
Hozzávalók:
A mousse-hoz:
1 ek. vaj
150 g tarhonya
1 liter tej
1 rúd vanília
0,5 tonkabab
1 db citrom
4 db tojássárgája
2 db egész tojás
150 g cukor
3 db lapzselatin
4 dl tejszín (35%-os)
A sós karamellhez:
100 g cukor
165 g tejszín
35 g vaj
1,5 g só
A tálaláshoz:
friss körte
körtegél
mézvirág
maldon só
A tarhonyát kevés vajon aranybarnára sütjük. Erre ne sajnáljuk az időt! Ezután elkezdjük fokozatosan felönteni a tej és tejszín keverékével. Kis adagokban öntjük hozzá, majd ha a tészta felszívta, jöhet az újabb adag. Úgy főzzük készre, mint a rizottót. Fontos, hogy teljesen puha legyen a végeredmény, mert vissza fog majd puhulni, miközben hűl. Egy vaníliarúd kikapart belsejével ízesítjük. Amíg fő, a héját is érdemes beletenni. Belereszelünk egy fél tonkababot, és egy citrom héja is mehet hozzá.
A karamellhez a cukrot serpenyőbe rakjuk, majd hagyjuk olvadni. Ha felolvadt, hozzáöntjük a tejszínt. A vajat is belerakjuk, és két csipet sóval ízesítjük. Addig főzzük, míg a cukor teljesen vissza nem olvad.
Amikor teljesen megpuhult a tarhonya, hozzáadjuk a cukrot, félrehúzzuk a tűzről, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Közben a tojássárgákat és az egész tojásokat vízgőz fölött habbá verjük. Ezt is visszahűtjük. Belekeverjük a beáztatott, majd kicsavart lapzselatint.
Ha minden kihűlt, akkor hozzáadjuk a tarhonyához a tojásos keveréket, illetve a habbá vert tejszínt. Ezután poharakba töltjük a mousse-t, és hűtőbe rakjuk. Minimum 15-20 percet hűtjük, majd tálalhatjuk a karamellel és kockára vágott friss körtével.

Lebbencsleves gazdagon
Borbás Marcsi receptje









