Almaleves füstölt csülökkel

Gasztro

Almaleves füstölt csülökkel

Kerekes Sándor receptje

Hozzávalók

  • 4 db nagyobb alma
  • 1 db nagy birsalma
  • fél kicsontozott, főtt, füstölt csülök
  • 6-7 dl liter füstölt csülök főzőleve
  • 1 citrom héja
  • fél citrom leve
  • 1 nagy csokor petrezselyem

Redukció:

  • az almák héja és magháza
  • 2 ek barnacukor
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • víz

Habarás:

  • 1,5 dl tejföl
  • 1 ek liszt

Tálaláshoz:

  • petrezselyem
  • citromhéj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Az almákat és a birset meghámozzuk és kivágjuk a magházakat is. A héjat és a magházakat feltesszük főni a barnacukorral és a fűszerekkel. Annyi vizet tegyünk rá, hogy bőven ellepje a héjdarabokat, kb. 1,5 litert. 10 percig forraljuk, hogy az alma héjából az ízek jól kioldódjanak a lébe, és szép rózsaszín árnyalatot kapjon.

A gyümölcsök maradék részét összekockázzuk, és feltesszük főni a csülök főzővizében. Ha a redukció is megfőtt, azt is beleszűrjük abba a fazékba, melyben az alma fő. Ekkor kóstoljuk meg, és csak akkor sózzuk, ha szükséges.

A csülköt falatnyi darabokra vágjuk, és ha az alma már majdnem megfőtt, ezt is a leveshez tesszük.

A citromot meghámozzuk, és a héjat vékony csíkokra vágjuk. Ezzel is ízesítjük a levest.

A végén citromlével állítjuk be a savakat. Fontos, hogy egyszerre legyen savanykás, édeskés és sós a leves.

Ha megfőtt az alma, a tejfölt kikeverjük a liszttel, majd elkeverjük egy nagy merőkanál levessel. Végül a habarást a levesbe öntjük, és rövid ideig még forraljuk, majd hozzáadjuk a petrezselymet.

Ha szeretjük a csípőset, chilivel is tálalhatjuk.