Egészség

Vitamindús őszi kincs: az alma java (édesen és sósan)

Az ősz egyik legnagyobb klasszikusa, az alma újra érik, és nem csak szedni, enni is egészséges! Mutatunk néhány okot, és néhány receptet, ami talán meghozza a kedvedet!

Ki ne hallotta volna már a mondást, miszerint napi egy alma távolt tartja az orvost?! Gyerekként igyekeznek belénk diktálni ezt a „szuperételnek” titulált gyümölcsöt, ami talán az egyik legelterjedtebb – és többek által legunalmasabbnak – tartott egészséges ételünk.

Mi olyan jó benne?

Az alma tele van C-vitaminnal, magas a rosttartalma, ahogyan kálium és fehérje is sok van bene, ellenben alacsony a kalóriatartalma és nem tartalmaz zsírt sem! Gazdag ugyanakkor polifenolokban, amelyek antioxidánsként működnek, így gyulladáscsökkentő, vérkeringést javító hatással rendelkezik, ahogyan a tüdő védelméhez is hozzájárul. Számos betegség ellen védelmet nyújthat a rendszeres almafogyasztás: kutatások bizonyítják, hogy csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegséget és a szívroham elkerülésének esélyét is növeli!  Az almaecet pedig a fogyókúrában segíthet…

Hogyan fogyasszuk?

Mivel az alma héjában található számos szervezetünk számára hasznos anyag, így nem érdemes megpucolni! Ha csak nyersen elropogtatunk egy-egy almát naponta, már tettünk az egészségünkért, de ha esetleg unnánk, vagy kevésbé szeretnénk, akkor sem érdemes lemondani róla: próbáljuk ki ételeinkben alapanyagként! Erre teszünk most javaslatot néhány édes és sós recept bemutatásával.

SÓS ALMÁS ÉTELEK

FURCSA, DE FINOM PÁROS: ALMÁS MÁJ
ALMÁS (DIÉTÁS) KARAJ
ZELLERSALÁTA

ÉDES ALMÁS ÉTELEK

Ha valami egyszerűre vágynánk: 

A TÖKÉLETES SÜLT ALMA RECEPTJE
FAHÉJAS, GYÖMBÉRES ALMACHIPS

És ha picit több időnk van: 

ALMÁS-DIÓS PITE CIDER SZÓSSZAL
ALMÁS, GYÖMBÉRES SÜTEMÉNY
KLASSZIKUS ALMÁS PITE

Ráadásul még a szépségápolásban is jól jön, ha kipróbáljuk, milyen az ALMÁSPITE ILLATÚ SZÉPSÉGÁPOLÁS

A cikk megjelenését a Gallmet.hu támogatta.

Ajánljuk még:

AZ ÍZTELEN VILÁG FOGSÁGÁBAN: HIÁNYZÓ VALÓSÁGOK EGY KORONÁS MINDENNAPJAIBÓL
KIHAGYHATATLAN FINOMSÁGOK: GYÜMÖLCS- ÉS ZÖLDSÉGKISOKOS AZ ŐSZI IMMUNTURBÓZÁSRA

 

Már követem az oldalt

X