Hozzávalók:
- 6-7 szál zsenge új sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej zsenge karalábé
- ½ fej brokkoli
- ½ fej karfiol
- 1 marék zöldborsó
- 1 marék cukorborsó
- 5 dkg vaj
- 1 ek liszt
- 2 dl tejszín
- 1 ek cukor
- 1 csokor petrezselyem
- só
Elkészítés:
A főzelékhez a zöldségeket gondosan megtisztítjuk, majd közel egyforma nagyságú darabokra vágjuk. A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedjük, folyó víz alatt átmossuk, majd azokat is felezzük vagy negyedeljük mérettől függően.
Ha elkészültünk, akkor vaj és olívaolaj keverékén megdinszteljük a zöldségeket. Először a gyökérzöldségeket adjuk hozzá. Amikor már szép sárga a vajunk a répától, akkor már jól elkezd puhulni, és kioldódik belőle a karotin is. Ekkor jöhet hozzá a karalábé, majd kis idő elteltével tesszük hozzá a karfiolt és a brokkolit. Ilyen sorrendben készítve a zöldségek nem főnek szét, viszont mindegyik puha lesz. Utoljára a borsót és a cukorborsót adjuk hozzá a főzelékhez. Teszünk bele egy kevés friss petrezselymet már ilyenkor is, illetve sót. Egy kanál cukorral is ízesítjük, hiszen ez egy édeskés főzelék. Ezután jöhet rá egy pici víz, majd 5-8 perc alatt készre főzzük fedő alatt.
Ha megpuhult az összes zöldség, akkor a tejszínt simára keverjük a pici liszttel, majd a főzőlével kiegyenlítjük a hőmérsékletet, és a zöldségekhez öntjük a habarást. Két percig forraljuk még, de vigyázzunk, mert ilyenkor könnyen leég, majd elzárjuk alatta a tüzet, és tálaljuk a töltött szűzpecsenyével.
Ajánljuk még: