ZónánTúl

Mit tud egy szurdok, és mi az a szurdik? – 17 különleges kirándulóhelyet ajánlunk

Csodás tájak és tanulásra hívó részletek várnak mindenkit, aki bevenné a természet vájta kalandos völgyeket! Mi ezúttal segítünk felfedezni többek közt a Palóc Grand Canyont, a Honti-szakadékot és a Csontos-szurdikot!

Elöljáróban mindenképpen le kell szögezni: a szurdoktúra nem séta. Indulás előtt minden esetben alaposan nézzünk utána, hová is megyünk, mire vállalkozunk! Milyen hosszú a szurdok, milyen időjárási körülmények közt nem szabad felkeresni, szükséges-e jó cipő, bakancs, kell-e drótkötélbe kapaszkodva vagy létrán mászni? Ezek lényeges információk, mert a szurdokvölgyek az izgalmas élmények mellett balesetveszélyt rejtenek! Ami pedig a legfontosabb: legyünk tisztában saját képességeinkkel, itt biztosan nem lehet hősködni. Sziklafalhoz remegve tapadt, mentőkre váró turista, létrán reszkető, hóna alatt kiskutyát szorító lány, vizes köveken strandpapucsban viháncoló fiatalember – sajnos, találkoztam már több hasonlóval. Az ilyen forgatókönyveket elkerülendő alaposan készülni kell a szurdokban megejtett kirándulásra! Sok kirándulásajánlóból e kevésbé színes-szagos, kevésbé kedves figyelmeztetés kimarad, holott a balesetek valójában elkerülhetőek – de a riasztó bevezetés után beszéljünk inkább azokról a szépségekről, amelyekre valóban rácsodálkozhatunk majd a szurdokvölgyben, ha egyszer ott vagyunk!

Nekem az első számú kedvencem a Cuha-szurdok a Bakonyban. Itt halad el Magyarország legszebb vasútvonala, tehát vonatos kirándulásra is tökéletes célpont! Bakonyszentlászlótól indulva egésznapos körtúrát is tehetünk a Kopasz-hegyen át. A bővízű Cuha patak és az azt többször kalandosan keresztező út a kisebb gyerekeknek is járható a legtöbbször, nagy élmény lesz itt a családi kirándulás. Tapasztalataim szerint főleg a gázlókon való átkelés izgalmas a kicsiknek, ezért érdemes váltóruháról is gondoskodni!

szurdok-szurdik-magyarorszag

 Cuha-patak

Nincs messze innen a Kerteskő-szurdok, a Gerence-patak szinte érintetlennek tűnő környezete. Itt is kiválaszthatunk egy remek körtúrát, útba ejtve a Judit-forrást és az Oltár-kő mésztufa képződményét.

szurdok-szurdik-magyarorszag

 Gerence-patak

A Bakony keleti oldalán a Gaja-patak szurdok völgye szépen kiépített úttal kecsegtet, így kisgyermekkel, akár babakocsival is bejárhatjuk Bodajkról vagy Fehérvárcsurgóról indulva.

A Mátrában is rálelhetünk szurdokos túrákra. Mátrakeresztestől az Ágasvári turistaházhoz a Csörgő-patak völgyén keresztül rövid, ám kalandos út vezet. A szépséges Tarjánka-szurdok a Bükki Nemzeti park kezelésében van, ennek bejárása az ő engedélyükkel, vezetéssel lehetséges.

A Bükk déli kapujában a Hór-völgy húzódik, amelybe az időszakos vizű Hór-patak vájt mély szurdokot a kőzetek találkozásánál. A mészkő- és dolomitszurdok az Ördögtorony tanösvény része, könnyen bejárható. Közben megismerhetjük az egykor mészégetők életét, a barlanglakásokat és felmászhatunk a Millenium-kilátóba is.

A Bükk hegység vigyázza a festői Szalajka-völgyet is, ami szintén szurdokvölgy, ám a szelídebb változatból. Igazi kirándulóparadicsom az egész család számára. Hasonlóan szép, kiépített Balatonfüred mellett a piknikezésre csábító Koloska-völgy.

szurdok-szurdik-magyarorszag

 Szalajka-völgy

A Kőszikla-szurdok Zala vármegyében, Nagybakónak község mellett található. A homokkőbe vájt szurdokvölgy sajátos mikroklímát alakított ki, különleges élővilágnak ad otthon. Tanösvényen ismerhetjük meg részletesen, végül létrán mászhatunk ki a felszínre.

Aki a főváros körül keres izgalmas szurdokvölgyet, annak Rám-szakadék, a Holdvilág-árok neve ismerősen csenghet. Pilisszentkereszt közelében a Dera-patak szurdokvölgye, a Lajos-forrástól indulva a Vasas-hasadék lehet remek úti cél.

A Honti-szakadék neve az utóbbi időben lett népszerű a kirándulók körében. A Zátori-patak löszfalba vájt, 20-25 méter mély szurdokvölgyben őrzi a pleisztocén kor ősmaradványait. A Börzsöny északi részén található völgyet nem véletlenül hívják szakadéknak vagy szakadásnak, hiszen olybá tűnik, mintha leszakadt volna a hegy. A völgy végében kis vízesés vár, addig pedig az úton találhatunk kagylókat, akár cápafogat is.

Palóc Grand Canyonként emlegetik a Páris-patak völgyét Nógrád vármegye északi peremén. Valójában patak sincs, csak meder, de itt is földtörténeti emlékeket fedezhetünk fel. Ha nem is találunk maradványokat, a meredek falak elképesztő látványa kárpótol majd.

Szekszárd környékén a lösz-szurdikok ejtik ámulatba az embert. Akár a szőlőkkel borított dombok közt sétálva is hirtelen egy „szurdik”-ban találhatjuk magunkat: az emberi tevékenység és a csapadék vájta a lösztalajba a jellegzetes formájú árkokat, amelyeket azután közlekedésre használtak. A víz ma is tovább formálja ezeket a mélyedéseket. A Csontos-szurdik falában csontmaradványok rejtőznek, feltárás hiányában azt feltételezik, egy ismeretlen tömegsír lehet a partoldalban. A Benedek-szurdik hat kilométer hosszan vezet végig ezen az érdekes természeti formáción.

szurdok-szurdik-magyarorszag

 Szekszárd

Hasonló szurdikkal találkozhatunk a Pannonhalma közeli Nyúlon, Európa leghosszabb esővájta homokkővölgyében. Itt nemcsak partfallakó madarak találtak otthonra, de a leleményes ember egész pincesort faragott, ahol remek borok pihennek.

Érdemes felkeresni ezeket ez izgalmas kirándulóhelyeket. Tavasszal, eső után bő vízzel találkozhatunk, de nyár végére olykor kiszáradnak. Tehát minden alkalommal más és más arcukat fogják mutatni, visszatérő kirándulóhely lehet egy-egy kedvenc úticélból.

 

Már követem az oldalt

X