Szép

Így szépítkezz a virágok nyelvén!

A szépségsorozat második részeként érkezik a virágok királynője: a rózsa.

Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.

Ugye ismerős a fenti idézet? Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művében is felbukkan a csodás rózsa motívuma. Amelynek gondozására és nevelésére időt szán az ember, hogy aztán a szemet gyönyörködtető és bódító illatú virágával megajándékozza és örömöt okozzon a gondozójának. 

A rózsát a „virágok királynője”-ként is emlegetik, és már elég régóta vonzódnak hozzá az emberek.

A szépség, a fiatalság és a nőiesség szimbóluma, amelyből teát, illóolajat és rózsavizet is lehet készíteni, így előszeretettel alkalmazzák a szépségiparban.

A rózsa illóolaja az aromaterápia részeként kedélyjavító és nyugtató hatású. Kiválóan képes frissíteni és hidratálni az arcot, így áldásos hatással van a szarkalábakra is. Mindezek tetejében különleges illata mellett a rózsaolaj valódi kincsnek számít.

Ha a rózsa nevelésébe fektetett gondoskodás után saját kezűleg szeretnénk rózsavizet készíteni rózsaszirmainkból, és nem pedig készen megvásárolni azt, akkor a következő recept alapján otthon is könnyedén elkészíthetjük kellemes illatú szépítő elixírünket, és tulajdonképpen nem tudjuk túladagolni, bármennyit használhatunk belőle.

Rózsavíz házilag

Talán nem is gondolnánk, hogy rózsalugasunk a pompás látvány és a fenséges illat mellett mekkora értékkel bír számunkra. Egy ideig a szirmokat szépségük és illatuk miatt csak kiszárítottam és eltettem potpourri-ként magamnak, de idővel rózsaszörpöt és rózsaitalt, majd rózsavizet is elkezdtem készíteni belőlük. Az eredeti rózsavizet általában a rózsaolaj lepárlása közben nyerik, ez a rózsa szirmaiban található értékes hatóanyagokat tartalmazza. A jó hír, hogy (bár nem ugyanolyan mértékű koncentrációban), de otthon is el tudjuk készíteni kerti rózsánkból.

Hozzávalók: egy tiszta és légmentesen elzárható üvegedény, víz és rózsaszirmok. Ha az arányokat tekintjük, akkor 1 liter vízhez szükséges 6 rózsafejnyi szirom mennyisége. Amennyiben lehetőségünk van rá, úgy kora reggel szedjük le a rózsafejeket.

A jól zárható üvegedénybe (vagy egy üres befőttesüvegbe) öntsünk tiszta vizet, és helyezzük bele a rózsaszirmokat, majd nyomkodjuk bele alaposan. Zárjuk le az üveget, és 2 napon át érleljük így. Ezt követően szűrjük le a folyadékot a szirmokról, majd ismét egy zárható üvegben, fénytől és hőtől óvva tároljuk hűtőben.  

Milyen módon alkalmazható a rózsavíz?

Az arc tonizálásában és szemkörnyék ápolásában egyaránt, nyáron frissítő és hidratáló testpermetként, rózsavizes hajöblítőként, fürdővízhez illatosítóként adagolva, de férfiaknál akár borotválkozás utáni természetes arcápolóként (mivel nem alkoholos, ezért nem összehúzó arcszeszként) is hasznosítható. 

A rózsavizet – romlandósága mellett – érdemes allergiás szempontból is tesztelni a tartósabb használat előtt. Ha jelesre vizsgázott, akkor vigyázat, mert természetesszépség-függőséget okozhat!

Ajánljuk még:

4 HÁZI SZÉPSÉGRECEPT, HA MÁR UNOD (ENNI) A BANÁNT

FELÉBRESZT ÉS MEGSZÉPÍT: EGY KOMPLETT SZÉPSÉGREGGELI RECEPTJE

ÉLJEN AZ ÉLESZTŐ! – ÍGY CSINÁLJ TUTI SZÉPSÉGSZÉRUMOT FILLÉREKBŐL

 

Már követem az oldalt

X