a Rukkel-tó igazi gyerekparadicsom: van hullámcsúszda, kamikaze csúszda, spirálcsúszda, ugrálótorony és még játszótér is, így ideális választás lehet családok részére. A füves parton sok a fa, így árnyékot is lehet találni anélkül, hogy meg kellene harcolnunk érte másokkal. Akik a nyugodtabb és békebeli strandolós hangulatot keresik, azok sem fognak csalódni a Rukkel-tóban. A büfékben hamisíthatatlan retró ételeket kapni elérhető áron, a tó partján jó időben pedig garantált a barnulás és pihenés is.  

Palatinus-tó

A Dorog határában fekvő tó nekem onnan emlékezetes, hogy itt tettem le az egyik búvárvizsgámat. Első kézből, a víz alól tudom tanúsítani, hogy a tóban a látótávolság kiváló, és a víz (természetesen) fürdésre is alkalmas. A Palatinus-tó többfunkciós, egyszerre horgász-, strand- és búvártóként is használják. Leginkább a családosok körében népszerű, ugyanis

a legkisebbek részére elkerített homokos pancsolót alakítottak ki, míg a nagyobbak biztonsággal csúszdázhatnak a színes óriáskígyó csövein.

A fövenyen álló fák a hűsölésről, míg a közeli hekkes és lángosos büfé pedig a Balaton-parti hangulatról gondoskodnak.

Domonyvölgy

A 14.000 m²-en elterülő plázs Gödöllő szomszédságában fekszik. A D-Beach-nek is nevezett hely több mint strand, egy szabadidőpark elemeit ötvözi a klasszikus pancsolós élményekkel. A homokos tó partján büfék és bárok sorakoznak, míg a parttal párhuzamosan ernyők alatt pihenhetnek a strandolók. A domonyvölgyi strandon, ha rossz az idő, számos alternatív program közül lehet választani, nem messze tőle pedig egy lovaspark található, ahol garantáltan hasznosan üthetjük el az időt. De van itt egy katonai gyakorlópálya is, amely offroad és quad versenyeknek ad helyet, szóval

ha valaki az aktív kikapcsolódást szeretné ötvözni a passzív pihenéssel, itt jó helyen jár.

Gyömrői tófürdő

A gyömrői strand története a múlt század elejéig nyúlik vissza. Az egykori gőztéglagyár helyén 1920-ban tört fel a víz, így idén ünneplik a tó fennállásának 100. évfordulóját. A vizéről rögtön megállapították, hogy rádium-, magnézium-, ammónia- és salétromtartalma miatt kiválóan alkalmas vérszegények számára, sőt, reumatikus panaszokat is enyhíthetünk vele. Gyorsan népszerű fürdővé vált a helyiek körében, jó klímája miatt tüdőbetegek előszeretettel keresik fel még most is. Ugyanakkor egészségi panaszok nélkül is érdemes idelátogatni, ugyanis a gyömrői tóban egy 50 méteres úszópálya és egy vízipóló pálya is üzemel, míg a parton 11 kisebb üzlet található. Miközben a vízben élvezzük a jól megérdemelt hűsölést, addig tippelhetünk a fejünk felett cikázó repülőgépek láttán, vajon hova tartanak. Én legalábbis mindig ezzel a gondolattal szoktam eljátszadozni, ha repülőt látok. Akkor is, ha most nagyon jó itthon.

AJÁNLJUK MÉG:

MAGYARORSZÁG LEGBÁJOSABB TAVA: SZELID

LÁNGOS, HEKK ÉS PALACSINTA – NEKTEK MELYIK A KEDVENC STRANDKAJÁTOK?

A NYÁR NEM VÉSZ EL, CSAK ÁTALAKUL: ÍGY NYARALJ OTTHON!

7 ok, amiért érdemes a belföldi utazás mellett dönteni
Az elmúlt hónapokban utazásra még csak gondolni sem lehetett. Szerencsére ez ma már a múlté, és egyre többen döntenek úgy, hogy elindulnak a szélrózsa valamelyik irányába, és idén még azoknál is, akik eddig külföldi utakban gondolkoztak, előtérbe kerültek a belföldi úti célok. Utazóbloggerként én magam is szeretek külföldre menni, mégis könnyen találtam hét érvet, miért lesz jó idén itthon!

 

 

 

Már követem az oldalt

X