Finomfőzelék, ahogy Borbás Marcsi készíti

Gasztro

Finomfőzelék, ahogy Borbás Marcsi készíti

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 6-7 szál zsenge új sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej zsenge karalábé
  • ½ fej brokkoli
  • ½ fej karfiol
  • 1 marék zöldborsó
  • 1 marék cukorborsó
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek cukor
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A főzelékhez a zöldségeket gondosan megtisztítjuk, majd közel egyforma nagyságú darabokra vágjuk. A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedjük, folyó víz alatt átmossuk, majd azokat is felezzük vagy negyedeljük mérettől függően.

Ha elkészültünk, akkor vaj és olívaolaj keverékén megdinszteljük a zöldségeket. Először a gyökérzöldségeket adjuk hozzá. Amikor már szép sárga a vajunk a répától, akkor már jól elkezd puhulni, és kioldódik belőle a karotin is. Ekkor jöhet hozzá a karalábé, majd kis idő elteltével tesszük hozzá a karfiolt és a brokkolit. Ilyen sorrendben készítve a zöldségek nem főnek szét, viszont mindegyik puha lesz. Utoljára a borsót és a cukorborsót adjuk hozzá a főzelékhez. Teszünk bele egy kevés friss petrezselymet már ilyenkor is, illetve sót. Egy kanál cukorral is ízesítjük, hiszen ez egy édeskés főzelék. Ezután jöhet rá egy pici víz, majd 5-8 perc alatt készre főzzük fedő alatt.

Ha megpuhult az összes zöldség, akkor a tejszínt simára keverjük a pici liszttel, majd a főzőlével kiegyenlítjük a hőmérsékletet, és a zöldségekhez öntjük a habarást. Két percig forraljuk még, de vigyázzunk, mert ilyenkor könnyen leég, majd elzárjuk alatta a tüzet, és tálaljuk a töltött szűzpecsenyével.

 

Ajánljuk még:

Libavacsora és Szent Márton – tudod, hol a kapcsolat?

Ha a tél szülinapi bulit tartana, bizonyosan Márton napján tenné, libalakomával, amihez Márton poharával koccintana, hiszen a kalendárium szerint november 11-én véget ér az őszi évnegyed, és kezdetét veszi a tél. Meg aztán az is igaz, hogy „aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”.