Karalábéfőzelék zsenge karalábéból

Gasztro

Karalábéfőzelék zsenge karalábéból

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 2-3 szál újhagyma
  • 3 db karalábé
  • 2 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 cs petrezselyem
  • 4-5 bazsalikomlevél
  • 1 tk cukor
  • 1 biocitrom héja és leve

A habaráshoz:

  • 0,5 dl tejszín
  • 1 tk liszt vagy keményítő

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A zsenge hagymát felkarikázzuk, majd vaj és olívaolaj keverékén ledinszteljük egy kis sóval. Fontos, hogy ne piruljon meg, mert akkor keserű lesz. A zsenge karalábét közben felkockázzuk, majd a hagymás keverékhez adjuk, és rövid ideig dinszteljük a hagymával együtt. Akkor a legjobb, ha kicsit roppanós marad a karalábé, de már megédesedik, tehát a benne lévő cukrok elkezdenek kioldódni.  

Ha bio termesztésből származó karalábéval dolgozunk, a levelét is hozzáadjuk, illetve egy csokor petrezselymet is tegyünk hozzá ízesítésként. Ízlés szerint sózzuk, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és kevés vízzel pároljuk. Közben ízlés szerint tehetünk hozzá egy kis citromlevet és citromhéjat, ettől nagyon friss és könnyű lesz.  

A habaráshoz a lisztet csomómentesen elkeverjük a tejszínnel, egy kevés főzővízzel kiegyenlítjük a hőmérsékletét, majd a főzelékhez adjuk. Rövid ideig forraljuk. Ezután egy marék bazsalikomot keverünk még bele, és tálalhatunk is.

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.