Savanyúkáposzta-leves és más káposztás csodák

Gasztro

Savanyúkáposzta-leves és más káposztás csodák

Borbás Marcsi receptjei

Savanyúkáposzta-leves

Hozzávalók

  • ½ kg porcos sertésoldalas
  • ½ kg kolbászhús
  • 3 ek. zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • ¼ liter paradicsomlé
  • csombor
  • 1/2 liter savanyúkáposzta-lé
  • egy bögre főtt rizs
  • só, bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A vöröshagymát apró, a zöldségeket pedig nagyobb kockákra vágjuk. Egy nagyobb edényben megolvasztjuk a zsírt, majd rádobjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, és azokat is megdinszteljük. Végül beletesszük a nagyobb darabokra vágott oldalast, melyet szépen átpirítunk. Felengedjük vízzel, sóval, borssal és csomborral ízesítjük, majd addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ezután tesszük bele a paradicsomlevet.

Míg forr egyet a paradicsommal a leves, addig a kolbászhúsból kicsi gombócokat készítünk, és amint elkészültek, már tehetjük is bele a lébe. 

A gombócok néhány perc alatt megfőnek, tehát azonnal jöhet a levesbe az előfőzött rizs. Ekkor az egészet még egyszer felforraljuk, végül kedvünk szerint ízesítjük a savanyú káposzta levével.

Fotó: Krisztics Barbara

Savanyúkáposzta-krémleves

Hozzávalók

  • 10 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg burgonya (főzni való)
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 2 ek. olaj
  • 5 dkg vaj
  • 4 dl száraz fehérbor
  • 4 dl húsleves
  • 2 db babérlevél
  • 4 szem szegfűszeg
  • 4 szem borókabogyó
  • 15 dkg mascarpone

Hozzávalók a tálaláshoz:

  • 1 szelet kenyér
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 szelet bacon
  • újhagyma, petrezselyem

Elkészítés

A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük. A burgonyát vagy nagyon apróra vágjuk, vagy almareszelőn lereszeljük. A vaj és az olívaolaj keverékén üvegesre pirítjuk a hagymákat, majd rádobjuk a burgonyát és a savanyú káposztát is, és együtt jócskán megdinszteljük. Figyeljünk rá, nehogy piruljon. Ezután felöntjük a borral és a húslevessel, fűszerezzük, majd lefedve addig főzzük, amíg a káposzta meg nem puhul.  Miután elkészült, levesszük a tűzről, kiszedjük belőle az egész fűszereket, beletesszük a mascarponét, és krémesre turmixoljuk. Friss petrezselyemmel, újhagymával, ropogósra sütött baconnel és pirított kenyérkockával tálaljuk. 

Fotó: Krisztics Barbara

Savanyúkáposzta-főzelék

Hozzávalók

  • 1/2 dl olaj
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1,5 dl zsíros tejföl
  • 1 ek. keményítő
  • 1 kk. cukor
  • 3-4 dl húsleves, vagy alaplé

Elkészítés

Az olajon megdinszteljük az apróra vágott káposztát. Ha már jól átforgattuk, de még nem kezdett el pirulni, akkor felöntjük annyi húslevessel, vagy alaplével, amennyi jól ellepi, és hagyjuk főni. Akkor jó, ha már nem nyers, de azért egy kicsit még roppanós marad a káposzta. Közben egy kis hideg vízben elkeverünk egy kanálnyi keményítőt, hozzáadjuk a tejfölt, mellyel simára elegyítjük. A káposzta forró levéből szedünk a tejfölre egy keveset, ezzel is jól kikeverjük, majd azonnal a káposztára öntjük a habarást. Folyamatos kevergetés közben egyet forralunk rajta, majd elzárjuk a tüzet alatta, mert a keményítő a hosszú forralástól elveszíti a sűrítő képességét. A végén egy pici cukorral még lágyíthatjuk a főzelékünk ízét.

Attól függően, hogy mennyire szeretjük savanyúan a káposztát, át is moshatjuk, de mindig érdemes főzés előtt megkóstolni.

Ajánljuk még:

Kastélykonyhák édes titkai: „édes, mint a szerelem és gyengéd, mint a csók”

Lessünk be kastélyok konyháiba! Vajon mi kerülhetett karácsonykor az asztalra? Milyen süteményeket sütöttek? Miféle finom illat lengte be a süteményestálak környékét? Vajon megtudhatjuk-e pontosan, mi minden került Erzsébet királyné és családja ünnepi sütemény kínálatába, ahol egybekelt a hatalmas birodalom sokszínű ízvilága érvényesült?