ZónánTúl

Ártéri tanösvények: 5 hely, ahol a természet csodáival találkozhatsz

A víz és az erdő egyszerre él. Az ártéri erdők, a lápvidékek és mocsarak hihetetlenül gazdag élővilága, a buja növényzet izgalmas kirándulásra csábítanak. Az erdők mélyéről ezernyi madárhang hallatszik, és száraz lábbal merülhetünk el a páratlan természeti értékekben.

Mesebeli deszkaösvény Vácott

Nagy Gábor építész tervei alapján készült el sok éve a váci botanikai-zoológiai tanösvény, amely a Dunát egykor végigkísérő ártéri erdők egyik maradványát mutatja be. A belvárosból a Gombás patakot keresve könnyű sétával érhető el az 510 méter hosszú tanösvény. A cölöpökön álló úton korlátokba kapaszkodhatunk, ha esetleg egy-egy deszka megmozdulna alattunk – ez pedig könnyen megtörténhet annak ellenére, hogy tanösvény karbantartását időről időre elvégzik. Ennek ellenére jó, ha óvatosan közlekedünk!

 

A tanösvényen sétálva áthaladunk bokorfüzesen, puha- és keményfaligeten, utunkat különleges vízi- és vízparti növények kísérik. Tavasszal mocsári íriszekben és sok más virágzó növényben gyönyörködhetünk, táblák segítik az eligazodást. Élnek itt zöld varangyok és zöld levelibékák, vízisiklók, kockás siklók, tőkésrécék és még megannyi más állat, de a szúnyogokkal való találkozásra is érdemes felkészülni!

A váci tanösvény a nyugalom szigete, ahol a lombon átszűrődő fény egészen misztikussá teszi a sétát. Valóban a vadonban érezheted magad!

Ártéri tanösvény, Rácalmás

A Nagy-sziget betonhídjánál parkolhatunk, innen indulva gyalogosan vagy kerékpárral is bejárható a sziget. A tanösvény 17 állomáson keresztül kalauzol végig minket az ártéri erdőn. A séta során nádkunyhóval, fűzkunyhóval, madármegfigyelő toronnyal is találkozhatunk. A vízen náddal szegélyezett pallósor vezet át.

A tanösvény táblái bemutatják az ártéri gyümölcstermesztést, az erdőt, a nádast, a mocsárvilágot. A rácalmási tanösvényen értékes a védett lágyszárúakból álló aljnövényzet: megtalálható többek között tavasszal a hóvirág, a tőzike és a gyöngyvirág. 

A sziget alacsonyabban fekvő és parti területeit évente akár többször is elönti a Duna. Az ártéri réteken és a mocsarakon legtöbbször előforduló növényzet mellett különösen ritka fajokat is találhatunk, nyár derekán bokáig gázolhatunk a nyárfa fehér szöszéből alakult „hóban”.

arteri-tanosveny

 

A vizes élőhely olyan ritka és veszélyeztetett állatoknak is otthont ad, mint a mocsári teknős, a tarajos gőte, vagy a vidra. A táplálékban gazdag holtágak és öblök változatos madárvilágot fogadnak be. A Nagy-szigeten jelenleg 92 különböző madárfajta fészkel és több mint 50 további látogat ide rendszeresen. A sziget emlősökben is gazdag. Ha figyelmesen és halkan jársz, mezei pocokkal, pézsmapocokkal vagy vízicickánnyal is szembenézhetsz. A kitartóbb szemlélődők akár hermelint, őzt vagy a különösen ritka vidrát is lencsevégre kaphatnak.

A széles, sík utakon a sziget könnyen bejárható, de a szúnyoginvázióra mindenképpen fel kell készülni!

Tőzike tanösvény az érdi Duna-parton

Kevesen ismerik az érdi Duna-parton a Tőzike tanösvényt. Ez a tőzike a nyári tőzike, amely április-májusban bontja ki virágait. Nevezik vízi gyöngyvirágnak is. Ha ide indulunk, érdemes megállni az Ófaluban az érdi minaretnél. Ha szerencsénk van, fel is mászhatunk a tetejére, ahonnan szemügyre vehetjük a környéket és az ártéri világot.

Kellemes, két és fél kilométeres séta várja itt a Beliczay szigeten az egész családot. Az ártéri területen ismeretterjesztő táblák segítenek a növények közti eligazodásban. Kijelölt tűzrakók, tornaeszközök, pados kiülők kínálnak jó időtöltést. A talaj köves, az időjárástól függően vizes vagy sáros. Érdemes vízálló cipőben indulni útnak, így könnyedén ugrálhatunk a köveken át.

Szent Jakab sétány, Dabas

A Magyar Zarándokút része a dabasi Szent Jakab sétány. A Duna-Tisza csatorna és a Dunavölgyi főcsatorna találkozásánál 2 km-es, könnyen bejárható sétány várja a kirándulókat.

Az ösvényt Szent Jakab szobra vigyázza, annak lábától akár babakocsival és kutyával is útnak indulhatunk. Az ösvény mellett horgászni, sütögetni is lehet, és pihenésre alkalmas padokat is elhelyeztek. Egy kis szigeten fából készült kilátó is található, melyre felmászva áttekinthetjük az alapvetően sík környéket. Különleges élmény a cölöpösvényen és a sétálóhidakon járva tekinteni az alattunk hullámzó, élettel teli világ felett.

Molnárka tanösvény a Gemenci erdőben

A Holt-Duna vízinövényekkel és náddal átszőtt világa igazán csábító úti cél minden évszakban! Tavasszal ligeti csillagvirág, kora nyáron nyári tőzike tündököl, ősszel a keményfás ligeterdő színkavalkádja nyújt élményt, télen pedig akár gímszarvas rudlik és vaddisznókondák is megleshetők. A valamivel több mint két km-es úton az ösvény kabalafigurája, Molnárka kíséri végig az aprónépet. Az interaktív feladatok segítenek még jobban megérteni az ártéri erdők fontosságát, megismerni annak kincseit. 

 

Az információs táblákon nyomon követhetjük a Gemenci erdő kialakulását, az ártéri erdőben élő állat- és madárvilágot, az erdei virágokat, a gombákat. Írnak itt a fekete dióról és egyéb fafajokról, az ártéri erdőgazdálkodásról, valamint a hajómalmokról. A tanösvény egyik állomása a Malomtelelő-tó partján madármegfigyelő toronnyal várja a kirándulókat. Jó szerencsével akár rétisast és fekete gólyát is megpillanthatsz.

A tanösvény egész évben látogatható. Érdemes minden évszakban visszatérni az ártéri erdőbe, mert mindig más arcát mutatja a túrázóknak. A kirándulást összeköthetjük kisvasutazással is a Gemenci erdőben.

 

Ajánljuk még:

Tériszonyosoknak nem való, de gyönyörű látnivaló: a „bajor tenger” és a Sasfészek

Bajorország nem csak az Oktoberfest idején vonzó úti cél. Németország legdélibb tartománya rengeteg látnivalót tartogat, és mindenki találhat köztük kedveset: kastélyt, kisvárost, hegyet, tavat, meghódítandó csúcsokat. A bajor tenger és Berchtesgadeni Alpok a legismertebbek közé tartozik – csak megfelelően kell időzíteni az időjárást a kirándulás időpontjához!

 

Már követem az oldalt

X