Egészség

Vitaminok, amiket jó eséllyel bárki meg tud fizetni

Jönnek a napsütésben szegényebb, hűvösebb hónapok, amikor erőre kapnak a betegségek, gyengül a szervezetünk, miközben a táplálékkiegészítők lassan megfizethetetlenné válnak, nem beszélve a gyümölcsök, zöldségek jó részéről. A piaci árak szinte napról napra emelkednek, az egészség lassan luxus lesz. Az olcsóbb idénytermések eközben kimentek a divatból, azt gondoljuk, ezek kevésbé vitamindúsak és egészségesek, mint szuperélelmiszerek: de ez nem igaz. Tudtad, hogy például a karalábénak magasabb a C-vitamin-tartalma, mint a citromnak?

Ha főzünk, az legyen tápláló, értékes, a szervezet számára hasznos, fedezze a test vitaminszükségletét, és közben maradjon megfizethető. Ez az igényünk, és hogy ez ne legyen lehetetlen küldetés, érdemes idényszerű és lokálisan megtermő zöldségeket, gyümölcsöket választani alapanyagként. Mutatjuk, mennyire egészségesek ezek is!

Fejeskáposzta és vöröskáposzta

A káposzta nagybani ára kilónként 270-280 forint. Rendkívül egészséges, vitamindús zöldség: 100 gramm káposztában 40-50 mg C-vitamin van, ezenkívül található benne A-, B1-, B2-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin is. Egész évben „frissen” fogyasztható, mert kiválóan tárolható. Helyreállítja a bélflórát, kitisztítja a bélrendszert, fokozza az immunrendszer védekezőképességét. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj pedig antibakteriális hatású, tulajdonképpen egy természetes antibiotikumnak tekinthető.

Hozzá való receptjeink: TEPSIS TÖLTÖTT KÁPOSZTALUCSKOS KÁPOSZTAVEGETÁRIÁNUS TÖLTÖTT KÁPOSZTAKÁPOSZTASALÁTA – A KLASSZIKUS RECEPTKÁPOSZTÁS TÉSZTAVITAMINSALÁTA BATÁTÁVALSAVANYÚKÁPOSZTA-LEVES ÉS MÁS KÁPOSZTÁS CSODÁKSAVANYÚ KÁPOSZTÁS SÖRLEVESVITAMINSALÁTA BATÁTÁVAL

Karalábé

A karalábénak magasabb a C-vitamin-tartalma, mint a citromnak, ezért kiválóan felveszi a harcot a szabadgyökök ellen. Feltölt energiával, fitten tart. Van benne B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin, illetve kalcium, kálium, magnézium, vas és szelén. Kitűnő antioxidáns, a B-vitamin-tartalmának köszönhetően az idegekre is jó hatással van, a benne lévő E-vitamin pedig a bőrünket teszi szebbé. A vastartalma a vérképzésben működik közre, a kálium a vérnyomásunkat szabályozza, a magnézium a csontokat és az izomzatot tartja megfelelő állapotban. Kilós ára 200-300 forint a nagybanin.

Receptek: TÖLTÖTT KARALÁBÉKARALÁBÉFŐZELÉK ZSENGE KARALÁBÉBÓLKORIANDERES KARALÁBÉFŐZELÉK TŐKEHALLAL

Sárgarépa

Kilója 250 forint körül van. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően kiváló őszi csemege: van benne kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium is. Tisztítja a bélrendszert, ízületi gyulladásban szenvedőknek is ajánlott, jót tesz a szemnek, és betegségmegelőzésben is kiváló. Fontos biológiai hatóanyaga a béta karotin, és antioxidánsainak köszönhetően megvéd a szabadgyökök káros hatásaitól, növeli a nyálkahártya ellenálló képességét a baktériumokkal és a vírusokkal szemben.

