A levendula és a zöldparadicsom házassága: fantasztikus lekvárok és piték

Gasztro

A levendula és a zöldparadicsom házassága: fantasztikus lekvárok és piték

 Halmos Monika receptje

A másodvirágzás a levendulásban köszönet a munkádért, hála az odaadó gondoskodásért, illatos üzenet a nyárból. Csemege a rovaroknak és öröm az ínyenceknek.

A levendula másodvirágzása nekem olyan, mintha a tavasztündér beugrott volna egyet diskurálni őszanyóval. Szeretem nézegetni a bokrocskáimból itt-ott előtörő, ágaskodó apró füzéreket, amelyek lilával pettyegetik a rőt árnyalatokba öltöző kertet. Ezek a kis, finom aromájú virágocskák csak arra várnak, hogy ősz gyümölcseivel eggyé lényegülve mennyei finomságokká váljanak.

Tovább olvasok

Zöldparadicsom és levendula

Hűvösek a reggelek, ám napközben a napsugarak szépen pirosítják a paradicsomokat. A bokrokról ilyenkor a nagyobb leveleket leszedegetem, hogy jobban érje a bogyókat a napsugár. A virágozni készülő hajtásokat szintén levágom: ezekből már nem lesznek termések. A lepotyogott, vagy már be nem érő zöldparadicsomokból pedig extra csemegék készülnek.

A zöldparadicsom és a levendula egészen elképesztő íz-orgiát alkot, érdemes megpróbálni. Ehhez a zöldparadicsomot felkockázzuk, és egy kevés vizet aláöntve addig főzzük, míg péppé válik. Ekkor hozzáadunk ízlés szerinti mennyiségű cukrot, kevés reszelt citromhéjat és citromlevet. Lassú tűzön, szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Ha elég sűrű, beleszórunk kevés lemorzsolt levendulavirágot. Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Lekvárok és piték

A virágok kellemesen ízesítik a szilvalekvárt, a birset vagy az almát, avagy a cukkiniből készült aranyló lekvárt, aminek a narancs és levendula örömteli találkozása mediterrán bájt kölcsönöz.

Az őszi gyümölcspiték, almatorták, körtés süteményeknek is új ízt ad egy kevés levendulavirág, és ezekkel a kis őszi virágokkal bátrabban bánhatunk, mert nem olyan intenzív az aromájuk, inkább bársonyos, lágyan libbenő, talán nem is lehet túladagolni.

Nálunk a régi recept szerint sült almatorta kap ilyentájt kis levendula-leheletet, a fahéjat cseréljük le rá, és a citromillatú muskátli zamatos leveleivel adunk neki még egy kis virágoskerti nyomatékot.

Én a másodvirágzás után szoktam megmetszeni a bokrokat, ha szükséges, formára alakítani. Megköszönöm nekik az egész éves hűséget, az utolsó kaszálékkal, lombbal betakarom a tövek körül a talajt, és pihentető, szép téli álmot kívánok nekik.

 

Isteni zöldparadicsom lekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg zöld paradicsom
  • 80 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál friss levendulavirág

Elkészítés:

A zöldparadicsomot felkockázzuk, és egy kevés vizet aláöntve addig főzzük, míg péppé válik. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, a citrom lereszelt sárga héját és kifacsart levét. Lassú tűzön, szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Ha elég sűrű, beleszórjuk a levendulavirágokat, és azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Készíthetjük befőzőcukorral is!

Ajánljuk még:

Zebratorta (egy kicsit másként)

A Zebratorta egy igazán csinos sütemény, de azért valljuk be, az eredeti változat íze nem kifejezetten különleges, inkább semleges, sűrű piskótaszerű élmény. Az én verzióm egy kicsit izgalmasabb, karakteresebb ízű, és látványra is más. 

 

Már követem az oldalt

X