Kert

A legszebb látogatható magánkertek – ha kíváncsi vagy, mások hogy csinálják

Angliából indult a kezdeményezés, de már minden országban népszerű a magánkertek látogatása. Szenvedélyes kertészek, igazi virágbarátok saját kis birodalmai ezek, amelyek időről-időre megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt. Ilyenkor meg lehet csodálni az alkotásukat, elidőzni egy-egy növénynél, beszívni a kert hangulatát, egy jót beszélgetni a házigazdával, akitől sok praktikus tanácsot is kaphatunk. Mutatjuk, melyeket érdemes felkeresni.

A kertlátogatás egyre népszerűbb program a kertimádók körében. Szerte az országban találhatunk ilyen csodakerteket: de nem biztos, hogy az internetet bújva bukkanunk rájuk, sokszor szájról-szájra terjed a hírük. Íme, egy csokorra való azokból a kertekből, ahová beléphetünk, ahol feltöltődhetünk és inspirálódhatunk!

Az Egy kertész kertje Pilisszentkereszten, egy erdőszéli, igazi virágrengeteg. Szomorú Miklós szívesen látja a látogatókat a meghirdetett alkalmakon. Az, aki addig csak a videóin keresztül gyönyörködött a színes virágok özönében, most testközelből élvezheti őket.

A Zöld Pagony hihetetlen vadsága és bujasága mögött Rákászné Sinka Erika gondos munkája és elképesztő lelkesedése áll, aki zöldellő oázist varázsolt fővárosi telkéből. Szívesen mesél arról, hogyan lett a homokos, kietlen földdarabból ilyen gazdag kert, sokak számára lehetnek hasznosak az ültetési, növénynevelési tapasztalatai.

A Kalapos kertész gyümölcsöse Szomoron virágzás idején várja a látogatókat. Faápolási, metszési tanácsokat kaphatunk a tizenöt hektáron gazdálkodó tulajdonostól. A hagyományosnak számító csonthájasok mellett

itt megismerkedhetünk a jujubával, a naspolyával és a nashi körtével is.

Pázmándon Dankó Piroska négyezer négyzetméteren kínál csemegét a tájkertek szerelmeseinek. A lankás domboldal megőrizte varázsát, a hagymás növények és az évelők hétről-hétre új látvánnyal kecsegtetnek. A kertlátogatás során megismerhetjük a klímaváltozáshoz alkalmazkodó, túlélő növényeket és tanácsokat kaphatunk a „Kert a tájban” szemléletmódjának megvalósításához

A Balatonfelvidéken, a Szent György-hegyen egy mediterrán paradicsomba csöppenhetünk. A Kisapátiban található Infinito Balatoni Mediterrán Botanikus Kert április végétől várja látogatóit, évek óta áttelelő délszaki növények garmadájával. Gyönyörű bizonyíték arra, hogy a tengerparti flóra és életérzés megteremthető hazánkban is. Ehhez persze szükséges a megfelelő mikroklíma és a tudatos növényválasztás.

Sopron kertvárosában Mogyorósi Rita kertje elképesztően sok virággal várja a látogatókat. A Virágvölgyben lévő kert méhek, beporzó rovarok, szenderek és pillangók barátságos otthona, gyönyörködhetünk a fajták sokféleségében.

A Titkos kert Velencén egy különleges sziget – nekem ő a favorit. Uliczki Dóra fallal körülvett rengetegében életre kelnek a mesék, meghallhatjuk a fák titkos üzeneteit. Tavasztól őszig virágkóstolókon ismerkedhetünk is az ehető virágok varázslatos világával.

Aki kíváncsi különleges megoldásokra, nem hagyhatja ki Lechner Judit biokertjét Budaörsön, sem az acsádi pompás rózsakertet, Gödöllőn pedig az Erdő ölelésében nevű árnyas kert várja az érdeklődőket, míg a Csodás kertem Kaposváron kínál elképesztő kert-élményt. Óbányán az árnyékban kialakított kertre csodálkozhatunk rá: egy mini arborétumra a Ferde vízesés felé vezető völgyben.

Annak, aki egyszerre szeretne bekukkantani ötven különféle kertbe, egy egésznapos programot ajánlok: igaz az alsó-ausztriai szőlődombok ölelésében fekvő Schiltern messze van, viszont érdemes odáig elmenni, mivel épp idén negyvenéves a Kittenberger Élménykert. Jómagam húsz évvel ezelőtt jártam ott először, és magával ragadott, pedig alig húsz kertet lehetett akkor még csak végigélvezni, ma pedig szinte minden kertfélére találunk példát. Számos, kreatív kerttervezési ötletre bukkanhatunk itt, marasztaló kertkuckók várják a látogatókat egész évben: a tavaszi ébredéstől az advent varázslatáig minden évszaknak megvan a maga különlegessége, és minden érzékszervnek nyújtanak itt kerti élményt.

Leginkább a kék-sárga bútoráruházhoz hasonlítanám a Kittenberger Élménykertet felépítésében: mert ami tetszik, azt meg is lehet vásárolni vagy megrendelni máris. De ha nem akarunk vásárolni, akkor egy egész napot elbolyonghatunk itt kertről kertre járva, és még mindig lesz csodálkoznivaló. Olykor zenei programok, kerti kóstolók és hasznos workshopok kínálnak hasznos és kellemes időtöltést. Persze, gondoltak arra is, hogy az aprónépet nem köti le hosszú ideig a kertlátogatás, így van olyan kert is, amelyben kisvasút szalad körbe, illetve egy állatkert is remek szórakozást nyújt. Gyönyörködhetünk bárányokban, kengurukban, kedves alpakákban.

A kertlátogatás egy olyan kikapcsolódási forma, ami mindenkinek lehet szellemi és lelki táplálék is egyben. Legyünk kíváncsiak, és nézzük meg, mások hogy csinálják! Nem kell ehhez kukucskálni, lépjünk be a kitárt kapukon!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X