Szép

Éljen az élesztő! – Így csinálj tuti szépségszérumot fillérekből

Minél gyakrabban sürög-forog a konyhában az ember lánya, annál több dologról juthat az eszébe, hogy ideje kozmetikumot csinálni belőle...

Ha például éppen kenyeret tervezünk sütni, akkor jusson eszünkbe, hogy az élesztő bizony csodaszer lehet a problémás bőrre is – és nem csak a tinédzsereknek, hanem az érett korban lévőknek is számos problémára megoldást adhat! A pattanásoknak és a mimikai ráncoknak is esküdt ellensége ugyanis az élesztő...

Miért éppen az élesztő?

Gyulladáscsökkentő hatása mellett gazdag B1, B2 és B6 vitaminokban, amelyek hatékonyan vesznek részt a bőrmegújulási folyamatokban és a bőrfeszesség megőrzésében is. Ezenkívül nagyfokú hatékonysága mellett gyengéden távolítja el az elhalt hámsejteket és a mitesszereket is.

Mivel az isteni házi kenyér receptjéről már korábban írtunk, most következzen néhány élesztőben gazdag, pofonegyszerű és pénztárcabarát otthoni szépségápolási finomság is, amelyek a napi bőrápolási szokásaink során hasznossá válhatnak, bőrtípustól függően:

Ragyogó arc, csillogás nélkül

Zsíros bőrre az élesztőt aloe vera géllel (vagy uborkalével) keverjük ki sima állagúra, vigyük fel arcunkra egy ecsettel vagy az ujjaink segítségével, majd 15 perc hatóidő után mossuk le. A keverék fertőtlenítő, hidratáló és gyulladáscsökkentő hatással bír, így a pattanások ellen vívott harcban igencsak kedvező.

Arcfeszesítés felsőfokon

Egy friss tojást némi tejszínnel és egy csipet élesztővel keverjünk össze alaposan, és simogassuk be az arcbőrbe. Negyedóra elteltével, langyos vízzel mossuk le. A leghatásosabb, ha elalvás előtt kenjük fel, és az alvás jótékony regeneráló hatása mellett a természetes hatóanyagok is kifejtik hatásukat. Az eredmény: kisimultabb és feszesebb arcbőr, kevésbé látszódó mikroráncok.

Kényeztető pakolás

2 evőkanálnyi tejfölt keverjünk össze egy fél csomag élesztővel, majd adjunk hozzá pár csepp levendula illóolajat. 25 perc hatóidő után öblítsük le. A levendula ellazít, megnyugtat, terápiás jellegű, és előkészít a nyugtató alváshoz is.

Gyengéd bőrradír

A mindenféle pakolások mellett az élesztőt bőrradírok alapanyagaként is használhatjuk. Nem csak az arc, hanem a teljes testfelületünkön is érdemes alkalmazni ezt a természetes bőrradírt, hiszen gyengéden eltávolítja az elhalt hámsejteket. Futtassunk fel egy csipetnyi élesztőt egy kis tejjel, majd ezt a krémes állagú masszát dörzsöljük szét a bőrünkön időről időre – mert ki mondta, hogy a jó kozmetikumok vagyonokba kell hogy kerüljenek? 

Ajánljuk még:

Lepucolni a nagymama örökségét: bevetettem mindent, hogy tisztuljon a réz! Íme az eredmény

Már egészen kicsi korom óta őszinte, odaadó tisztelettel nyúlok a régiségekhez. Nagymamámtól örököltem ezt, hiszen ő is a múlt szerelmese volt, újságírói pályafutása mellett néprajzi gyűjteményét is egyre bővítgette. Azt az örökséget rám hagyta: antik könyvek, íróasztalok, porcelánok, festmények, ülőgarnitúrák, szuszékok, kerámiák és textíliák hadát. Mindene volt a régiség, pontosabban a régi érték, nekem pedig feltett szándékom ezt ápolni és őrizni. Ezért is döntöttem úgy, hogy az oxidálódott sárgaréz tárgyaiba új életet lehelek, kiszabadítom őket a sötétbarna, helyenként zöldes páncélból, hogy újra aranysárga színben pompázzanak. És ez nem volt kis vállalás, mint utóbb kiderült.

 

Már követem az oldalt

X