Sonkapástétom reteksalátával

Gasztro

Sonkapástétom reteksalátával

Ruprecht László receptje

Hozzávalók

Sonkapástétom:

  • 300 g főtt sonka
  • 40 g szeletelt füstölt sonka
  • 150 g félkemény sajt (kakukkfüves, füstölt)
  • 50 g lágy sajt (szarvasgombás)
  • 2 db tojás
  • 100 ml tejszín
  • 5 szál snidling

Reteksaláta:

  • 3 cs retek
  • 120 g jégcsapretek
  • 2 g fekete mustármag
  • 2 g koriandermag
  • 2 g római kömény
  • 2 g kardamom
  • 3 ek méz
  • 150 ml tárkonyecet
  • 2 szál majoranna
  • 3 db babérlevél

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A sajtokat felkockázzuk, a főtt sonkát is falatnyi darabokra aprítjuk. A zsályaleveleket felcsíkozzuk. Ezeket elkeverjük egymással. A két egész tojást a tejszínnel egyneműre keverjük. A vékonyra szeletelt füstölt sonkaszeletekkel kibélelünk több kisebb sütőformát úgy, hogy a vékony sonkaszeletek túllógjanak a sütőforma szélein, hogy azokat majd vissza tudjuk hajtani a töltelékre. Ezután a formákat megtöltjük a sonkás-sajtos-zsályás keverékkel. Annyi tojásos-tejszínes keveréket kanalazunk a formákba, hogy a töltelékkel együtt kitöltsék a formát. Ezután a lelógó sonkarészekkel betakarjuk a tölteléket. 120 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

A salátához a retkeket cikkekre vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, elkeverjük a retekkel, majd az egészet lesózzuk. A sót jól beledörzsöljük a zöldségekbe. Hozzáadjuk a friss majorannát és a friss babérlevelet is.

A mustármagot, a koriandermagot, a római köményt és a kardamomot egy száraz serpenyőben megpirítjuk. Amikor már elkezdenek füstölni, rájuk öntjük a mézet, mely fel fog habzani, és elkezd karamellizálódni. Ha már kapott egy enyhe barna színt, akkor öntjük hozzá a tárkonyecetet, mely szintén habzani kezd majd, és intenzíven jönni fog az illata. Az egész keveréket egy kicsit beredukáljuk. Egy pici sót is adunk hozzá. Ha elkészült, rövid ideig még hagyjuk állni, hogy az ízek még ki tudjanak ázni. Közben a besózott, fűszeres retket egy csatos üvegbe halmozzuk. A fűszeres levet még melegen rászűrjük a retekre, és hagyjuk az egészet kihűlni.

Amint a pástétom is kihűlt, a reteksalátával tálaljuk.

Ajánljuk még:

„Évente minimum 300 különböző új receptet főzünk meg együtt”: Borbás Marcsival és Antal Csillával a Konyhám 200. adása kapcsán beszélgettünk

Borbás Marcsi Konyhám sorozatának 200-ik adását látjuk ma az egy.hu oldalán. Ez alkalomból páros interjú keretében villantjuk fel a műsor készítésének kulisszatitkait. Antal Csilla tíz éve segíti Marcsit a konyhában. Ahol egyikük mozdulata véget ér, ott kezdődik a másiké: ebből a szimbiózisból bontakoznak ki hétről-hétre a sokunk által kedvelt finomabbnál-finomabb receptek. 

 

Már követem az oldalt

X