Receptek: TÉLI ZÖLDSÉGLEVESBABSALÁTA HÉJÁBAN SÜLT RÉPÁVAL, TÖKMAGOLAJJAL ÉS RESZELT TOJÁSSÁRGÁJÁVALFINOMFŐZELÉK

Retek

Egy csokor retket már 120 forintért is kaphatunk a nagybanin. A retek fogyasztásával megvédhetjük sejtjeinket az oxidatív stressz káros hatásaitól, sok rost is van benne, ami segíti az emésztésünket. Tartalmaz továbbá folsavat, B-vitamint, K-vitamint, káliumot, mangánt, magnéziumot, kalciumot, vasat, foszfort, nátriumot, rézt és cinket is. Igazi mindenes: segíti a méregtelenítési folyamatokat, tisztítja a vért.

Receptek: RETEK SZIRUPBAN ELTÉVEHIDEG UBORKALEVES A LEGEGYSZERŰBB EHETŐ VIRÁGGALSONKAPÁSTÉTOM RETEKSALÁTÁVAL

Tök

Négyszáz forint körül már hozzájuthatunk kilójához. A termésében található magvak bővelkednek fehérjében és esszenciális zsírsavakban, de van még bennük szelén, fitoszterol, E-vitamin, mangán, réz és cink is. A főzőtök legfontosabb értéke a kiváló rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalma.

Receptek: 

MUSTBAN FŐTT TÖK ÉS WASABIS PAPRIKA: EXTRÉM, DE JÓL MŰKÖDŐ BEFŐZŐRECEPTEK NAGYANYÁINK NYOMÁNZÚZAPÖRKÖLT TÖKFŐZELÉKKELZÖLDSÉGES SZUPERÉTEL: TÖKPÖRKÖLT

Ha piacolunk, keressünk még csemegekukoricát 200 forint körül, fejessalátát 250 körül, és ne felejtsük el a petrezselyemzöldet, kaprot, zellerzöldet sem, mert ezek amilyen „kicsik”, olyan erősek!

Alma és szilva

Az alma 300, a szilva 400 körül kapható a nagybanin. A szilva kiváló C-vitamin-forrás, gazdag B-vitamin-komplexben, emellett még K-vitamint is tartalmaz, ami segíti a véralvadást, a csontok fejlődését és az Alzheimer-kór tüneteinek mérséklését. Az alma tele van C-vitaminnal, magas a rost- és káliumtartalma. Gazdag polifenolokban, amelyek antioxidánsként működnek, így gyulladáscsökkentő, vérkeringést javító hatással rendelkezik, és a tüdő védelméhez is hozzájárul. Kutatások bizonyítják, hogy csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegséget és a szívroham kialakulását.

Receptek: ALMÁS SPENÓTSALÁTAALMALEVES FÜSTÖLT CSÜLÖKKELALMÁS MÁJŐSZVÁRÓ SZILVÁS SÜTEMÉNYEKÖT KEDVENC ALMÁS SÜTINK

A körte és a szőlő 5-600 forint körül van, a déligyümölcsök közül pedig a banán a legolcsóbb kilónként 600 forint körüli árával. A teljes nagybani lista itt érhető el.

Az árakat összehasonlítva azt kell mondanunk, hogy az ősz és a tél inkább a zöldségek időszaka lesz: igyekezzünk minél több utánpótlást ezekből biztosítani! De ne feledkezzünk meg a hüvelyesekről sem, és néha próbáljunk meg egy-egy marék olajos magot, mákot vagy gombát is az asztalra tenni! Fontos a krumpli és a tojás is, és ne feledjük: már a friss levegőn töltött idővel, a mozgásban gazdagabb életmóddal és a kielégítő alvással is nagyon sokat tehetünk egészségünkért!

Ajánljuk még:

Ha nem boldog a karácsony – így küzdhetünk meg az ünnepi lehangoltsággal

Bár a karácsony időt adhatna a pihenésre, az ünnepek sokszor stresszel járnak, és ezt különösen azok viselik rosszul, akik depresszióval élnek vagy szorongásra hajlamosak. Cikkünkben szakértők által javasolt megküzdési stratégiákat gyűjtöttünk össze azért, hogy ne legyen rémálom a karácsonyból.

 

Már követem az oldalt

X