ZónánTúl

Csodás programok egy köpésre a fővárostól: ezt tartogatja a Duna-parti ékszerdoboz, Vác

Egy kisváros a Duna bal partján, van benne bútorvásár, diadalív, múmiák, székesegyház, mocsári tanösvény, karikatúra-múzeum, híres cukrászda, keresztül fut rajta a Duna menti kerékpárút. Kell ennél több?

Ha valaki a Dunakanyarba vagy Besztercebánya felé, Szlovákiába tart, elsuhan Vác mellett. A várost elkerülő útról egészében csodálhatjuk meg a várost, a Duna ezüst szalagját, a székesegyház jellegzetes vonalait. Sokaknak eszébe se jut, hogy akár Vác is lehet egy kirándulás célpontja! Pedig könnyűszerrel elérhető a fővárosból: úton, sínen, vízen vagy kerékpárral. Látnivalókban pedig nincs hiány!

Pest vármegye barokk kisvárosa gyermek-, kutya- és kerékpárosbarátnak hirdeti magát, és tényleg így is van. Itt nem csak a sétálgatók és a múzeumokat látogatók találnak maguknak élményeket és jó elfoglaltságot! Szeretek az aprónéppel is Vácra menni, mindig nagyon élvezik, mert találunk új és új látnivalót.

A TOP 10 váci nevezetesség közé tartozik a háromszög alakú barokk tér, ami tavasztól őszig gyönyörű látvány a virágpompával és szökőkutakkal. Itt áll a szépséges, szintén barokk városháza.

A Fehérek templomával átellenben, Vác egyik legrégebbi lakóházának pincéjébe pedig feltétlenül érdemes lemenni! A Tragor Ignác Múzeum Memento Mori kiállítását találjuk itt lent, a hűvösben. Egymásra halmozott koporsók, mumifikálódott testek üvegkoporsóban, csontkamra és a 18. század temetkezési szokásait bemutató tárlat hideg borzongást és érdekes ismereteket kínál a látogatóknak. 

Az egészen elképesztő leletekre az építkezés során, egészen véletlenül bukkantak rá.

De Vácon van hazánk egyetlen diadalíve is, amelyet a helyiek egyszerűen csak Kőkapunak neveznek.

A tizenöt méter magas építmény alapjait Migazzi Kristóf püspök rakatta le 1764 tavaszán Mária Terézia augusztusi látogatására készülve, itt fogadták a partra érkező királyi családot. Ha szemfülesek vagyunk, egy kis Kolodko-szobor, Mária Terézia alakja is belekerülhet a diadalív fotójába. Mögötte pedig megpillanthatjuk a fegyház szögesdróttal védett kerítését.

Kolodko kis gerillaszobraival több helyen is találkozhatunk a városban. Aki vonattal érkezik, azt már a vasútállomáson Morzsa kutya és tyúkanyó várja. Csúzli pedig az egykori bécsi kapu mellett, a Pannónia Ház bejáratánál leselkedik a látogatóra. Ebben az épületben volt egykor az Aranyszarvas Vendégfogadó, ma pedig többek közt Európa öntöttvasművességét bemutató kiállításnak, és nagy karikaturistánk, Sajdik Ferenc életművét bemutató gyűjteménynek ad helyet.

A Sajdik-kiállítás is igazi gyerekbarát program!

Innen rövid sétával érhetjük el a Székesegyházat és a hozzá kapcsolódó püspöki palotát. A pompásan berendezett püspöki rezidencia különleges ünnepek alkalmával nyílik meg a látogatók előtt.

Feltétlenül végig kell andalogni vagy kerekezni a Duna korzón, elmerülni a folyó látványában. Komppal átruccanhatunk a Szentendrei szigetre is, és akkor más perspektívából gyönyörködhetünk a város képében.

Aki hosszabb kirándulásra vágyik, a Gombás patak felé veheti az irányt. Itt a vadregényes ártéri tanösvényt lelhetjük fel. Nincs jó bőrben, a tábla fel is hívja a figyelmet, hogy csak saját felelősségre látogatható. Recsegő fahidakon, korhadt deszkákon lépdelhetünk a vizenyős terület felett, ezért csak merészeknek ajánlott!

Aki viszont felvértezte magát bátorsággal, van hozzáillő öltözete, akár gumicsizmája, és nem tart a szúnyoginváziótól, elképesztő élményben lesz része!

Érintetlennek tűnő mocsárvilág tárul a szemünk elé,

mintha mi is a természet részévé váltunk volna. Megfigyelhetjük a vízi élővilágot, madárritkaságokat. Ez az ártéri világ talán az Ahol a folyami rákok énekelnek című gyönyörű film helyszínének magyar változata is lehetne.

És ha Vácból ez mind nem lenne elég, a régi tárgyak szerelmeseit több hatalmas csarnok várja,

ahol régi bútorok és használati tárgyak közt bóklászhatunk órákon át.

Minden hónap harmadik vasárnapján országos állat- és kirakodóvásáron kínálják a hagyományos portékákat a váci vásártéren. Az édesszájúaknak igazi csemege a diadalív közelében a Mihályi Patisserie, a franciás süteményeket kínáló prémium cukrászda, ahol igazi meglepetés-élményekben lehet részünk.

Ha pedig kitekintünk a környékre, egy kőhajításnyira van a Dunakanyar tulipánmező, ide kacsingatnak a Börzsöny csúcsai, a nógrádi dombok is. Kerekedjenek fel, üljenek vonatra vagy pattanjanak a nyeregbe, és vegyék nyakukba Vácot, ezt a csodás kis Duna-parti ékszerdobozt. Van miért. 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X