Levendulával dekorálni hálás: illatozó csokroktól a gyógynövényes kosarakig

Kert

Levendulával dekorálni hálás: illatozó csokroktól a gyógynövényes kosarakig

A legfontosabb kérdés persze: melyik fajtát, és mikor kell gyűjteni? A francia levendulát (Lavandula angustifolia), ami a tihanyi híres levendulásnak is ikonikus növénye, akkor kell szedni, amikor a száron lévő virágok szépen kinyíltak, és egy, maximum két kis bimbó van a hajtáscsúcson. A túl korán szedett levendula lekonyul, elhervad, a későn szedett pedig lepotyog. Ezért fontos az időzítés!

Ha van a kertben levendulabokor, könnyű dolgunk van, mert mindennap ránézhetünk, hogy áll éppen a virágzás, és akár szálanként is szedhetjük, mindig épp a legnyílottabbakat. Ha szedni megyünk valamely levendulásba, akkor viszont tényleg ügyelni kell arra, hogy a megfelelő időben érjünk oda!

Dekorálásra, hosszan tartó csokornak, koszorúnak jobb a hosszúkalászú, intermedia fajta. Az angol levendulának is nevezett virággal könnyebb bánni, alig potyog, szépen lehet a szálakat koszorúba fonni. A belőle készült csokrok akár egy évig is szép és illatos díszei lehetnek a lakásnak. A virágfüzérei folyamatosan nyílnak, tehát ha van a kertben, akkor mindig csak a teljes nyílásban lévőket vágjuk le! Ha még nincs, akkor pedig jegyezzük fel, hogy ősszel feltétlenül szerezzünk be egy bokorral!

A levendulából könnyű csokrot kötni, és szépen kombinálhatjuk seprencével, margitvirággal, szarkalábbal. Könnyű, vidám csokrok készülhetnek így, amelyeket kis papírtölcsérbe téve vihetünk ajándékba. Ha tikkasztó meleg van, hogy ne hervadjanak, a szárakat tekerjük nedves papírtörlőbe, majd folpackba, és a csokrot szállítsuk hűtőtáskában.

 

 

Ha szeretnénk a csokor szépségét sokáig élvezni, akkor válasszunk a levendula mellé cickafarkat, réti füveket, hagymavirágokat. Ezek szépen megszáradva hosszú hónapokig lesznek díszei a szobának.A nyári napfordulóval elkezdődött a gyógynövények begyűjtésének ideje is. Csodaszép gyógynövényes kosarat készíthetünk, ha levendulával fonjuk be a kosár fülét, remekül keretezi majd a növényeket! Elkészítése egyszerű: a szép, hosszú szárral vágjunk 8-10 szál angol levendulát, és egy kis darab dróttal erősítsük a csokrocskát az egyik oldalra. Óvatosan hajlítsuk a virágokat a kosár fülére, és 15 cm-enként kötözzük oda vékony dróttal vagy szalaggal.

 

Ha szárítani szeretnénk a levendulát későbbi felhasználásra, akkor kisebb csokrokba szedve, gumigyűrűvel fogjuk össze. Ez azért fontos, mert amikor szárad, nem fog széthullani. A kisebb csokrok gyorsabban száradnak, ezért nem érdemes öles kötegekbe rakni. A csokrokat függesszük fel szellős, meleg helyre, ahol nem éri őket a tűző napsugár. Akár a terasz dísze és illatosítója is lehet a száradó levendulakötegek garmadája.

Ajánljuk még:

Az aszpartámtól hízunk, a lukumával elűzzük a depressziót – különbségek az édesítők világából

A csomagolt élelmiszerek egy meghatározó része tele van mesterséges adalékanyagokkal, és ez alól az édesítőszereket tartalmazó készítmények sem kivételek. Ezek az édesítőszerek szintetikus cukorhelyettesítők, amelyeket azért adnak az ételekhez és italokhoz, hogy édes ízt kölcsönözzenek nekik, hogy a hatás intenzívebb legyen. A fogyasztók egy bizonyos szegmensének szempontjából nagy előnyük, hogy nem tartalmaznak plusz kalóriát, így ideálisak lehetnek azok számára, akik például fogyni szeretnének.

 
X
Már követem az oldalt