ZónánTúl

Modern Indiana Jones lettem, ráadásként megismertem Magyarországot: tapasztalataim a geocachingről

Az Indiana Jones filmeket nézve valószínűleg sokunk fejében megfordult az, milyen izgalmas lehet a kincsvadászok élete. Hogy megtapasztalhassuk ezt, nem kell feltétlenül a dzsungel mélyére menni, vagy elveszett piramisok nyomába eredni. Elég csak cipőt húzni és egy közeli sétára indulni. Kincsek ugyanis mindenhol várnak ránk, ráadásul ládákba zárva!  

A kincskeresős játék modern változata, a geocaching az Amerikai Egyesült Államokban született még a 2000-es évek elején. 

Ma a világ 191 országában, több mint 3 millió geoláda található, amelyet több partnerszervezet koordinál. Hazánkban többek közt a Magyar Geocaching Egyesület foglalkozik a modernkori kincsvadászattal, de több szervezet honlapján elérhetőek kiírások és ládák, amiknek a nyomába lehet eredni. Sőt, bizonyos számú doboz megtalálása után te is jogosulttá válhatsz saját láda elhelyezésére. Én ettől a szinttől még messze vagyok, bár lelkes rajongója lettem a „sportnak”, amióta csak találkoztam vele.

Kapcsoljuk össze a dobogókői kirándulást kincsvadászattal. Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

De mi is az a geocaching?

A játék célja, hogy a világ egy adott pontján – ami lehet városi környezet vagy természet is –, valaki elrejt egy ládát, amit neked különböző útmutatók és GPS koordináták alapján meg kell találnod. Ezeket az instrukciókat a geocachinggel foglalkozó egyesületek, koordinátor partnerek weboldalán megtalálod, ahol területileg is rá tudsz keresni, lapul-e a közeledben valahol „kincs”. A legtöbb láda fizikálisan egy dobozt jelent, amiben apró játékok, csecsebecsék, füzetkék mellett egy kód is található. 

A láda felnyitását nagyon szeretem, mert sosem tudom előre, mi lapul benne. Pont emiatt, ha túrázni indulok, mindig lapul a zsebemben egy-egy apró figura, Kinder játék, ceruza, vagy matrica, amit ott tudok hagyni magam után emlékül.

Miután végeztünk a láda „bevizsgálásával”, a benne található kódot az Internetre vagy telefonos alkalmazásba, a saját neveddel regisztrált fiókba feltöltve tudod bizonyítani azt, hogy az adott helyen már jártál és megtaláltad a ládát.

Arra azonban ügyelj, hogy a ládát mindig az eredeti helyére tedd vissza, gondosan elrejtve, hogy a felfedezés öröme megmaradjon másnak is! Mondjuk találkoztam már olyan esettel is, amikor annyira el volt rejtve a láda, hogy a rejtekhelyét egy levelekkel borított buckának néztem. Nem kis időmbe telt, mire sikerült felkutatnom a Regéci vár közelében...

Ládák nemcsak a természetben, hanem városokban is vannak. Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Kombináld a kellemeset a hasznossal

A geocachingben az a szuper, hogy nem kell feltétlenül bakancsos túrázónak lenned ahhoz, hogy részese legyél az élménynek. Számos doboz városi látványosságoknál van elrejtve, amik sok esetben nem is egy konkrét tárgyat jelölnek, hanem például egy emléktábla bizonyos betűjét, amelynek leolvasásával teljesítesz egy küldetést.

 Hazánk legszebb vára, Füzér közelében is vannak elrejtett ládikók. Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Személy szerint én azért is kezdtem el geoládázni, mert a kincsvadászat jó kiegészítő tevékenysége egy kirándulásnak, túrázásnak vagy városi sétának. Anyukámmal többször mentünk már el együtt túrázni úgy, hogy közbeiktattuk a ládakeresést. És mondhatom, felnőttek számára is legalább ugyanannyira élvezetes, mint a gyerekeknek. Sőt. Ilyen alkalommal úgy érzem magam, mint egy csillogó szemű kisgyerek, aki első alkalommal bontja ki a karácsonyi ajándékát. Ráadásul, ha rövidebb távra megyek, vagy olyan helyre, ahol nincs annyi látnivaló, akkor a ládakeresés tényleg egy plusz élményt ad a túrázásnak. Ám vigyázat, könnyen függőséget okoz a játék!

Különleges ládák és helyszínek nyomában

A geoládázás amellett, hogy összekovácsoló erővel bír, segít megismerni hazánk kincseit is. Ha izgalmas és szép helyekre vágysz, keresd az elrejtett dobozokat Prédikálószék vagy Salgó vára környékén, ahol a ládákon kívül is megannyi látnivalót rejt az erdő. Az egyik kedvenc ládám a Bükk-fennsíkon van elrejtve a Zsidó-rét közelében, amit volt szerencsém mind a négy évszakban felkeresni, és mondhatom, a táj kincsvadászat nélkül is meseszép!

Ládák pedig nemcsak a felszínen, hanem a föld mélyén is lapulnak. A Pilisszántói kőfülke, a Suba-lyuk, a Tűzköves-hegyi barlang csak néhány példa a sok közül, ahol érdemes nézelődni. Sőt, olyan elmés feladványokkal is lehet találkozni, mint például egy fatörzsbe rejtett geoláda, amit csak egy csiga segítségével lehet felemelni, vagy egy dupla fenekű virágláda egy Balaton-parti településen.

Ládavadász legyen a talpán, aki ezeket a kreatív ládákat elsőre megtalálja!

 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X