ZónánTúl

Olyan szép, mintha Szentendrét keresztezték volna egy pincefaluval: irány Budafok!

Ami Bécsnek Grinzing, a borozós kerület, az lehetne Budapestnek Budafok, állítják egyesek. Más vélemények szerint nincs még egy olyan tökéletlenül összetákolt városrész, mint Budafok. A kedves múltidéző iparosházak, a girbegurba lépcsősorok tízemeletes panelekre néznek, távolabb pedig a Duna csillogó csíkjának a csepeli hőerőmű kéményei állják a tekintet útját. Van értelme ezek után Budafokra kirándulni?

Szerintem mindenképp, mert érdekes és kedves hely. Ha a főváros szívéből indulunk, végtelennek tűnő villamosozás után Budafok közepére érkezünk: a Városház térről majdnem minden karnyújtásnyira van. Ha itt hátat fordítunk a lakótelepnek, és felfelé vesszük az irányt, máris időutazáson találjuk magunkat.

budafok-kirandulas-latnivalok

 

Ezen a területen már a római korban mészkövet bányásztak. Ennek örökségét lépten-nyomon felfedezhetjük, a megmaradt pincehálózatban sokáig főleg borok értek, ma inkább gombát termesztenek. Sok pince még ma is barlanglakásként használatos, a Barlanglakás Múzeumban betekintést nyerhetünk ebbe az életformába. Igazi hidegháborús élményben lehet része annak, aki ellátogat a Sörház utcai óvóhelyre, amit szintén a hegy gyomrába vágtak. A Honvéd Katonai Hagyományőrzők időszaki interaktív kiállítása visszarepít bennünket a második világháború korszakába, megnézhetjük, milyen egyenruhákban, felszerelési tárgyakkal és fegyverekkel harcoltak eleink a nagy világégésben. Tapintható történelmi bemutatók, vezetett séták ismertetnek meg az óvóhely történetével, felépítésével, működésével. 

Budafok boros múltjára utaló szép kapukra, emlékoszlopokra bukkanhatunk városszerte. Ezek mellett viszont a rejtett kincsekre – mint amilyen a vasúti sínektől induló, pincébe torkolló bor-rakodó – legkönnyebben vezetett séta keretében találhatunk. Van olyan utcácska, amiről az ottlakók úgy tartják: olyan szép, mintha Szentendrét keresztezték volna egy pincefaluval.

Érdemes errefelé indulni a hónapok első hétvégéjén, amikor Pincejárat elnevezéssel közösségi programot szerveznek Budafokon. Nyitott pincék, borkóstolók, városséták és sok más, izgalmas élmény vár a látogatókra, a különböző helyszíneket pedig menetrend szerint induló kisbusz köti össze.

Budafok nevezetes kastélyai közül legkönnyebben a Törley kastélyt találhatjuk meg. A tornyokkal ékes, neogótikus kastély a pezsgőpincék és a gyár fölé épült. Előzetes regisztrációval bebocsátást nyerhetünk egy pezsgős pincetúrára, ahol belekóstolhatunk a Törley pezsgő titkaiba és a nevezetes család történetébe is. E kastély közvetlen szomszédságában, gesztenyefák oltalmában áll a Sacelláry kastély. Az épület jelenleg üresen kong, de évente egyszer felkeresheti a nagyközönség. Nekünk nemrég volt szerencsénk lecsapni egy vezetett kastélylátogatásra, ráadásul gesztenyevirágzás idején, ami azért volt tökéletes időzítés, mert Sacelláry Irénnek, a pezsgőgyáros Törley József feleségének kedvence volt a gesztenyefa. A kastélyban fel-feltűnik a gesztenye mint motívum, és a csodálatos belső faborítás, a míves bútorok is mind gesztenyefából készültek. A Róth Miksa által készített ólomüveg ablakokat is a virágzó gesztenyék ihlették.

Fotóválogatásunk a Sacelláry kastélyról:

Az impozáns épületet Sacelláry Irén édesapja építtette hőn szeretett lánya számára. Egy időben függőfolyosó kötötte össze a szomszédos Törley kastéllyal, ám amikor megromlott a két család viszonya, ezt elbontották és a kertben felépült a kőből rakott, több száz méter hosszú, magas „haragfal”. A szecessziós stílusú mesebeli épület 1926-ban a Magyar Posta birtokába került szanatóriumként, de államosítása után sem váltott funkciót, falai közt a Tétényi úti kórház szanatóriuma működött. Ma magántulajdonban, üresen várja további funkcióját.

Akinek kirándulni támad kedve, Budafok határában a Kereszthegyi homok- és kavicsbánya területén érdekes földtani és geológiai érdekességeket ismerhet meg. Gyalogolni ugyan nem kell, de találhatunk faopál darabokat, kalcedonos kavicsokat, fésűskagyló-, osztriga-vagy csigamaradványokat. Az őslénymaradványokben gazdag, felhagyott bányában könnyen összetalálkozhatunk atalanta-lepkékkel.

Ajánljuk még:

Ezt a filmet nézd meg, hogy útnak indulj a szeretet nevében!

Az utóbbi két évtizedben jelentősen megnőtt az idősfilmek aránya a kínálatban. Nem az idősekről szólnak vagy sok idős ember szerepel bennük: az idősek világát belülről mutatják meg, belehelyezve a nézőt az ő életükbe. Ilyen film volt a magyar Pilátus vagy az Unoka című filmek, vagy a nemzetközi filmvilágban az Oscar-díjat is nyert The Father (Az Apa), Anthony Hopkins remek alakításával. Ebbe a sorba illeszthető a Harold Fry valószínűtlen utazása is.

 

Már követem az oldalt

X