Hozzávalók
- 15 dkg fekete szemű bab, puhára főzve
- 15 dkg indiai bab, puhára főzve
- 5 dkg szójabab
- fél citrom leve
- olívaolaj
- 1 db kisebb cukkini
- 1/2 lilahagyma
- 1/2 kápia paprika
- 10-12 db apró hónapos retek
- só, 3 ek cukor, fél citrom leve
- 8 szál zsenge répa sütve
- 2 db sóban szárított tojássárgája
- salátalevelek vegyesen
- 4 cl beforralt sárgarépalé
- 3 ek tökmagolaj
Elkészítés
Ez az étel akkor lesz igazán finom, ha többféle babot is használunk hozzá, hiszen mindegyiknek más az íze és az állaga is. Érdemes tehát ezeket kombinálni.
Első lépésként a babokat egy éjszakára beáztatjuk, és külön-külön megfőzzük őket sós vízben. Azért kell őket külön megfőzni, mert mindegyiknek más a főzési ideje.
A zsenge sárgarépákat megmossuk és egy sütőpapírral bélelt tepsiben héjastól pirosra sütjük 180 fokon.
Egy serpenyőben átpirítjuk a finomra vágott kápiát, a lilahagymát és a cukkinit. Ezt a műveletet csak rövid ideig végezzük, mert nem kell megsülniük a zöldségeknek, az a lényeg, hogy fonnyadjanak meg egy kicsit. Közben sóval és borssal ízesítjük őket.
Egy kisebb edényben vizet forralunk, amibe teszünk egy kiskanál sót és 2-3 evőkanál cukrot. Ha felforrt, beletesszük a retkeket, és puhára főzzük. Mire elkészül, a víz kétharmada is el fog forrni, és szép, sűrű sziruppá változik, mely fényes bevonatot képez majd a zöldségen. Viszont közben a retek is elveszíti a színét, ezért ilyenkor ráfacsarunk egy adag citromlevet, amitől gyönyörű eperszínűvé változik.
A salátánkhoz még két különleges dolgot készíthetünk.
A répaléhez lepréselünk annyi répát, hogy kapjunk belőle egy liternyi levet. Ezt a levet kb. 1 deciliternyire forraljuk vissza, így kapunk egy koncentrált, édes öntetet, amit ízesítenünk sem kell.
A másik izgalmas összetevő a szárított tojássárgája. Ehhez egy sóágyra ráültetünk 2-3 tojássárgáját, majd sóval befedjük őket. Fóliával letakarva 2-3 napig hűtőszekrényben tároljuk. Közben a sárgája kiszárad és megszilárdul.
Ha mindennel előkészültünk, akkor egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a különféle főtt babokat, meglocsoljuk citromlével, és hozzáadjuk a megfonnyasztott zöldségeket.
Egy tálat kibélelünk különféle salátalevelekkel, és ezekre halmozzuk rá a babos keveréket, a megsült sárgarépákat és a mázas retkeket. Reszelünk rá a szárított tojássárgájából, valamint répalével és tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk.
Ajánljuk még: