Szép

4 házi szépségrecept, ha már unod (enni) a banánt

Ha már többet vagyunk otthon, mint általában, érdemes lehet beiktatni olyan tevékenységeket, amelyeket egyébként nem igazán tennénk meg. Például kenjünk banánt magunkra!

Na de miért éppen a banán?

Azon kívül, hogy antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, káliumban is gazdag, tisztítja az arcbőrt, hidratál és véd az idő előtti öregedéstől. Egyszóval, kiváló alapanyag arc- és hajpakolásokhoz!

Banán az arcra

Egy remek arcpakolás mindig hasznos: zsíros bőr esetén natúr joghurttal, száraz bőr esetén pedig olíva olajjal elkeverve vigyük fel a pépesített (vagy összeturmixolt) banánt az arcunkra. Mézzel vegyítve remek mélytisztítóként funkcionál, amely szó szerint magával ragadja a szennyeződéseket, míg tojással elkeverve arcfeszesítő szérumként is tökéletesen megállja a helyét.

Banán, tojás és méz = hajfény

Ez a klasszikus hajpakolás táplálja és fényesebbé teszi a hajat. Egy banánt egy-két evőkanál mézzel és egy egész tojással keverjünk össze úgy, hogy kenhető állaga legyen. Az előzőleg benedvesített hajra kenjük fel a masszát, a vállunkat pedig terítsük be egy kendővel vagy törölközővel, hogy ha esetleg több kerül a hajra, arra csöpögjön a felesleg. 25 perc elteltével maradéktalanul mossuk ki a hajunkból.

A hosszú haj titka

A hosszú és dús hajzuhatagot a nőiességhez szokták társítani, és van is egy jó hírünk azoknak is, akiknél a hajnövekedés lassabban történik: egy természetes recepttel már nincsen akadály.

Ez a rendkívül egyszerű recept natúr joghurtot is tartalmaz, amely erősíti a hajat, és a korpa ellen is hatékony védelmet nyújt, valamint normalizálja a faggyútermelődést és a pH értéket is. Hozzávalói egy fél banán, 1 kis pohár natúr joghurt, 3 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé. A péppé tört banánhoz adjuk hozzá a további összetevőket, majd keverjük kenhető állagúra. A fejbőrtől a hajvégekig vigyük fel a masszát, kb. fél órát hagyjuk hatni, majd alaposan öblítsük ki a hajból. Ezt követően mossuk meg a szokásos módon a hajunkat.

Banánbalzsam

Hajvégápolóként is szuperül megállja a helyét a banán, ha nem szeretnénk a teljes hajkoronánkat bekenni: ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy a hajvégekre felkenjük a pépesített banánt (akár magában), hatni hagyjuk kb. 20 percig, majd langyos vízzel kimossuk a tápláló anyagot.

És ne ijedjetek meg a kívül már megbarnult banánoktól sem – ezekhez a receptekhez éppen tökéletesek!

 

Már követem az oldalt

X