
Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg liszt
18 dkg vaj
15 dkg cukor
2 db tojás
1 ek. sütőpor
A töltelékhez:
1 kg savanykás alma
20 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kk. fahéj
1 marék mazsola
1 rk. narancsvirágvíz
A tetejére 2 ek. fahéjas vagy natúr barna cukor
Az almás pite egy igazán népszerű sütemény, ha gyakran készítjük, érdemes többféle változatot is kipróbálni. Tulajdonképpen ez a tortácska is egy almás pite, csak sokkal mutatósabb.
A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, majd eldörzsöljük a hideg vajjal. Ezután beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, és egyneműre összegyúrjuk a tésztát. Ha nyári melegben készítjük, előfordulhat, hogy nagyon ellágyul a tészta, ez esetben csomagoljuk be, és tegyük fél órára a hűtőbe. Így majd könnyebben tudunk vele dolgozni.
A tölteléket is előkészítjük. Érdemes hozzá savanykásabb almát választani, úgy lesz a legfinomabb ez a torta. Az almákat meghámozzuk, a magházukat kivágjuk, majd felszeleteljük őket. Közben citromos vízben áztatjuk a darabokat, hogy ne barnuljanak meg. Ha az összes gyümölccsel végeztünk, leöntjük róluk a vizet, majd megszórjuk a szeleteket cukorral, és ízesítjük fahéjjal, narancsvirágvízzel, illetve vaníliával. Aki szereti a mazsolát, azt is szórjon a töltelékbe.
Ezután egy kapcsos tortaformát alaposan kivajazunk, majd a tésztát egy nagyobb és két kisebb részre osztjuk. Az első adagot olyan méretűre sodorjuk, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőformát. Erre az alsó rétegre halmozzuk rá az almás töltelék egyharmadát, majd befedjük a következő lappal. Így folytatjuk, amíg bele nem kerül az összes töltelék és közéjük a kinyújtott tészták. A lapokat mindig akkorára formázzuk, hogy kiérjenek a sütőforma széléig, és kicsit hozzá is tudjuk nyomkodni a szélső tésztaréteghez. Érdemes mindegyiket megszurkálni, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni, és ne púposodjanak fel a rétegek. Tésztával zárjuk a sort, ez lesz a tortánk teteje. Ezt is megszurkáljuk, és meghintjük fahéjas barna cukorral.
190 fokos sütőben addig sütjük, amíg gyönyörű aranybarna árnyalatot nem kap. Ez kb. 40 percet vesz igénybe, de mindenképpen figyeljük a süteményt! Ha elkészült, várjunk legalább tíz percet, majd óvatosan vegyük le róla a tortaforma oldalát. Ha langyosra hűlt, már szeletelhetjük is!

Sütőtökös, kávés sütemény
Pumpkin spice latte sütemény formában












