Almás torta
Olvasási idő: 2 perc

Almás torta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

35 dkg liszt

18 dkg vaj

15 dkg cukor

2 db tojás

1 ek. sütőpor

 

A töltelékhez:

1 kg savanykás alma

20 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 kk. fahéj

1 marék mazsola

1 rk. narancsvirágvíz

 

A tetejére 2 ek. fahéjas vagy natúr barna cukor

 

Az almás pite egy igazán népszerű sütemény, ha gyakran készítjük, érdemes többféle változatot is kipróbálni. Tulajdonképpen ez a tortácska is egy almás pite, csak sokkal mutatósabb.

A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, majd eldörzsöljük a hideg vajjal. Ezután beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, és egyneműre összegyúrjuk a tésztát. Ha nyári melegben készítjük, előfordulhat, hogy nagyon ellágyul a tészta, ez esetben csomagoljuk be, és tegyük fél órára a hűtőbe. Így majd könnyebben tudunk vele dolgozni.

A tölteléket is előkészítjük. Érdemes hozzá savanykásabb almát választani, úgy lesz a legfinomabb ez a torta. Az almákat meghámozzuk, a magházukat kivágjuk, majd felszeleteljük őket. Közben citromos vízben áztatjuk a darabokat, hogy ne barnuljanak meg. Ha az összes gyümölccsel végeztünk, leöntjük róluk a vizet, majd megszórjuk a szeleteket cukorral, és ízesítjük fahéjjal, narancsvirágvízzel, illetve vaníliával. Aki szereti a mazsolát, azt is szórjon a töltelékbe.

Ezután egy kapcsos tortaformát alaposan kivajazunk, majd a tésztát egy nagyobb és két kisebb részre osztjuk. Az első adagot olyan méretűre sodorjuk, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőformát. Erre az alsó rétegre halmozzuk rá az almás töltelék egyharmadát, majd befedjük a következő lappal. Így folytatjuk, amíg bele nem kerül az összes töltelék és közéjük a kinyújtott tészták. A lapokat mindig akkorára formázzuk, hogy kiérjenek a sütőforma széléig, és kicsit hozzá is tudjuk nyomkodni a szélső tésztaréteghez. Érdemes mindegyiket megszurkálni, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni, és ne púposodjanak fel a rétegek. Tésztával zárjuk a sort, ez lesz a tortánk teteje. Ezt is megszurkáljuk, és meghintjük fahéjas barna cukorral.

190 fokos sütőben addig sütjük, amíg gyönyörű aranybarna árnyalatot nem kap. Ez kb. 40 percet vesz igénybe, de mindenképpen figyeljük a süteményt! Ha elkészült, várjunk legalább tíz percet, majd óvatosan vegyük le róla a tortaforma oldalát. Ha langyosra hűlt, már szeletelhetjük is!

Kapcsolódó tartalom
Sütőtökös, kávés sütemény
| 2025. október 23

Sütőtökös, kávés sütemény

Pumpkin spice latte sütemény formában