ZónánTúl

Az Arbo-Park jó móka: egy kirándulóhely, ahol minden korosztály felfedezhet magának valamit

Gödöllőről először a kastély ugrik be mindenkinek, Advent idején esetleg a Karácsonyház. Pedig van itt park, múzeum, kiállítás, arborétum és sok más, ami minden évszakban hívogat bennünket. Mivel az őszi erdő különösen vonzó úti cél, ezúttal Gödöllő természeti kincseit ajánlanám felfedezésre.

Királyi kastély, Pálmaház, Mária kegyhely, Művésztelep, novembertől Karácsonyház – csak néhány programpont Gödöllőn. Hogy miért érdemes ebbe a tüneményes kisvárosba ellátogatni, arról itt írtunk bővebben. Most azonban az arborétumot szeretnénk ajánlani, ami sok szempontból is kitűnik a többi hasonló park közül: Gödöllő és Isaszeg között, több mint 130 hektáron terül el a Gödöllői Erdészeti Arborétum, amely bő egy éve az ARBO-PARK névre hallgat.

Mi az az Arbo-Park?

„Látogatható erdészeti kutatási és nemzeti park tölgyfás tanösvényekkel és gyógynövénykertekkel” – közli az érdeklődővel a Google. A 120 éves arborétumot eredetileg kutatási célra alakították ki. Olyan fafajokat telepítettek bele, amelyek addig nem alkottak hazánkban állományokat. Mára olyan erdészeti növénygyűjteménynek számít, ahol a fafajokat a velük kialakult társulásokban, erdőszerűen, a jellemző lágyszárú szint, cserjeszint kíséretében láthatjuk. Erdei fenyő, kocsányos tölgy, akác, vörösfenyő és sok egyéb faj jól dokumentált törzsültetvényei élnek itt, mintegy génbankként is működve.

Amikor első ízben tettem itt látogatást két évtizeddel ezelőtt, még alig akadt, aki erre járt.

Télidőn külön engedéllyel nyitották ki a kaput, elképesztő érzés volt egyedül taposni a szűz havat a méltóságteljes égbemutató örökzöldek között. Ennek a páratlan növénygyűjteménynek ölelő karjaiban sétálni nemcsak remek kikapcsolódás, és hatalmas élmény, hanem tanulás is: mára az ösvényen haladva hasznos tudásra tehetünk szert. Az arborétumi tanösvény szépen végigvezet az egész területen, babakocsival is bejárható. Megismerhetjük a különböző fenyőféléket, és a többi örökzöldet: tiszafát, borókát, atlaszcédrust. Elálmélkodhatunk az idős bükkök égigérő karjain, az aranyszínű levélszőnyegen. Ha jól figyelünk, megkülönböztethetjük a vörös tölgy, a nagymakkú tölgy, a kocsányos- és a csertölgy makkjainak egyediségét. A botanikai csemegéket kedvelők rácsodálkozhatnak az oregoni hamisciprusok kecses bájára, a mamutfenyők hatalmasságára. Különlegesség a csavarttűjű fenyő, és a tömött törökmogyoró-csoport, amely kis erdei pihenőt rejt. Van itt egzótagyűjtemény, kínai cserje- és mézesfa-állomány is.

Akit nem nyűgöz le a fák és cserjék különleges változatossága, annak is kellemes, pihentető kikapcsolódás lehet ez az erdei séta. Lélegezzünk mélyeket, próbáljunk meg elmerülni a természet közelségében, meghallani a hulló levelek neszét, az ágak rezgő ropogását, a madarak énekét – kész erdőfürdő lehet belőle, ha partnerek vagyunk!

Itt az aprónépet is könnyen rá lehet vezetni, hogy élvezzék a természetet:

segítenek a játékos információs táblák, ahol a nem látható, rejtett kincsekre is felhívják a figyelmet. Az ARBOPARK láthatatlan élőlényei elrejtőznek a lomb alatt, a fű között, de az is lehet, hogy csak az éj leple alatt merészkednek elő. Jó, ha tudjuk, kik élnek itt, ahová mi látogatóba jöttünk. A park egy kissé bogaras: az apró rovarok olykor észrevétlenül lépkednek el taposó talpunk elől. A nagyobbakat érdeklődéssel figyelik azok, akik nem irtóznak tőlük. Az információs táblákon felnagyított képeken keresztül barátkozhatunk a hasznos és káros bogarakkal és rovarokkal, pókokkal.

A Süni tisztáson található tematikus játszótéren hinta, csúszda és sok-sok izgalmas feladat várja a legkisebbeket, hogy igazi élménnyé váljon a park bejárása. A Maci tisztáson található épített tűzrakók és a Völgyszínpad rendszeresen rendezvényeknek ad otthont.

 

Ha ez még nem volt elég, akkor itt a kisvasút! Szeptember 24-én mérföldkőhöz érkezett a Gödöllői Erdei Kisvasút története: új pályaszakasszal és megállóval bővült a kisvasút az utasok és a környékre látogatók nagy örömére. A fejlesztés által immár egy ötszáz méteres utat tehetnek meg muzeális járműveken, természet közelében. A Csemete-kerttől indulva vonatozhatunk a parkban, a vasút iránt érdeklődők pedig betekintést nyerhetnek a kisvasút történetébe az Erdei Vasút Múzeumban.

Az ARBO-PARK Gödöllőn szabadon látogatható egész évben, a nyitvatartási időn belül. Pórázon vezetett ebeket is szívesen látnak.

Ajánljuk még:

Kedvenc tanösvényeink az áprilisi kirándulásokhoz

Beköszöntött az igazi tavasz, a természet energikus gyorsasággal kezd kibontakozni  nem is lehetne megfelelőbb időt találni egy frissítő hétvégi kiránduláshoz. Országszerte várnak minket a legkülönfélébb természeti látnivalók, amelyek közül most kedvenc tanösvényinket hoztuk el nektek.

 

Már követem az oldalt

X