Hozzávalók
- 4 db nagyobb alma
- 1 db nagy birsalma
- fél kicsontozott, főtt, füstölt csülök
- 6-7 dl liter füstölt csülök főzőleve
- 1 citrom héja
- fél citrom leve
- só
- 1 nagy csokor petrezselyem
Redukció:
- az almák héja és magháza
- 2 ek barnacukor
- fahéj
- szegfűszeg
- víz
Habarás:
- 1,5 dl tejföl
- 1 ek liszt
Tálaláshoz:
- petrezselyem
- citromhéj
Elkészítés
Az almákat és a birset meghámozzuk és kivágjuk a magházakat is. A héjat és a magházakat feltesszük főni a barnacukorral és a fűszerekkel. Annyi vizet tegyünk rá, hogy bőven ellepje a héjdarabokat, kb. 1,5 litert. 10 percig forraljuk, hogy az alma héjából az ízek jól kioldódjanak a lébe, és szép rózsaszín árnyalatot kapjon.
A gyümölcsök maradék részét összekockázzuk, és feltesszük főni a csülök főzővizében. Ha a redukció is megfőtt, azt is beleszűrjük abba a fazékba, melyben az alma fő. Ekkor kóstoljuk meg, és csak akkor sózzuk, ha szükséges.
A csülköt falatnyi darabokra vágjuk, és ha az alma már majdnem megfőtt, ezt is a leveshez tesszük.
A citromot meghámozzuk, és a héjat vékony csíkokra vágjuk. Ezzel is ízesítjük a levest.
A végén citromlével állítjuk be a savakat. Fontos, hogy egyszerre legyen savanykás, édeskés és sós a leves.
Ha megfőtt az alma, a tejfölt kikeverjük a liszttel, majd elkeverjük egy nagy merőkanál levessel. Végül a habarást a levesbe öntjük, és rövid ideig még forraljuk, majd hozzáadjuk a petrezselymet.
Ha szeretjük a csípőset, chilivel is tálalhatjuk.