Kert

Levendulával dekorálni hálás: illatozó csokroktól a gyógynövényes kosarakig

A legfontosabb kérdés persze: melyik fajtát, és mikor kell gyűjteni? A francia levendulát (Lavandula angustifolia), ami a tihanyi híres levendulásnak is ikonikus növénye, akkor kell szedni, amikor a száron lévő virágok szépen kinyíltak, és egy, maximum két kis bimbó van a hajtáscsúcson. A túl korán szedett levendula lekonyul, elhervad, a későn szedett pedig lepotyog. Ezért fontos az időzítés!

Ha van a kertben levendulabokor, könnyű dolgunk van, mert mindennap ránézhetünk, hogy áll éppen a virágzás, és akár szálanként is szedhetjük, mindig épp a legnyílottabbakat. Ha szedni megyünk valamely levendulásba, akkor viszont tényleg ügyelni kell arra, hogy a megfelelő időben érjünk oda!

Dekorálásra, hosszan tartó csokornak, koszorúnak jobb a hosszúkalászú, intermedia fajta. Az angol levendulának is nevezett virággal könnyebb bánni, alig potyog, szépen lehet a szálakat koszorúba fonni. A belőle készült csokrok akár egy évig is szép és illatos díszei lehetnek a lakásnak. A virágfüzérei folyamatosan nyílnak, tehát ha van a kertben, akkor mindig csak a teljes nyílásban lévőket vágjuk le! Ha még nincs, akkor pedig jegyezzük fel, hogy ősszel feltétlenül szerezzünk be egy bokorral!

A levendulából könnyű csokrot kötni, és szépen kombinálhatjuk seprencével, margitvirággal, szarkalábbal. Könnyű, vidám csokrok készülhetnek így, amelyeket kis papírtölcsérbe téve vihetünk ajándékba. Ha tikkasztó meleg van, hogy ne hervadjanak, a szárakat tekerjük nedves papírtörlőbe, majd folpackba, és a csokrot szállítsuk hűtőtáskában.

 

 

Ha szeretnénk a csokor szépségét sokáig élvezni, akkor válasszunk a levendula mellé cickafarkat, réti füveket, hagymavirágokat. Ezek szépen megszáradva hosszú hónapokig lesznek díszei a szobának.



A nyári napfordulóval elkezdődött a gyógynövények begyűjtésének ideje is. Csodaszép gyógynövényes kosarat készíthetünk, ha levendulával fonjuk be a kosár fülét, remekül keretezi majd a növényeket! Elkészítése egyszerű: a szép, hosszú szárral vágjunk 8-10 szál angol levendulát, és egy kis darab dróttal erősítsük a csokrocskát az egyik oldalra. Óvatosan hajlítsuk a virágokat a kosár fülére, és 15 cm-enként kötözzük oda vékony dróttal vagy szalaggal.

 

Ha szárítani szeretnénk a levendulát későbbi felhasználásra, akkor kisebb csokrokba szedve, gumigyűrűvel fogjuk össze. Ez azért fontos, mert amikor szárad, nem fog széthullani. A kisebb csokrok gyorsabban száradnak, ezért nem érdemes öles kötegekbe rakni. A csokrokat függesszük fel szellős, meleg helyre, ahol nem éri őket a tűző napsugár. Akár a terasz dísze és illatosítója is lehet a száradó levendulakötegek garmadája.

 

Már követem az oldalt

X