Káposztás tészta

Gasztro

Káposztás tészta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Tészta:

  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 db M-es tojás
  • 1 csipet só

Feltét:

  • ½ fej káposzta
  • 1 ek kacsazsír (vegetáriánusoknak olaj)
  • bors
  • a tálaláshoz porcukor

Elkészítés

Elsőként a tésztát gyúrjuk be. Szép simára kidolgozzuk a kétféle lisztet a tojásokkal és a sóval. Fontos, hogy tökéletesen sima legyen a felülete. Sokáig tart kigyúrni, de megéri, mert a házi tészta íze és állaga utánozhatatlan. Ha elkészültünk, akkor egy zacskóba rakjuk a tésztát, és hagyjuk pihenni legalább fél órát.

Amíg pihen a tészta, a káposztát vékonyra reszeljük, majd lesózzuk. Ha levet engedett, kicsit kicsavarjuk. Egy edényben felmelegítjük a kacsazsírt, majd hozzáadjuk a káposztát és szép karamellesre pároljuk. A végén ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal.

Ha a tésztánk szépen visszapuhult, akkor alaposan meglisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és kockára vágjuk. Természetesen géppel is ki lehet nyújtani.

Ha mindennel elkészültünk, egy nagyobb fazékban sós vizet forralunk, és néhány perc alatt kifőzzük a friss tésztát, amit a vízből kiszedve, jól lecsorgatva egyből a dinsztelt káposztára öntünk. Végül az egészet alaposan összekeverjük. Fontos, hogy a tésztát ne mossuk le, és frissen, melegen tálaljuk az ételt.

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.