ZónánTúl

Gyere velem egy virtuális sétára a télen is mesés Szalajka-völgybe!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de számomra a hétvégék egyre nagyobb kihívást jelentenek. Csillapíthatatlanul mehetnékem van kávéházakba, színházakba, titkos kilátóhelyekre – igazából bárhova, a lényeg, hogy menjek. Elhatározásom erejét jól mutatja, hogy még az esős, borús idő sem tántorított el a legutóbbi úti célomtól, a hópáncélba zárt Szalajka-völgytől. Most virtuális sétára invitállak a Bükk-vidékére, hátha kedvet kapsz ahhoz, hogy élőben is megcsodáld az alvó természetet. 

Budapesti lakosként tudtam, hogy a Szalajka-völgy nemcsak pár órás elfoglaltságot, hanem egy egész napos utazást fog jelenteni. A Szilvásváradig tartó autóútra két és fél órát saccolt a GPS, majd a különböző túra-blogok tapasztalatait olvasva háromórás túrázási idővel kalkuláltam. Félreértés ne essék, a gyakorlottabbak akár másfél óra alatt is bejárhatják az egész völgyet, hiszen mindössze pár kilométerről van szó, ám én ismerem magam, hobbifotósként szeretek ötméterenként megállni, hogy mohákat, hangyákat, leveleket, madarakat, állatokat vagy egyszerűen csak a tökéletesen megalkotott természet apró rezdüléseit fotózzam. Ami másnak tehát másfél óra, az nekem körülbelül három. Ezt egy percig sem bánom, amolyan slow túrázó vagyok – erre bátorítalak téged is.  

Tudom, nehezen hihető, de hidd el, még a hosszú autóúttal, a kijárási korlátozással és a dupla időigénnyel számolva is teljesíthető egy nap alatt a Szalajka-völgyi úti cél.

A Szalajka-völgy

Most képzeld el, hogy végre kiszállunk a hosszú autóút végén, kinyújtóztatjuk a végtagjainkat a völgy melletti erdészeti parkolóban. Egészen borús az idő, de kárpótol az elképesztően friss hegyi levegő, ami egy csapásra felfrissít, már nem is fájnak az elgémberedett végtagjaink. Akár kerékpárral, babakocsival és erdei vasúttal is bejárhatnánk az egész völgyet, hiszen egy gondosan kiépített útszakaszon fogunk gyalogolni a bejárattól egészen a Fátyol-vízesésig.

Erdei kisvasúttal is mehetnénk, ám a koronavírus-járvány miatt nem üzemel, de ne bánd: gyalogosan fogjuk megcsodálni a jégpáncélba zárt hegyi patakot, az állatokat, a pisztrángtenyészetet, a Fátyol-vízesést, a Felső-tó nevű tengerszemet és az Istállós-kői-ősemberbarlangot. Ez nagyjából négy kilométeres útszakasznak felel meg minimális szintkülönbséggel, tehát „gyakorlatlan” és gyakorlott túrázóknak is könnyű terep. A Szalajka-völgy egyébként a helyiek egyik fő megélhetéséről, a szalalkálinak nevezett hamuzsírégetésről kapta a nevét.

Vadbemutató

Nincs tíz perce, hogy a barnán vöröslő völgyben sétálgatunk, és áldom az eget, hogy hoztam kesztyűt, mert így is picit már elgémberedtek az ujjaim… mi lenne itt velem kesztyű nélkül? De nézz csak előre, muflonok és dámszarvasok a vadbemutató kertben! Látod, hogy ugrálnak? Hogy milyen aktívak? A kicsik egymással játszanak, a nagy pedig…

 
Ács-Fehér Kinga 


…talán már túlságosan is közel jött…

 
Ács-Fehér Kinga
 

…de szerencsére egészen barátságosan fogadja a kerítés túloldalán lévőket – no meg a kamerámat.

