Vámbéry Ármin, a 25 nyelven beszélő magyar dervis
Vámbéry Ármin neve elsősorban a magyarság gyökereinek kutatásával és Közép-Ázsiában tett utazásaival forrt egybe, sikereiről a világhírű The Times magazin többször is beszámolt. A kiváló memóriával rendelkező kalandor és kutató nemcsak kimagasló eredményeket ért el, hanem személyes élete is jó példája annak, hogy a kitűzött célt a legkilátástalanabb helyzetből is el lehet érni. Vámbéry Ármin pedig szinte reménytelen helyzetből indult.
Téli csodaország síelés nélkül: ilyen volt az osztrák Alpok hótalpakon
A hósipkás hegyeket nagyon szeretem, fenyvesekkel tűzdelt, alpesi környezetbe csomagolva pedig pláne. Szinte magam előtt látom, ahogy könnyedén siklok lefelé a hófehér lejtőkön, arcomat süti a nap, a távolban kellemes zene szól, én pedig nem győzöm magamba szívni a porcukros fák és a tél látványát. A valóság ennél sokkal prózaibb. Bár a síeléssel időről időre megpróbálkozom, és a kék pályákon még úgy-ahogy le is jövök, pár év után be kellett látnom, hogy nem ez lesz az én világom.
Híres utazók nagy felfedezései: tíz ember, akik nélkül ma más lenne a világ
„Ha 22 éves vagy, egészséges, tudásra szomjazol és fejlődni akarsz, utazz – amilyen messze és amilyen gyakran csak tudsz. Aludj a földön, ha kell. Tudd meg, más emberek hogyan élnek, hogyan esznek, hogyan főznek. Tanulj tőlük, bárhová is mész.” Anthony Bourdain, 20. századi amerikai tévés szavait valószínűleg az alábbi történelmi személyek nem hallották, de a kitaposott ösvényről letérve maradandó emléket és felfedezéseket hagytak maguk után.
Hogyan utazunk idén? 2022 utazási trendjei
Bár az elmúlt hetekben sok ország behúzta a kéziféket a koronavírus új mutánsának megjelenése miatt, az utazási ágazatban dolgozó szakemberek már fényesebb napokat várnak 2022 tavaszára és nyarára. Hogy hogyan fogunk utazni idén, azt pedig jól jelzik az alábbi nemzetközi trendek, amelyek segíthetnek a tervezésben és az előkészületekben.
Téli kirándulóötletek: távol a város zajától és mégis közel ahhoz
Különleges helyek, páratlan kilátások. Ez a közös abban az öt helyben, amelyek alig egy óra távolságra találhatóak valamely magyar nagyvárostól, mégsem kell attól tartanunk, hogy tömegekbe ütközünk. Sapka, sál, kesztyű legyen kéznél, csakúgy, mint meleg öltözet, az élményről pedig a természet gondoskodik. 
Virtuális kalandozások a Föld körül: 8 elképesztő webkamerás felfedeznivaló
Az elmúlt két év megpróbáltatásai valószínűleg mindenki életében nyomot hagytak és sokak, így az én utazási terveimet is felülírták. Ám csüggedésre semmi ok! Amíg helyreáll a világ rendje, addig is lehet gyönyörködni a világ szépségeiben, ráadásul teljesen ingyen – és biztonságosan. Íme nyolc elképesztő webkamerás hely, amit otthonodból is felfedezhetsz! Kalandozásra és virtuális utazásra fel!
Vadludakon és vizeken túl: meseszép látnivalók Tatán

Tatáról mind tudjuk: a vizek városa. Az Öreg-tótól kezdve a Cseke-tavon át a Derítő-tóig itt tényleg mindenhol vizes helyekbe lehet botlani. Nádasaik és nyugodt víztükrük ősszel több tízezer vadlúd gyülekezési helyéül szolgálnak. A zajos madársokadalom meglehetősen sok látogatót vonz Tatára, ám miután elvonultak a ludak, akkor sincs ok bánkódásra, a város ugyanis számtalan érdekes látnivalóval várja az idelátogatókat.

Öt hely a Balaton partján, amit minden évszakban érdemes felkeresned
A hideg beköszöntével hajlamosak vagyunk kimozdulás helyett az otthon melegét választani, ám érdemes hűvösebb időben is útnak indulnunk. Jó célpont lehet a Balaton partja, ami bár nyáron van tele élettel, télen is sok szép látnivalót tartogat a komfortzónájukat elhagyó kirándulók számára. Íme öt olyan hely a magyar tenger partjáról, amiket jó szívvel ajánlok kicsiknek és nagyoknak.
Napfény és tervezés: ezekre figyelj, ha mostanság indulnál túrázni
Ahogy rövidülnek a nappalok és egyre hűvösebb lesz az idő, sokaknak elmegy a kedve a kirándulástól. Inkább bekuckóznak egy jó könyvvel a kanapéra és a négy fal melege között maradnak, pedig az őszi-téli túrázásnak rengeteg pozitív hatása van. Egyrészt fittek maradunk a hideg hónapokon is, másrészt erősítjük vele az immunrendszerünket is, harmadrészt a szabadban töltött idő javítja a hangulatot és hozzájárul a mentális egészségünk megőrzéséhez. Úgyhogy „a hideg nem akadály” jeligére érdemes bakancsot ragadni, és kimenni a szabadba – persze néhány alapelvet szem előtt tartva! 
10 termék, amit azonnal hazahoznánk az isztambuli Nagy Bazárból
Az isztambuli Nagy Bazár a világ egyik legnagyobb fedett bevásárlóközpontja – és egyben útvesztője is. Aki betér a 30.700 négyzetméteres területére, ami 60 utcájával gyakorlatilag egy mini város a 20 milliós Isztambul közepén, az biztosan nem jön ki üres kézzel. Az 1461 óta működő vásártér árkádos főutcáival, keskeny sikátoraival és több mint 4000 üzletével az egyik legjobb hely Isztambulban az oszmán kultúra megismerésére. Alkudni ér a kereskedőkkel, sőt kötelező, de lássuk is, hogy mire. Tíz ikonikus török termék következik a Nagy Bazárból, amit érdemes megszemlélni, és adott esetben a bevásárlólistánkra tenni.

Már követem az oldalt

X