Töltött sertésszűz

Gasztro

Töltött sertésszűz

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 2 db sertésszűz
  • 1 kg darált sertésdagadó
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek fűszerpaprika
  • só, bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A sertésszüzeket gondosan lehártyázzuk, majd egy hosszú pengéjű késsel óvatosan felszúrjuk.

A töltelékhez a darált húst alaposan összedolgozzuk a sóval, a borssal, a lereszelt fokhagymagerezdekkel, valamint a fűszerpaprikával. Aki szereti, természetesen egyéb fűszereket is használhat ennek az elkészítéséhez. Ha elkészült a töltelék, akkor egy hurkatöltővel vagy egy kézi töltővel megtöltjük a sertésszüzeket. Ha nincs ilyen célszerszámunk, akkor egy fakanál segítségével is betömködhetjük a tölteléket a felszúrt húsba.

Ha mindkét hússal elkészültünk, akkor megsózzuk őket kívülről, majd egy zsírral kikent tepsibe rakjuk. A húsok tetejére is kenhetünk egy kevés zsírt, az úgyis lesül majd róla, viszont szép pirosra tudnak majd sülni ilyen módon a szüzek.

240 fokon kezdjük a sütést, majd 10 perc elteltével lefedjük az ételt, és 150 fokon további 45 percig sütjük.

Ha marad a töltelékből, akkor abból készíthetünk fasírtot.

Fantasztikus főzelékek, például finomfőzelék mellé! 

Ajánljuk még:

Elfeledett Márton-napi szokásaink: a hagyományokat követve rendet vághatunk kint is, bent is

A böjt előtti utolsó dús lakomának nem csak szimbolikus jelentése volt a hagyományos kultúrában. Márton napja afféle vízválasztó is volt a gazdasági év szokásrendjében: ekkor zárult „hivatalosan” a betakarítási és betakarodási időszak, amit szövetségek megerősítésével vagy éppen felbontásával pecsételtek meg. Többek között ekkor gyakorolták a ma már szinte feledésbe merült pásztorköszöntés hagyományát is.