ZónánTúl

5+1 kicsit bizarr program, ami gyerekekkel izgalmas élmény lehet belföldön

Amikor becsukódott a halomsír vasajtaja, és egyedül maradtunk a sötétben, megszorította kezemet: te nem félsz? Kigyúltak a fények, valahonnan előbújt a hang, és máris elmúlt a séta fáradtsága, csupa izgalom volt minden. Amikor a múmiákhoz másztunk le a félhomályos pincébe, vagy éppen felfelé, a feketén ásítozó kő-üregekhez, vagy a mesebeli erdőben, amikor a fák közt „űrhajókra” leltünk, vagy épp aranyat mostunk az őslények árnyékában... Kipróbált programokat ajánlok, amik nekünk bejöttek, és feldobták az együtt töltött napokat.

Vasmű skanzen Dunaújvárosban

A Vasmű melletti erdőben bújik meg a géptemető. Az egykori ipartörténeti kiállítás már régen elveszítette kiállító- és tájékoztató jellegét, a gigantikus szerkezeteket benőtték a bokrok és a fák, a természet részévé váltak a vas-matuzsálemek, amelyek így egészen szürreálisan festenek. A forró nyári napokon az árnyas fák közt sétálva lelhetünk rá a buja növényzettel benőtt, sci-fi-be illő gépóriásokba, a borostyánnal befutott hatalmas vasmonstrumokra. Jó játék találgatni, mik voltak, mik lehettek vajon ezek fénykorukban, és ki mit lát bennük mai mivoltukban. A kiserdőbe rejtett gépkiállítás szabadon látogatható.

 

Halomsírok a százhalombattai régészeti parkban

Hazánk első őskori szabadtéri múzeuma a bronz- és vaskor mindennapi életébe enged betekintést. Rekonstruált korabeli házak, használati eszközök, gyógynövényes kert, mini labirintus és mezítlábas ösvény várja a látogatókat. A három és fél hektáron elterülő parkban öt halomsír található – ezek adták Százhalombatta nevét –, közülük egy eredeti állapotába visszaállítva mutatja be a 2700 évvel ezelőtti hallstatti kultúra temetkezési szokásait. A halomsírban, miután a hatalmas ajtók becsukódtak, egy fémhídon állva, teljes sötétségben, fény- és hangeffektekkel kísérve ismerhetjük meg a múltat. A Régészeti park csütörtöktől szombatig, 10-14 óráig, belépőjegy váltásával látogatható.

Váci Múmia Múzeum

A főtér egyik lakóházának pincéjében található a Memento mori állandó kiállítás, amelyhez meredek lépcsőn kell leereszkedni a hűvös homályba. A látogatók betekintést nyerhetnek a XVIII. század végi, XIX. század eleji temetkezési, ravatalozási szokásokba. Sokak számára biztos hátborzongatónak hatnak a pince impozáns nagytermében látható festett, színes felnőtt- és gyermekkoporsók, amelyeket a közelben tártak fel. A koporsókon látható Krisztus-ábrázolások, vallásos és halálszimbólumok a korabeli ember vallási világképére, halálhoz való viszonyára is utalnak. A leletek a közeli Domonkos-templom felújítása során kerültek elő egy befalazott kriptából, ahol a különleges körülményeknek köszönhetően épségben megmaradtak, mumifikálódtak. A múzeum keddtől vasárnapig, 10-17 óra közt, belépőjegy vásárlásával látogatható.

Zelezna-baba barlang Sóskút felett

Biatorbágyról Sóskútra tartva, a település határában jobbra fent a domboldalban két fekete lyuk néz ásítva farkasszemet: a Babó-lyuknak is nevezett barlangokról több legenda is kering a környéken. A Zsámbéki medence legjelentősebb barlangját Sóskútról a piros jelzésen, a Kálvária-hegy felől érhetjük el a hegyről leereszkedve jobbra tartva.

Az itt fellelhető mészkőben a karsztvíz alakított ki üregeket, amelyekben számos denevér él. Fekete színe koromlerakódás, a barlangban rakott tüzek hozadéka. A barlangba érdemes betekinteni, besétálni addig, amíg szabad szemmel belátunk, de belső szakaszai szűkek, bejárásuk nem biztonságos. Ha már azonban felmásztunk a barlanghoz, érdemes megkeresni a bokrok közt elrejtett geoládát is!

Akár a Marson: bauxitpark Gánton

Marsbéli táj a Vértesben: Európában is egyedülálló földtani park a felhagyott bauxitbánya területén. A XX. század első évtizedeiben a világ legtöbbet termelő bauxitbányája működött itt, ahol most a Földtani Park és egy Bányászati Múzeum kapott helyet. A tanösvény egy-másfél óra alatt végigjárható, és közben változatos felszíni formákban, az évezredek alatt kialakult kőzetek bámulatosan szépen vöröslő színvilágában is gyönyörködhetünk. Pompás fotóhelyszín, gyönyörű képeket készíthetünk extra háttérrel – viszont a kiránduláshoz fehér cipő nem ajánlott! A geológia park belépőjegy váltásával, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

+1  Őslények és ásványok: pincekaland Esztergomban

A forróságban jólesik minden olyan program, ami hűvösben van: így kellemes lehet leereszkedni Esztergomban egy ház pincéjébe, ahol a Geoda, interaktív ásvány- és őslénykiállítást találhatjuk. Valójában több teremben egy változatos kőzet- és ásványgyűjteményt találunk, ami magában leginkább a geológiáért rajongóknak lenne csemege. Az interaktív program viszont, ami körbevisz a kőzetek és évmilliók között, lebilincselő kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

A különböző helyszíneken lehet aranyat mosni, ősleleteket keresni, átmászni egy barlangnyíláson – ez az 500 négyzetméteres „bánya” igazi élménylelőhely! Bent a hőmérséklet 18 fok, ezért pulóverrel érdemes készülni, és előzetes időpont-egyeztetéssel látogatható. (Az ötéves alig akart hazajönni, annyira élvezte, és azóta az aprónép minden tagja várja, mikor kerül sor egy újabb „bányászatra”)

Ajánljuk még:

Melyik magyar városban járunk, felismered kép alapján? Kvízezz!

Valószínű, hogy már te is számtalan hazai városban megfordultál és rácsodálkoztál egy-egy szép épületre, főtérre vagy hídra. Ám ha nem a valóságban látod, hanem csak képen, akkor is beugrik, hogy hol készült? Tedd próbára a tudásod és az emlékezetedet, és kirándulj egyet virtuálisan Magyarország városaiban. 

 

Már követem az oldalt

X