Töltött karalábé

Gasztro

Töltött karalábé

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 4 db zsenge karalábé
  • 3 dkg vaj
  • 15 dkg csirkemáj
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 ek előfőzött hajdina
  • 2 dkg reszelt sajt

A zöldborsós töltelékhez:

  • 2 marék friss borsó
  • 1 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • zöldfűszerek vegyesen: citromfű, menta, tárkony, koriander, petrezselyem
  • 1 lime héja, fél lime leve
  • 2 ek főtt köles
  • 2 dkg reszelt sajt
  • 1 csokor karalábélevél
  • 1 dkg vaj
  • a karalábé kivájt belseje
  • 1 dl víz vagy alaplé
  • 1 dl tejszín
  • 3 dkg reszelt sajt

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A karalábékat meghámozzuk, majd a belsejüket ügyesen kivájjuk. Hagyhatjuk őket egyben, vagy félbevághatjuk, és a feleket külön is megtölthetjük. A karalábék belsejét se dobjuk ki, hiszen szükségünk lesz rá, sőt a leveleire is!

A májas töltelékhez a hajdinát kétszeres mennyiségű sós vízben előfőzzük. A májat felaprítjuk, az újhagymát és a fokhagymát is összevágjuk. A vajat felolvasztjuk, majd rádobjuk először a hagymát és a fokhagymát. Ha kissé megfonnyadtak, akkor hozzátesszük a májat is, és jól átforgatjuk. Csak annyira süssük át a májat, hogy még krémes maradjon. Ezután felaprítunk egy fél csokor petrezselymet, és rádobjuk a keverékre, majd sózzuk, borsozzuk, és lehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk az előfőzött hajdinát, reszelünk hozzá egy kis citromhéjat, és jól elkeverjük a reszelt sajttal.

A zöldborsós töltelékhez előfőzzük a kölest kétszeres mennyiségű sós vízben. A fokhagymát és az újhagymát felaprítjuk, és vajon megfuttatjuk. Beletesszük a zöldborsót, majd rádobjuk a friss zöldfűszereket is. Ha a borsó már puha, hozzáadjuk a főtt kölest, és megsózzuk. A végén ráreszeljük a lime héját, és rányomjuk a levét is. Ezután belekerülhet a reszelt sajt, ez fogja majd össze a tölteléket.

Ha mindkét töltelékünk elkészült, beletöltjük a kivájt karalábékba. Egy tepsi aljába terítjük a karalábé kivájt belsejét, a felaprított levelét és a zöldfűszereket vegyesen, de tehetünk hozzá újhagymát és fokhagymát is. Erre az ágyra ültetjük rá a megtöltött karalábéfejeket.

Öntünk alá vizet és tejszínt, majd lefedjük fóliával, és 190 fokon kb. 45 perc alatt puhára sütjük. Ezután levesszük a fóliát, majd megszórjuk a karalábékat egy-egy adag reszelt sajttal, és ha nagyon elforrt a tejszín, akkor pótoljuk. Amint megpirult a sajt, tálalhatjuk is az ételt.

Miért a karalábé?

Kiváló fogyókúrás étel, hiszen 92 százaléka víz, és kalóriatartalma is nagyon alacsony. Emellett nagyon magas a rosttartalma, ami emésztésserkentő hatású. A halhúshoz hasonlóan magas az Omega-3- és Omega-6-tartalma, valamint kiváló kálium-, szelén-, nátrium-, mangán-, vas-, réz-, kalcium- és foszforforrás is, de C-, B1-, és B6-vitamint is sokat tartalmaz.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.