Babsaláta héjában sült répával, tökmagolajjal és reszelt tojássárgájával

Gasztro

Babsaláta héjában sült répával, tökmagolajjal és reszelt tojássárgájával

Segal Viktor receptje

Hozzávalók

  • 15 dkg fekete szemű bab, puhára főzve 
  • 15 dkg indiai bab, puhára főzve
  • 5 dkg szójabab
  • fél citrom leve
  • olívaolaj

  • 1 db kisebb cukkini
  • 1/2 lilahagyma
  • 1/2 kápia paprika

  • 10-12 db apró hónapos retek
  • só, 3 ek cukor, fél citrom leve

  • 8 szál zsenge répa sütve
  • 2 db sóban szárított tojássárgája

  • salátalevelek vegyesen

  • 4 cl beforralt sárgarépalé
  • 3 ek tökmagolaj 

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Ez az étel akkor lesz igazán finom, ha többféle babot is használunk hozzá, hiszen mindegyiknek más az íze és az állaga is. Érdemes tehát ezeket kombinálni.

Első lépésként a babokat egy éjszakára beáztatjuk, és külön-külön megfőzzük őket sós vízben. Azért kell őket külön megfőzni, mert mindegyiknek más a főzési ideje.

A zsenge sárgarépákat megmossuk és egy sütőpapírral bélelt tepsiben héjastól pirosra sütjük 180 fokon.

Egy serpenyőben átpirítjuk a finomra vágott kápiát, a lilahagymát és a cukkinit.  Ezt a műveletet csak rövid ideig végezzük, mert nem kell megsülniük a zöldségeknek, az a lényeg, hogy fonnyadjanak meg egy kicsit. Közben sóval és borssal ízesítjük őket.

Egy kisebb edényben vizet forralunk, amibe teszünk egy kiskanál sót és 2-3 evőkanál cukrot. Ha felforrt, beletesszük a retkeket, és puhára főzzük. Mire elkészül, a víz kétharmada is el fog forrni, és szép, sűrű sziruppá változik, mely fényes bevonatot képez majd a zöldségen. Viszont közben a retek is elveszíti a színét, ezért ilyenkor ráfacsarunk egy adag citromlevet, amitől gyönyörű eperszínűvé változik.

A salátánkhoz még két különleges dolgot készíthetünk.

A répaléhez lepréselünk annyi répát, hogy kapjunk belőle egy liternyi levet. Ezt a levet kb. 1 deciliternyire forraljuk vissza, így kapunk egy koncentrált, édes öntetet, amit ízesítenünk sem kell.

A másik izgalmas összetevő a szárított tojássárgája. Ehhez egy sóágyra ráültetünk 2-3 tojássárgáját, majd sóval befedjük őket. Fóliával letakarva 2-3 napig hűtőszekrényben tároljuk. Közben a sárgája kiszárad és megszilárdul.

Ha mindennel előkészültünk, akkor egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a különféle főtt babokat, meglocsoljuk citromlével, és hozzáadjuk a megfonnyasztott zöldségeket.

Egy tálat kibélelünk különféle salátalevelekkel, és ezekre halmozzuk rá a babos keveréket, a megsült sárgarépákat és a mázas retkeket. Reszelünk rá a szárított tojássárgájából, valamint répalével és tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk.

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.