Szép

Levendulamánia a szépségápolásban: 6 házi módszer, amit ki kell próbálnod!

A szekrényben, az ágy mellett, a kozmetikumokban – sok helyen hasznosítható kedvenc lila virágunk, a levendula.

Tudtam ugyan a létezéséről, de növény- és állatszerető lány létemre sokáig nem fordítottam különösebb figyelmet erre a csodanövényre. Egészen addig, amíg 16 évesen szembe nem találtam magam az igazi provence-i levendulatengerrel. Júniusban, 40 fokban, tűző napon a kabóca hangjával elvegyülő intenzív illatfelhő valósággal megigézett, és mai napig sem tudok megválni az emlékétől. Lila levendulatenger ameddig csak a szem ellát, a közeli piacokon és üzletekben pedig a belőle készült szépségápolási termékek, szappanok, illóolajok, illatzsákok és levendulaméz… Mondhatni, egy leendő levendulafanatikusnak ez valósággal tömör gyönyör – szóval itt kezdődött a mi mai napig tartó, villámcsapásként kezdődő románcunk.

Az ajándékba kapott levendulazsákot a mai napig emlékként őrzöm, mára pedig hatalmas rajongója lettem a növénynek. Imádom a levendulaszörpöt, a levendulás rozéfröccsöt, a levendulás kekszet, fagylaltot és az összes szépségápolási terméket.

Persze nem kell provence-ig utazni, itthon is élvezettel el tudunk veszni a levendulamezőkben, aztán otthonunkba is becsempészhetjük a csodanövényt – nálam évek óta a terasz legszebb dísze. 

Miért van ekkora kultusza a levendulának?

Azon túl persze, hogy

  • kellemes illatú
  • nyugtató hatású
  • távol tartja a molyokat
  • és gyulladáscsökkentő,

még hasznos is! Ha megvolt az idei levendulabeszerző körutunk, érdemes többféleképpen is hasznosítani otthon a fenti jótékony hatások érvényesítéseként, konvencionális és kevésbé ismert módokon is.

A klasszikus: levendulás illatzsák

A ruhák illatosítása és védelme érdekében egy tüllzsákba töltsük bele a kiszárított levendula virágát, majd akasszuk fel a vállfák mellé. Időnként nyomkodjuk meg a tasakot, hogy frissíteni tudjuk az illatfelhőt. Garantált a kellemes illat és a molyok elleni védelem, így a ruhák (sz)épségét is biztosíthatjuk!

A relaxot segítő: levendulás elixír

Ha nagyjából 100 ml-nyi 50 fokos alkoholba áztatunk egy bő evőkanálnyi száraz levendulavirágot, és légmentesen tároljuk 3-4 héten keresztül, aztán leszűrést követően egy csészényi desztillált vízzel felöntjük, bármelyik bolti fürdőelixírt helyettesíthetjük! 

... egy kis görcsoldó kiegészítéssel 

Az illatosított fürdővíz ellazít, jókedvre derít és megszünteti a mindennapok okozta stresszt. Ha például kamillával vegyítjük a szárított levendulát fürdővizünkben, akkor nyugtató hatású, gyulladáscsökkentő, valamint görcsoldóként is működik! 

Altató helyett: illóolaj

Mivel tudjuk, hogy az alvás szépít, ezért nem csak külsőleg javasolt a levendulavirág hasznosítása. Éjszakai szorongás és álmatlanság esetén megoldás lehet, ha a levendula-illóolajat zsebkendőre vagy vattapamacsra adagoljuk és az ágyba tesszük, vagy beszerzünk egy szárított levendulavirágos relaxáló párnát az alvópárnánk mellé. 

Levendulás-rózsás arcöblítés

A levendulavizet (a rózsavízzel ellentétben) forró vízben szükséges elkészíteni. A száraz levendulavirágot tenyerünkkel alaposan morzsoljuk össze, és tegyük félre egy jól zárható üvegedényben. 1,5 liter vizet forraljunk fel, majd egy bő evőkanálnyit öntsünk bele az előzőleg szétmorzsolt levendulavirágból. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le, és a későbbiekben tároljuk a főzetet tiszta edényben.

Korábban már írtunk a rózsavíz házi elkészítéséről. Fele-fele arányban is vegyíthetjük őket, és arcöblítőként, arcpermetként alkalmazhatjuk, hiszen rendkívüli frissességet és hidratációt biztosít számunkra. Ha van olyan kiürült permetezőfejes kozmetikai flakonunk, amelyet könnyedén magunkkal vihetünk akár egy táskában is, akkor a nagy nyári melegben isteni érzést ad néhány permet, bármerre is járunk.

Levendulaméz

A levendulamézet ugyan házilag nem tudjuk elkészíteni, de termelőtől könnyen beszerezhetjük, fogyasztása ugyanis mindenképp ajánlott, akár a szépségápolás részeként is! Enyhén citrusos íze és kellemes aromája mellett nyugtató és fejfájást csökkentő hatással is bír, valamint sérülésekre kenve gyorsítja a sebgyógyulást. Kell ennél több?!

A nyitókép a szerző sajátja

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X