ZónánTúl

Csodaszép botanikus kertek, ahová elszökhetsz a világ elől

Egy botanikus kertben sétálva tanulhatsz, a lelked viszont megpihenhet séta közben. Hazánkban legalább ötven botanikus kert és arborétum várja, hogy felfedezzük őket! Íme, egy kis kedvcsináló ehhez – a teljesség igénye nélkül.

Botanikus kert, füvészkert, hívd ahogy akarod

A botanikus kertek (magyarul füvészkertnek hívjuk ezeket) olyan növénygyűjtemények, „amelyben a növényeket oktató, tudományos és/vagy ismeretterjesztő céllal, különféle szempontok (földrajzi elterjedés, genetikai rokonság, életmód stb.) szerint csoportosítva mutatják be. A botanikus kert fás szárú növények bemutatására szakosodott fajtája az arborétum”– írja a tudós lexikon.

Valójában ezekben a kertekben nem csupán tanulhatunk, hanem pihenhetünk, sétálhatunk, feltöltődhetünk bennük. Élvezhetjük a történeti kertek és az épített örökség meséit, megcsodálhatunk művészeti alkotásokat a növények közt.

A környezeti nevelés, a kertkultúra-közvetítése szintén a botanikus kertek célja – olyan formában, hogy szinte észre sem vesszük, mennyit tanultunk egy séta során. Hazánkban legalább ötven botanikus kert és arborétum várja, hogy felfedezzük őket! A teljesség igénye nélkül mutatjuk, hol!

Botanikus kertek Budapesten

Igen, a városban is vannak botanikus kertek! Az ELTE Füvészkertjét a Pál utcai fiúkból ismerhettük meg. A házak közé ékelt oázisban tavasszal japáncseresznye-ünnep, nyáron tündérrózsák varázsolnak el. Rendszeresek a gasztro- és gyerekprogramok is.

A soroksári arborétumban úgy érezhetjük magunkat, mintha nem is egy nagyváros, hanem egy távoli vidék dzsungelébe pottyantunk volna.

Zuglóban a szakiskola mini kertje kínál igazi feltöltődést.

A Városligetben a Mőcsényi Mihály Botanikus kert még Kneipp-ösvénnyel is várja azokat, akik rekreációs céllal keresik fel.

A Budai Arborétum a Feneketlen-tó szomszédságában, gazdag flórával gyönyörködtet.

Botanikus kertek a főváros közelében

Budakalászon a Gyógynövénykutató botanikus kertjében sok-sok gyógynövényt figyelhetünk meg.

A Budakeszi Arborétum azoknak is jó választás, akik csak sík terepen sétálnak szívesen! Ősszel színes pompába öltöznek a fák, mindig csodájára járok a fenyőfélék fajtagyűjteményének.

Gödöllőn a Szent István Egyetem Botanikus kertje mellett az Erdészeti Arborétum kínál látnivalót. Különleges fákat szemlélhetünk meg, és ha szerencsénk van, egy rövid utat kisvasúttal tehetünk meg.

Visegrádon

Bertényi Miklós Füvészkert az erdőbe rejtve található, érdemes túrázással összekötni az élményt!

Az Alcsúti Arborétum tavasszal hóvirágmezőiről, júniusban a szentjánosbogár-rajzásról nevezetes. Nyáron az árnyas fák, a vizes élőhelyek igazi felüdülést nyújtanak.

Agostyánban is árnyas utakon sétálhatunk, ősz elején izgalmas erdei gasztronómiai programok keretében kerülhetünk még közelebb a természethez.

Botanikus_kertek_nemzeti_vacratot

Vácrátóti kert 

Vácrátóton a Nemzeti Botanikus kert egész évben várja a látogatókat. Nyári időszakban koncertek, vezetett túrák és gyerekfoglalkozások is színesítik az ott töltött időt.

