ZónánTúl

Levendulaszüret: a legszebb hazai gyűjtőhelyeket szedtük csokorba

Itt a nyár, egyre több helyen ringanak lilában a domboldalak – aki teheti, levendulaszüretre indul. Akinek nincs a kertben levendulája, vagy van, de szeretné egy levendulamező végtelenségét élvezni, ma már szerte az országban számos helyen teheti ezt meg. Lássuk, hol!

A levendula nem véletlenül tartozik azok közé a növények közé, amit mindenki szerethet valamiért. Írtunk már a szépségápolásban elfoglalt szerepéről, receptekbe foglaltuk, levendulás dekorációs tippeket is adtunk, és persze az összes cikkben megemlítettük szívet melengető látványát. Ha ti is szerettek gyönyörködni a lila virágtengerben, nézzétek meg az alábbi kertek egyikét – vagy akár sorban az összeset!

Tihanyon túli levendula

Tihany és Pannonhalma a levendula fellegvárai. Június közepétől indulnak a levendulás rendezvények, a szüret a patinás domboldalakon. Aki inkább meghittebb helyekre vágyik, Dörgicsén varázslatosan szép levendulás kertet talál. A Levendáriumban rózsák és más gyógynövények színesítik a látványt, évszázados romok nyújtanak hátteret az élménynek.

Monoszlón a Magyar Provence Levendulabirtok a szabadság érzetét kelti, hosszan sétálhatunk a különféle levendulákból ültetett sorok között. Hétvégenként kreatív és levendulás programokkal készülnek, és megkóstolhatjuk az igazán különleges, prémium levendulafagylaltot.

A Kőröshegyi völgyhíd közelében a Kőröshegyi levendulás várja a levendularajongókat évek óta. Színes programokkal, kézműves termékekkel gazdagítják a levendulaszedést.

Szentgyörgyhegyen és Pécselyen kisebb kertekben hódolhatunk a lila gyönyörűség szenvedélyének. Kékkúton levendulás programokon is részt vehetünk, amelyek keretében a helyi gazdaság tejtermékeit megkóstolhatjuk.

 

Levendula a főváros környékén

Fóton egy picike, ám annál meghittebb családi levendulás kert hívja a virágszedőket: a Kallavender kertje. Itt nemsokára japáncseresznye fasor fog majd tavasszal ámulatba ejteni minden arra járót!

A Kevélyhegyi levendulamező két hektáron várja Pilisborosjenő határában a levendulaszüretelőket. A Zsámbéki-medencében a Pátyi Levendulás kert kínálja kincseit a látogatóknak. Kicsit távolabb a Szomódi Levendulás a Neszmélyi borvidék területén, szőlőkkel a háttérben. Saját lepárlású, tökéletes tisztaságú levendulaolajukkal büszkélkedhetnek, amit a helyszínen meg is vásárolhatunk.

Levendulaszedés Nyugat felé

Vas megyében Kemenessömjében a Levendulakert, Acsádon a Levendulafarm kínál szedni való levendulát. Zalaegerszegen Alsóerdőn lesz idén is „szedd magad”. Az erdei környezet különleges atmoszférát teremt a lila virágoknak.

A Tolna megyei Ozorán a Levendulavölgyben 13 fajta levendulát termesztenek, és többek közt tibeti hangtálas programokkal is várják a levendulaszedőket.

Pécsett a Zsolnay negyedben Pirogránit Jazz udvar felvezető programjaként bárki vihet haza a „szüreti termésből”, azaz a Zsolnay negyed levendulavirágaiból, hogy otthonába is becsempésszen egy keveset a negyed varázslatos világából. Itt a levendulát a Zsolnay negyed kertészei kötik csokorba, és adják ajándékba a látogatóknak.

Somogysárdon nyuszisimogatóval és sok más gyerekprogrammal készülnek a levendulaszüretre, hogy az apróságok se unatkozzanak.

 

Levendulaszüret Keleten

Kiskunmajsán a termálfürdő és a Lópofa csárda szomszédságában idén is levendulaszüretre várják a levendulakedvelőket. A virágszedést így összeköthetjük a gyógyfürdőzéssel és egy remek csárda-vacsorával.

A Dél-Alföld legszebb levendulaültetvényén a Csongrádi Levendula Napokon szüretelhetünk, és fotózkodhatunk a virágok között.

Nyírteleken a Cuki Levendulakertben leginkább angol levendulát szüretelhetünk, amelyből a legszebb levendulás kompozíciókat, koszorúkat készíthetjük.

Zagyvaszántón a Romhányi Balu levendulakertben az egészséges életmódon van a hangsúly. A megfáradt szüretelők akár ott is aludhatnak a helyi vendégházban.

A felsorolás nem teljes, a nekem legkedvesebbeket szedtem csokorba. Fontos, hogy mielőtt elindulsz, mindenképpen nézz utána, mert több helyen előzetes regisztrációra van szükség azért, hogy a ne legyen tömeg, kellemes környezetben lehessen élvezni a virágok nyugtató hatását.

 

Már követem az oldalt

X