Tarhonya mousse, sós karamell, körte
Olvasási idő: 2 perc

Tarhonya mousse, sós karamell, körte

Kollár Endre receptje

Hozzávalók:

 A mousse-hoz:

1 ek. vaj

150 g tarhonya

1 liter tej

1 rúd vanília

0,5 tonkabab

1 db citrom

4 db tojássárgája

2 db egész tojás

150 g cukor

3 db lapzselatin

4 dl tejszín (35%-os)

 

A sós karamellhez:

100 g cukor

165 g tejszín

35 g vaj

1,5 g só

 

A tálaláshoz:

friss körte

körtegél

mézvirág

maldon só

 

A tarhonyát kevés vajon aranybarnára sütjük. Erre ne sajnáljuk az időt! Ezután elkezdjük fokozatosan felönteni a tej és tejszín keverékével. Kis adagokban öntjük hozzá, majd ha a tészta felszívta, jöhet az újabb adag. Úgy főzzük készre, mint a rizottót. Fontos, hogy teljesen puha legyen a végeredmény, mert vissza fog majd puhulni, miközben hűl. Egy vaníliarúd kikapart belsejével ízesítjük. Amíg fő, a héját is érdemes beletenni. Belereszelünk egy fél tonkababot, és egy citrom héja is mehet hozzá. 

A karamellhez a cukrot serpenyőbe rakjuk, majd hagyjuk olvadni. Ha felolvadt, hozzáöntjük a tejszínt. A vajat is belerakjuk, és két csipet sóval ízesítjük. Addig főzzük, míg a cukor teljesen vissza nem olvad.

Amikor teljesen megpuhult a tarhonya, hozzáadjuk a cukrot, félrehúzzuk a tűzről, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Közben a tojássárgákat és az egész tojásokat vízgőz fölött habbá verjük. Ezt is visszahűtjük. Belekeverjük a beáztatott, majd kicsavart lapzselatint.

Ha minden kihűlt, akkor hozzáadjuk a tarhonyához a tojásos keveréket, illetve a habbá vert tejszínt. Ezután poharakba töltjük a mousse-t, és hűtőbe rakjuk. Minimum 15-20 percet hűtjük, majd tálalhatjuk a karamellel és kockára vágott friss körtével.

 

Kapcsolódó tartalom
Lebbencsleves gazdagon
| 2025. november 02

Lebbencsleves gazdagon

Borbás Marcsi receptje