A Dunától nyugatra fekvő botanikus kertek

Fehérvárcsurgón a kastély parkja egy szabadon látogatható közpark, ahol számos faóriással és különleges növények gyűjteményével ismerkedhetünk meg. Rendszeresek a vezetett séták, amikor elhivatott szakvezetővel merülhetünk el a fák és virágok rejtelmeiben.

A csöndesebb helyet kedvelőknek Sárvár, Szeleste, vagy az eldugott Budafai arborétum nyújthat életre szóló élményt.

Szeleste kertje

A Zirci Arborétum meglátogatása egész napos program lehet, ha egybekötjük az apátság, a sörfőzde és a zirci múzeumok megtekintésével – írtunk is egy külön cikket erről a programról, mert mindenkinek sok szeretettel ajánljuk!

Szintén szakrális környezetben, Pannonhalmán is betekintést nyerhetünk a gyógynövények termesztésébe, az illóolajok lepárlásba, a szerzetesek gyógyfüveinek titkaiba.

Pécsett az egyetem botanikus kertjében ismerkedhetünk a növényvilággal, vagy a Pintér-kertbe látogathatunk. Ez utóbbit azoknak ajánlom, akik a növények mellett a város panorámájában is szívesen gyönyörködnek, és jól bírják a lépcsőzést.

Pintér-kert, Pécs

Hasonlóan a Folly arborétum a Balaton fölé kapaszkodva, elképesztően szép háttér előtt mutatja meg növényi bájait.

A Jeli arborétum, a Szombathelyhez közeli Kámon található, s a legjobban akkor járunk, ha májusban, a rhododenronok virágzása idején keressük fel.

Jeli arborétum

A Dunától keletre fekvő botanikus kertek

Valamikor kastélykert volt hazánk egyik legnagyobb arborétuma, a tiszakürti. Hosszú meditációs sétákat tehetünk a fenséges fái között.

Erdőtelken egy pici, ám annál hangulatosabb gyöngyszemre lelhetünk. Az egri vagy tokaji borozást útközben érdemes megspékelni egy erdőtelki sétával.

Szarvasra érdemes vinni az aprónépet, és hosszabb időtöltésre készülni, annyi látnivalóval és élménnyel várják a gyerekeket (is). Varázstanya, csodaösvény, Mini Magyarország, ökojátékpark és még számos attrakció segít abban, hogy jobban megérthessük a természet csodáit.

A Szegedi Füvészkert minden évszakban pompás, de a nyári lótuszvirágzás kiemelkedő ünnepe a kertnek.

Szegedi füvészkert

Nagyaron a meseszép rózsakert az ékessége a botanikus kertnek, rózsavirágzás idején csodálatos látvány! 

Egerbe, Miskolcra vagy Nyíregyházára látogatva is beiktathatunk egy-egy kisebb botanikai sétát, de Kecskeméten sem kell kitennünk a lábunkat a városból, ha arborétumi sétára vágyunk.

Állatkertbe vagy füvészkertbe menjünk?

Ha ez a dilemma, akkor lehet kettő az egyben: a Nyíregyházi Állatpark vagy a Bábolnai Arborétum és Állatpark jó választás ehhez.

Debrecenben a Nagyerdei Kultúrparkban szintén állat- és növénypark is színeseti a kínálatot. Emellett itt még két botanikus kert növényei közt merülhetnek el a viráglelkűek.

„Nézz a természet mélyére, és mindent jobban fogsz érteni!” – üzente az utókornak Albert Einstein. Ezt legjobban ezekben a gyűjteményes kertekben tehetjük meg, ahol az élményt szakértők nyújtják nekünk, a növényeken keresztül, minden érzékszervünket kényeztetve.

Ajánljuk még:

Kedvenc tanösvényeink az áprilisi kirándulásokhoz

Beköszöntött az igazi tavasz, a természet energikus gyorsasággal kezd kibontakozni  nem is lehetne megfelelőbb időt találni egy frissítő hétvégi kiránduláshoz. Országszerte várnak minket a legkülönfélébb természeti látnivalók, amelyek közül most kedvenc tanösvényinket hoztuk el nektek.

 

Már követem az oldalt

X