Káposztás tészta

Gasztro

Káposztás tészta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

Tészta:

  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 db M-es tojás
  • 1 csipet só

Feltét:

  • ½ fej káposzta
  • 1 ek kacsazsír (vegetáriánusoknak olaj)
  • bors
  • a tálaláshoz porcukor

 

Elkészítés:

Elsőként a tésztát gyúrjuk be. Szép simára kidolgozzuk a kétféle lisztet a tojásokkal és a sóval. Fontos, hogy tökéletesen sima legyen a felülete. Sokáig tart kigyúrni, de megéri, mert a házi tészta íze és állaga utánozhatatlan. Ha elkészültünk, akkor egy zacskóba rakjuk a tésztát, és hagyjuk pihenni legalább fél órát.

Amíg pihen a tészta, a káposztát vékonyra reszeljük, majd lesózzuk. Ha levet engedett, kicsit kicsavarjuk. Egy edényben felmelegítjük a kacsazsírt, majd hozzáadjuk a káposztát és szép karamellesre pároljuk. A végén ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal.

Ha a tésztánk szépen visszapuhult, akkor alaposan meglisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és kockára vágjuk. Természetesen géppel is ki lehet nyújtani.

Ha mindennel elkészültünk, egy nagyobb fazékban sós vizet forralunk, és néhány perc alatt kifőzzük a friss tésztát, amit a vízből kiszedve, jól lecsorgatva egyből a dinsztelt káposztára öntünk. Végül az egészet alaposan összekeverjük. Fontos, hogy a tésztát ne mossuk le, és frissen, melegen tálaljuk az ételt.