Szecessziós, eklektikus és erdélyies: Pest rózsadombja, a mátyásföldi villanegyed

Kult

Szecessziós, eklektikus és erdélyies: Pest rózsadombja, a mátyásföldi villanegyed

Nem csak Budán sétálhatunk előkelő villanegyedben! Igaz, hogy itt nincsenek hegyek, sem girbegurba utcák és ódon lépcsősorok, de vannak széles, árnyas utak, boldog békeidőket idéző villák, a múltról mesélő kertek. Mátyásföld vadaskertből lett előkelő nyaralóhely, később szovjet bázis, ma pedig a XVI. kerület leghangulatosabb lakóövezete. Ha nyernék a lottón, csak itt vennék házat!

A környék egykor Mátyás király vadaskertje volt. Megoszlanak a vélemények arról, hogy ez a körülmény adta-e a nevét vagy a helyhez kötődő Mátyás királyos népmese, A cinkotai kántor. A legvalószínűbb az, hogy az alapítók vonzó történelmi nevet kívántak adni az előkelő nyaralóhelynek, és az ide kapcsolódó király adta magát.

 

Mátyásföld rendezettsége és egységes arculata nem a véletlen műve. A mai Kerepesi úttól délre eső részét 1887-től fokozatosan megvásárolta a Kunkel Imre és Paulheim József által vezetett Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesülete. Nagy telkeken, széles utakkal, közművekkel egy csodálatos villanegyedet alakítottak ki.

A telkek tulajdonosai a századforduló eklektikus stílusában és erdélyies vagy szecessziós stílusjegyek alkalmazásával építkeztek.

A Nyaralótulajdonosok Egyesülete alapszabályban rögzítette a területrendezési elveket: egy-egy telek nagysága 600-900 négyszögöl, az utcák 15 méter szélesek. Villa-rendszerű építkezést írtak elő, valamint a terveket nemcsak a cinkotai elöljáróságnak, hanem az egyesületnek is el kellett fogadnia. A jó levegő, a szép zöld környezet, az egyszerű közlekedés sok felső- és középosztálybeli fővárosi polgárt vonzott. Mátyásföld területe egyre növekedett, pezsgő kulturális élet indult meg, és az infrastrukturális fejlesztések hihetetlen ütemben folytak.

1888-ban megépítették a HÉV vonalát a Keleti pályaudvartól Cinkotáig, ettől fogva újabb iramra váltott a fejlődés. A Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesülete egyre nagyobb területeket birtokolt. 1898-ra elkészült az iskola, 1905-ben felszentelték a katolikus templomot. A XX. század elején a nagyvendéglő mögötti Erzsébet-ligetben megépült egy fürdő és különböző sportlétesítmények.

Az 1910-es évek közepén Ó-Mátyásföld déli részén létrejött az ország első repülőtere. 1918. július 4-én felszállt a Budapest-Bécs repülőgépjárat, Magyarország első nemzetközi polgári járata.

A budaörsi repülőtér megnyitásáig a mátyásföldi látta el a civil lakosság igényeit. Sőt, voltak olyan tervek is, hogy ez lesz Budapest fő repülőtere.

Az első világháborúban Mátyásföld határában kezdte meg működését a Magyar Általános Gépgyár. Az egyesület csak bizonyos feltételekkel járult hozzá a gyár felépítéséhez: füst nélküli üzemeket írtak elő, a gyár a nyaralótelepen kívül helyezkedhetett el, csak szakmunkások dolgozhattak benne.

 

1950-ben csatolták a fővároshoz az „öt falu”-t, azóta Cinkota, Sashalom, Rákosszentmihály, Árpádföld és Mátyásföld alkotja a Kertvárost. Ekkortól a települések fejlődési iránya jelentősen megváltozott, a súlypont a Mátyásföldön található Ikarusra, majd 1950-től a Déli Hadseregcsoport Főparancsnokságának helyett adó területre tevődött át. A villanegyednek nem tett túl jót az a néhány évtized, amíg itt állomásozott a szovjet Déli Hadseregcsoport. Viszont ennek köszönhető többek közt a mai Vívócsarnok, ami egykor tiszti étkezdeként szolgálta a szovjet elöljárókat.

A regényes történeteket vezetett séta során ismerhetjük meg leginkább. Az egykori szalámigyáros, Dozzi József villája talán a legtöbbet fotózott épület. A századelő szecessziós jegyeit viseli magán, kiemelkedik a többi villa egységéből. Vadregényes kertben megbúvó szobrok közt emelkedik ki a tornyos épület, most R. Törley Mária szobrászművész otthona. A pezsgőgyáros dédunokájának kertje olybá tűnik, mint egy romantikus regény helyszíne.

Akad olyan is épület is, amelyet láthatóan más kultúrából érkezettek vettek birtokba, és ugyan minden részletre kiterjedő igényességgel felújították, a kertet telirakták oda nem való szörnyetegekkel.

Szeretek bekukkantani a kapukon, belesni a kerítéseken. Elképzelem, milyen lehetett itt élni száz évvel ezelőtt – abban az időben, amire most nosztalgikus érzésekkel gondolunk.

Pedig talán semmivel sem volt könnyebb akkor, legfeljebb csak lassabban élték az életet. Az eltelt idő pedig megfényesítette a múltat.

Minden évszakban felemelő itt sétálni. Akár nyáron, az árnyas fák alatt egyedül, vagy akár vezetett sétán, amit Benedek Ágnes, a Kertvárosi időutazó szervez. Ilyenkor feltárul egy-egy kapu, és bepillantást nyerhetünk tarka titkokba. Ősszel aranyszínű lomb színezi az összképet, és avarszőnyeget terít talpunk alá. Tavasszal a Szamóca cukrászdához zarándokolnak a virágkedvelők, akik alig várják, hogy a két, messze földön híres magnólia kibontsa szirmait. A repülőtér felé, az Újszász utcáig elzarándokolva megkóstolhatjuk a Habcsók cukrászdában a sok remek sütemény mellett a 2021-es év egyik országtortáját is: a Napraforgó torta Fodor Sándor cukrász alkotása, és nem lehet betelni vele.

Kisétálhatunk a repülőtér területére, ahol igazi vadonban találhatjuk magunkat. Tavasszal ibolyát, sóskát szednek errefelé, ősszel a bogyó- és gombagyűjtők paradicsoma. Ha szerencsénk van, a füves kifutópályán megpillanthatjuk az ürgéket is. A védett ürgéket minden év áprilisában önkéntesek számolják meg a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer keretében. Ha így szaporodnak, a kifutópályát hamarosan ürgés rétnek fogják nevezni.

Addig is, amíg nem lesz enyém egy ötös a lottón, olykor elmegyek egy sétára, élvezni a Mátyásföldi villanegyed semmihez nem fogható hangulatát. Tartsatok velem vagy a nektek kedvessel, megéri!

 

Ajánljuk még:

„Nem azért vagyunk, hogy vurstliként mutogassuk az állatokat” – mire való az állatkert?

Megszületett egy nagy-nagy álom valamikor a hatvanas évek sűrűjében, ami először csak néhány, majd egyre több természet iránt elkötelezett önkéntes összefogásának köszönhetően két évtizeddel később formát is öltött. Tanárok és diákjaik, szülők és szakemberek együtt tették le az alapkövét annak az intézménynek, aminek révén Szeged annyi élet megmentője és annyi csoda bemutatóhelye lett. Mi az állatkertek szerepe ma? A Szegedi Vadaspark igazgatójával beszélgettünk többek között erről.

 

Már követem az oldalt

X