Hozzávalók
- 3 db tojás
- 18 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 dl zsíros tej
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 18 dkg finomliszt
- fél csomag sütőpor
- 1 kk só
- 1 kk szárított gyömbér
- friss gyömbér ízlés szerint
- 2 db alma
A díszítéshez:
- gyömbéres porcukor
Elkészítés
A tojásokat kihabosítjuk a cukorral. Közben a vajat felolvasztjuk, és hozzákeverjük a tejet is. A tojáshabhoz hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és simára eldolgozzuk. Ízesítjük a szárított és a friss gyömbérrel, valamint a citrom héjával. Teszünk bele egy csipet sót is. Ezután lassan adagolva hozzácsorgatjuk a vajas tejet. (Fontos, hogy ne legyen forró, legfeljebb langyos.)
Az almákat meghámozzuk, és pici kockákra vágjuk. meglocsoljuk a citrom levével, és megszórjuk őket egy evőkanál liszttel, majd jól átforgatjuk. Óvatosan az egészet a tésztához keverjük.
A keveréket egy kisebb kuglófformába öntjük, melyet előzőleg kivajazunk és kilisztezünk. 180 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. Mielőtt kivesszük, tűpróbával ellenőrizzük, hiszen a sütőformától is függ, mennyi idő alatt készül el. Ránézésre akkor van készen, ha aranybarnára sült, és az oldala szépen elválik a formától.
Ha megsült, 10 percet várunk, majd óvatosan kiborítjuk egy rácsra, és hagyjuk legalább langyosra kihűlni. A tálaláshoz egy adag kristálycukrot ledarálunk egy kevés szárított gyömbérrel, és ezzel szórjuk meg a süteményt. Nagyon illatos, könnyű sütemény, csodás illatot varázsol a konyhába. Aki nem szereti a gyömbért választhat más fűszert is, például fahéjat, kardamomot vagy szegfűszeget.