ZónánTúl

10 levendulamező, aminek már a látványa is felér egy csodával

Indul a levendulaszüret, és szerintem ezek a legszebb helyek Magyarországon!

Számomra minden évben a nyár kezdetét jelzik a dúsan virágzó csodás levendulabokrok, melyek varázslatos színükkel és bódító illatukkal magukkal ragadnak. Szerencsére az ország több pontján is bámulatos mezőkre, szedd magad helyekre, fotózásra kiépült levendulásokra és persze gasztronómiai csodákra lehet bukkanni.

A Covid-helyzetre való tekintettel a programok és a látogatási szabályok helyenként eltérőek lehetnek, így érdemes ezzel kapcsolatban utánanézni az adott település sajátosságainak, mielőtt elindultok. Azonban, ha mennétek valahova, én ezeket a helyeket javaslom:

Tihany

A Balaton északi partján található Tihanyi Levendula Fesztivál az ország első ilyen jellegű rendezvénye volt, és mai napig kiemelkedően jó. Az ültetvénynél minden évben vásárral egybekötött Szedd magad akció van.

Dörgicse

Itt található a Dörgicsei Levendula Major, a Levendárium. Több mint 30 különböző levendulafajtával is megismerkedhet, aki idelátogat. Szintén a Balaton vonzáskörzetében található meg a biofarm, ugyanis Tihany után csak tovább kell menni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park felé, és Felső-Dörgicsén máris egy hatalmas birtokra csöppenünk.

Balatoncsicsó

Talán Szent Balázs-hegyi Levendulás néven ismerősebben hangzik. A szőlőbirtokon kialakított levendulás egy viszonylag új ültetvénynek számít, ahonnan pazar látvány tárul a Balatonra, miközben esélyt kapunk a levendula-aratásra. 

Kőröshegy

A Balaton déli partján található Kőröshegyi Levendulás mindössze 2 kilométerre található Balatonföldvártól. Hatalmas, 7 hektáron elterülő ültetvényen évről-évre megrendezik a Szedd magad akciót, és a fotózások egyik legkedveltebb helyszínének is ez számít a dombos, provance-i hangulata miatt .

Monoszló

A Zánka és Köveskál közötti kis falu szélén található, Magyar Provance birtoknak nevezett Levendulás egyszerűen varázslatos. Szőlőbirtok, hatalmas levendulás, és levendulás kézműves termékeket árusító hely is található rajta. Itt nem csak francia, hanem angol levendula is megtalálható, amit papírzacskóba, vagy kosárkába lehet szedni.

Kaposvár

Itt található a gyönyörű Desedai Levendulakert, ami a Desedai-tó délkeleti oldalán, a Vár-lak birtokon található. Szedd magad akciókkal és különböző programokkal várják a látogatókat.

Kemenessömjén

Az itt található Levendulafarmon francia levendulát lehet szedni, és korábban izgalmas programokkal is készültek a szervezők. Végig lehet menni egy levendula-labirintuson, és a megfáradt talpakat is kezelésbe vehetjük a Kneipp-ösvényen.

Zagyvaszántó

A Heves megyei Romhányi Balu Levendula Farmon is csodás levendulaillat várja az ide látogatókat, akik francia levendulát szeretnének szedni.

Daruszentmiklós

Itt található a varázslatos Smaragdfarm, ami nem csak Szedd magad akciókra, de csodás képek készítésére is alkalmas. Dunaújvárostól mindössze húsz kilométerre találhatjuk ezt a csodahelyet.

Pannonhalma

A Pannonhalmi levendulás és gyógynövénykert hatalmas levendulaültetvényeivel pazar látványt nyújt a látogatóknak. Korábban minden évben megrendezték a Pannonhalmi Levendulanapokat, ahol többek között az apátság életébe is betekintést nyerhettek az érdeklődők.

 

Ajánljuk még:

Melyik magyar városban járunk, felismered kép alapján? Kvízezz!

Valószínű, hogy már te is számtalan hazai városban megfordultál és rácsodálkoztál egy-egy szép épületre, főtérre vagy hídra. Ám ha nem a valóságban látod, hanem csak képen, akkor is beugrik, hogy hol készült? Tedd próbára a tudásod és az emlékezetedet, és kirándulj egyet virtuálisan Magyarország városaiban. 

 

Már követem az oldalt

X