 
Ács-Fehér Kinga
 

Most már ideje elindulnunk a Szikla-forrás irányába, mely a Szalajka-völgy egyik legfontosabb geológiai kincse. Nem tudom, te hogy vagy vele, de mindig is szerettem az esős, ködös, andalgós időt, de most, itt, a ködfátyolban sétálva jöttem rá, hogy a „téli álmot alvó” természet is elképesztő gyönyöröket rejt. Nézz csak jobbra, jégpáncélba zárt tó!

 
Ács-Fehér Kinga
 

De nézz balra is, hát nem gyönyörű a rikítóan zöld moha és a narancssárga levelek színkontrasztja?

 
Ács-Fehér Kinga
 

A természetnek egyszerűen minden jól áll, még a borús idő is.

 
Ács-Fehér Kinga
 

Gyorsan telik az idő ilyen környezetben, már vagy három és fél kilométert lesétáltunk, gondoltad volna? Megérkeztünk a tizenhét méter magas Fátyol-vízeséshez. A csobogás zaja mindig is megnyugtatott, akárcsak a kopogó eső.

 
Ács-Fehér Kinga
 
A Fátyol-vízeséshez egészen közel helyezkedik el a Felső-tó. Gyönyörű türkizkék, ugye? Ráadásul akkora, hogy be sem fért a kamera látószögébe.
 
Ács-Fehér Kinga
 

A kiépített, akár babakocsival vagy biciklivel járható útszakasz a Felső-tóig tartott, az Istállós-kői-ősemberbarlanghoz már egy kacskaringós, vadabb környezeten át vezet az út, ami télen saras és csúszós is lehet, remélem erre lélekben felkészültetek. Kis táblával jelzik a Felső-tónál, merre kell indulni az ősemberbarlanghoz. 

 
Ács-Fehér Kinga
 

Irány a barlang, amihez vöröslő ösvény vezet!

 
Ács-Fehér Kinga
 

A legjobban nekem ez a rész tetszett:

 

 
 Ács-Fehér Kinga
 

Jó egy kicsit a tornácra nehezedni, megpihenni, hiszen nézd csak, a Felső-tóra nyílik a kilátás:

 
Ács-Fehér Kinga
 

Már nincs sok hátra, egészen közel vagyunk az ősemberbarlanghoz. Nem olyan, mintha egy Tolkien-világba léptünk volna? Épphogy a fák nem kezdenek el beszélni!

 
Ács-Fehér Kinga
 

Elérkeztünk a végcélhoz, a 609 méter magasan fekvő Istállós-kői-barlanghoz, mely 45 méter mély és 9-10 méter széles. Hallani, ahogy a barlang belső faláról csöpögnek a vízcseppek, de gyere csak be, nézd, milyen a kilátás a barlang belsejéből:

 
Ács-Fehér Kinga
 

Egyébként a barlang a kutatások alapján nem lakóhely, hanem áldozóhely volt. Tudtad, hogy itt találták meg a világ egyik legrégebbi ékszereként számon tartott, csontból készült, zsinórra függeszthető amulettet? Egészen elképesztő, nem? Viszont ideje visszaindulnunk, hogy még sötétedés előtt a kocsihoz érjünk.

Remélem a virtuális séta csak nagyobb kedvet adott a téli barangoláshoz! A Szalajka-völgyet szívből ajánlom: tonnányi friss levegővel, csodálatos élménnyel, kellemesen zsibbasztó, frissítő fáradtsággal lettem gazdagabb – és remélem, ha csak pár percre is, de ti is gyönyörködtetek a képekben.

Forrás: ITT

 Ajánljuk még: 

„HA ŐT NÉZEM, NYUGALOM ÁRAD SZÉT BENNEM” – ERRE AZ EGYSZERŰ KÍNAI LÁNYRA MILLIÓK KÍVÁNCSIAK,
BUDAÖRSI KOPÁROK: HA KÖZEL MARADNÁL A FŐVÁROSHOZ, DE MÉGIS TÁVOL AKARSZ LENNI A
KONTYU, VADÖREG ÉS AZ ÉLÁNYOK – NÁLUNK FANYŰVŐ VOLT, ÉS LEHET, HOGY VAN MA IS

 

Már követem az oldalt

X