Babsaláta héjában sült répával, tökmagolajjal és reszelt tojássárgájával

Gasztro

Babsaláta héjában sült répával, tökmagolajjal és reszelt tojássárgájával

Segal Viktor receptje

Hozzávalók

  • 15 dkg fekete szemű bab, puhára főzve 
  • 15 dkg indiai bab, puhára főzve
  • 5 dkg szójabab
  • fél citrom leve
  • olívaolaj

  • 1 db kisebb cukkini
  • 1/2 lilahagyma
  • 1/2 kápia paprika

  • 10-12 db apró hónapos retek
  • só, 3 ek cukor, fél citrom leve

  • 8 szál zsenge répa sütve
  • 2 db sóban szárított tojássárgája

  • salátalevelek vegyesen

  • 4 cl beforralt sárgarépalé
  • 3 ek tökmagolaj 

Elkészítés

Ez az étel akkor lesz igazán finom, ha többféle babot is használunk hozzá, hiszen mindegyiknek más az íze és az állaga is. Érdemes tehát ezeket kombinálni.

Első lépésként a babokat egy éjszakára beáztatjuk, és külön-külön megfőzzük őket sós vízben. Azért kell őket külön megfőzni, mert mindegyiknek más a főzési ideje.

A zsenge sárgarépákat megmossuk és egy sütőpapírral bélelt tepsiben héjastól pirosra sütjük 180 fokon.

Egy serpenyőben átpirítjuk a finomra vágott kápiát, a lilahagymát és a cukkinit.  Ezt a műveletet csak rövid ideig végezzük, mert nem kell megsülniük a zöldségeknek, az a lényeg, hogy fonnyadjanak meg egy kicsit. Közben sóval és borssal ízesítjük őket.

Egy kisebb edényben vizet forralunk, amibe teszünk egy kiskanál sót és 2-3 evőkanál cukrot. Ha felforrt, beletesszük a retkeket, és puhára főzzük. Mire elkészül, a víz kétharmada is el fog forrni, és szép, sűrű sziruppá változik, mely fényes bevonatot képez majd a zöldségen. Viszont közben a retek is elveszíti a színét, ezért ilyenkor ráfacsarunk egy adag citromlevet, amitől gyönyörű eperszínűvé változik.

A salátánkhoz még két különleges dolgot készíthetünk.

A répaléhez lepréselünk annyi répát, hogy kapjunk belőle egy liternyi levet. Ezt a levet kb. 1 deciliternyire forraljuk vissza, így kapunk egy koncentrált, édes öntetet, amit ízesítenünk sem kell.

A másik izgalmas összetevő a szárított tojássárgája. Ehhez egy sóágyra ráültetünk 2-3 tojássárgáját, majd sóval befedjük őket. Fóliával letakarva 2-3 napig hűtőszekrényben tároljuk. Közben a sárgája kiszárad és megszilárdul.

Ha mindennel előkészültünk, akkor egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a különféle főtt babokat, meglocsoljuk citromlével, és hozzáadjuk a megfonnyasztott zöldségeket.

Egy tálat kibélelünk különféle salátalevelekkel, és ezekre halmozzuk rá a babos keveréket, a megsült sárgarépákat és a mázas retkeket. Reszelünk rá a szárított tojássárgájából, valamint répalével és tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk.

Ajánljuk még:

„Rőzsét, rőzsét, adjanak rőzsét! Ha nem adnak rőzsét, elvisszük a tőkét!” – Szent Iván éji hagyományok

Ha azt mondod, szerelem, azt mondom, tűzugrás. Ha azt mondod, varázslatok éjszakája, azt mondom, szent ünnep. Ha azt mondod, Keresztelő Szent János, azt mondom, Szent Iván. A nyári napforduló előtt néhány nappal tüzek gyúlnak, régi hagyományok kelnek életre, a hosszú nappalt és a rövid éjszakát, a fény eljövetelét ünnepeljük. De hogy valójában miről is szól ez a tüzes-mágikus éjszaka, hogyan lett a pogány rituáléból keresztény ünnep, miért Iván és nem János, s vajon hogyan él tovább a hagyomány, arról Burján István néprajzkutatóval beszélgettünk.