Kakaós hatlapos
Olvasási idő: 2 perc

Kakaós hatlapos

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A lapokhoz:
1 kg liszt
16 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 dl tej
3 dkg szalalkáli

A krémhez:
1 liter tej
12 dkg liszt
5 dkg kakaó
30 dkg cukor
5 dkg vaj

A tálaláshoz:
porcukor

Elkészítés

A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, majd alaposan eldörzsöljük benne a vajat. Ezután hozzáadjuk a tejet, melyben előzőleg feloldottuk a szalalkálit. A simává gyúrt a masszát mérleg segítségével hét egyenlő részre osztjuk. Letakarjuk a tésztadarabokat, majd 20 percig pihentetjük őket. A süteményhez csak hat lapra lesz szükségünk, egy pedig tartalék lesz.

Amint a pihentetés ideje lejárt, a tésztaadagokat egyenként szép vékonyra, négyszögletesre kinyújtjuk. Egy nagy tepsi hátoldalát megzsírozzuk és lisztezzük, és erre fektetjük rá a lapokat egyenként. 200 fokon 8-10 percig kell sütni őket. Ha a szélek már egy picit barnulnak, akkor azonnal ki kell venni, nehogy nagyon kiszárítsuk őket. Ha kihűltek a lapok, máris be lehet tölteni őket a krémmel. Töltés előtt érdemes a széleket levágni egy éles késsel, hogy a lapok teljesen egyformák legyenek.

A krémhez a tejet a cukorral feltesszük főni egy vastagabb aljú fazékban. Közben a kakaót összekeverjük a liszttel, majd adunk hozzá néhány merőkanálnyit a meleg tejből, amellyel teljesen simára kikeverjük. Amikor a tej már intenzíven gőzöl, vékony sugárban öntjük hozzá a kakaós keveréket. Közben folyamatosan keverjük egy kézi habverővel, nehogy csomós legyen. Ha véletlenül mégis csomós lenne, dolgozzuk meg egy picit botmixerrel. Végül alacsony lángon állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a vajat is. Langyosra hagyjuk hűlni, majd egy mélyebb tepsiben betöltjük a lapokat. Egy napig pihentetjük szobahőmérsékleten, csak azután szeleteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Aki szeretne több krémet bele, az készítsen másfélszeres adagot! 

Kapcsolódó tartalom
Lussekatter: a svédek fényességes és fenséges kedvence
| 2025. december 13

Lussekatter: a svédek fényességes és fenséges kedvence

Antal Csilla receptje