Ha főzünk, az legyen tápláló, értékes, a szervezet számára hasznos, fedezze a test vitaminszükségletét, és közben maradjon megfizethető. Ez az igényünk, és hogy ez ne legyen lehetetlen küldetés, érdemes idényszerű és lokálisan megtermő zöldségeket, gyümölcsöket választani alapanyagként. Mutatjuk, mennyire egészségesek ezek is!
Fejeskáposzta és vöröskáposzta
A káposzta nagybani ára kilónként 270-280 forint. Rendkívül egészséges, vitamindús zöldség: 100 gramm káposztában 40-50 mg C-vitamin van, ezenkívül található benne A-, B1-, B2-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin is. Egész évben „frissen” fogyasztható, mert kiválóan tárolható. Helyreállítja a bélflórát, kitisztítja a bélrendszert, fokozza az immunrendszer védekezőképességét. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj pedig antibakteriális hatású, tulajdonképpen egy természetes antibiotikumnak tekinthető.
Fotó: 123RF
Hozzá való receptjeink: TEPSIS TÖLTÖTT KÁPOSZTA, LUCSKOS KÁPOSZTA, VEGETÁRIÁNUS TÖLTÖTT KÁPOSZTA, KÁPOSZTASALÁTA – A KLASSZIKUS RECEPT, KÁPOSZTÁS TÉSZTA, VITAMINSALÁTA BATÁTÁVAL, SAVANYÚKÁPOSZTA-LEVES ÉS MÁS KÁPOSZTÁS CSODÁK, SAVANYÚ KÁPOSZTÁS SÖRLEVES, VITAMINSALÁTA BATÁTÁVAL
Karalábé
A karalábénak magasabb a C-vitamin-tartalma, mint a citromnak, ezért kiválóan felveszi a harcot a szabadgyökök ellen. Feltölt energiával, fitten tart. Van benne B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin, illetve kalcium, kálium, magnézium, vas és szelén. Kitűnő antioxidáns, a B-vitamin-tartalmának köszönhetően az idegekre is jó hatással van, a benne lévő E-vitamin pedig a bőrünket teszi szebbé. A vastartalma a vérképzésben működik közre, a kálium a vérnyomásunkat szabályozza, a magnézium a csontokat és az izomzatot tartja megfelelő állapotban. Kilós ára 200-300 forint a nagybanin.
Fotó: 123RF
Receptek: TÖLTÖTT KARALÁBÉ, KARALÁBÉFŐZELÉK ZSENGE KARALÁBÉBÓL, KORIANDERES KARALÁBÉFŐZELÉK TŐKEHALLAL
Sárgarépa
Kilója 250 forint körül van. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően kiváló őszi csemege: van benne kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium is. Tisztítja a bélrendszert, ízületi gyulladásban szenvedőknek is ajánlott, jót tesz a szemnek, és betegségmegelőzésben is kiváló. Fontos biológiai hatóanyaga a béta karotin, és antioxidánsainak köszönhetően megvéd a szabadgyökök káros hatásaitól, növeli a nyálkahártya ellenálló képességét a baktériumokkal és a vírusokkal szemben.
Fotó: 123RF
Receptek: TÉLI ZÖLDSÉGLEVES, BABSALÁTA HÉJÁBAN SÜLT RÉPÁVAL, TÖKMAGOLAJJAL ÉS RESZELT TOJÁSSÁRGÁJÁVAL, FINOMFŐZELÉK
Retek
Egy csokor retket már 120 forintért is kaphatunk a nagybanin. A retek fogyasztásával megvédhetjük sejtjeinket az oxidatív stressz káros hatásaitól, sok rost is van benne, ami segíti az emésztésünket. Tartalmaz továbbá folsavat, B-vitamint, K-vitamint, káliumot, mangánt, magnéziumot, kalciumot, vasat, foszfort, nátriumot, rézt és cinket is. Igazi mindenes: segíti a méregtelenítési folyamatokat, tisztítja a vért.
Fotó: 123RF
Receptek: RETEK SZIRUPBAN ELTÉVE, HIDEG UBORKALEVES A LEGEGYSZERŰBB EHETŐ VIRÁGGAL, SONKAPÁSTÉTOM RETEKSALÁTÁVAL
Tök
Négyszáz forint körül már hozzájuthatunk kilójához. A termésében található magvak bővelkednek fehérjében és esszenciális zsírsavakban, de van még bennük szelén, fitoszterol, E-vitamin, mangán, réz és cink is. A főzőtök legfontosabb értéke a kiváló rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalma.
Fotó: 123RF
Receptek: MUSTBAN FŐTT TÖK ÉS WASABIS PAPRIKA: EXTRÉM, DE JÓL MŰKÖDŐ BEFŐZŐRECEPTEK NAGYANYÁINK NYOMÁN, ZÚZAPÖRKÖLT TÖKFŐZELÉKKEL, ZÖLDSÉGES SZUPERÉTEL: TÖKPÖRKÖLT
Ha piacolunk, keressünk még csemegekukoricát 200 forint körül, fejessalátát 250 körül, és ne felejtsük el a petrezselyemzöldet, kaprot, zellerzöldet sem, mert ezek amilyen „kicsik”, olyan erősek!
Alma és szilva
Az alma 300, a szilva 400 körül kapható a nagybanin. A szilva kiváló C-vitamin-forrás, gazdag B-vitamin-komplexben, emellett még K-vitamint is tartalmaz, ami segíti a véralvadást, a csontok fejlődését és az Alzheimer-kór tüneteinek mérséklését. Az alma tele van C-vitaminnal, magas a rost- és káliumtartalma. Gazdag polifenolokban, amelyek antioxidánsként működnek, így gyulladáscsökkentő, vérkeringést javító hatással rendelkezik, és a tüdő védelméhez is hozzájárul. Kutatások bizonyítják, hogy csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegséget és a szívroham kialakulását.
Fotó: 123RF
Receptek: ALMÁS SPENÓTSALÁTA, ALMALEVES FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL, ALMÁS MÁJ, ŐSZVÁRÓ SZILVÁS SÜTEMÉNYEK, ÖT KEDVENC ALMÁS SÜTINK
A körte és a szőlő 5-600 forint körül van, a déligyümölcsök közül pedig a banán a legolcsóbb kilónként 600 forint körüli árával. A teljes nagybani lista itt érhető el.
Az árakat összehasonlítva azt kell mondanunk, hogy az ősz és a tél inkább a zöldségek időszaka lesz: igyekezzünk minél több utánpótlást ezekből biztosítani! De ne feledkezzünk meg a hüvelyesekről sem, és néha próbáljunk meg egy-egy marék olajos magot, mákot vagy gombát is az asztalra tenni! Fontos a krumpli és a tojás is, és ne feledjük: már a friss levegőn töltött idővel, a mozgásban gazdagabb életmóddal és a kielégítő alvással is nagyon sokat tehetünk egészségünkért!
Nyitókép: 123RF
Ajánljuk még: