Vacsorázz Borbás Marcsival! – Zellersaláta

Gasztro

Vacsorázz Borbás Marcsival! – Zellersaláta

A mama volt a legjobb életmód-tanácsadó?

Újév első napjától kezdődően mindenhonnan ömlik ránk a „hogyan tudsz lefogyni, életmódot váltani” bölcsességek tengere. És persze mindenki az egyedüli üdvözítőnek tartja saját módszerét. Ha pedig valaki eldönti, hogy fogyni szeretne, választania kell valamit, letenni a voksot egy metódus mellett.

Az információtengerben azonban sokan nem tudják eldönteni, hogy kinek is higgyenek, mert sok az ellentmondás, furcsaság. Aztán pár nap, vagy hét után abbahagyják az egészet, és néhány próbálkozás után csalódottak, kedvetlenek elkezdeni bármit is. Már nincs bizalmuk.

Tovább olvasok

Azon gondolkodtam, hogy a nagyszüleinknek miért nem volt gondja ezzel újévkor. Lehet, hogy ők tudták a tutit, mint oly sok más témában?

Na, akkor nézzük, mit-hogyan tettek: először is adventben böjtöltek. Puff, ezzel már nem tudunk mit kezdeni, mert mi ezt nem tettük. Aki pedig böjtölt, elhagyta a húst, és ezzel megvolt. A mama pedig a böjtben alig evett. Ezt ma tisztítókúrának hívjuk. Az ünnepek alatt aztán nem volt akkoriban mértéktelen habzsolás és tunyulás sem. Minden nap be kellett gyújtani, fát vágni, etetni, kialmolni az állatok alól, főzni, gyalog menni mindenhová, és nassolás sem volt – ugyanis nem unatkoztak. A nassolás pedig az unatkozás megtestesülése, legalábbis szerintem.

Régen télen készítették a fonalakat, a szőtteseket, a bútorokat, a szükséges szerszámokat, kosarakat, sőt a fonóba jártak „partizni”, például tollat fosztani, no és persze báloztak is. Tehát megvolt mindennek a rendje. És persze rengeteget aludtak, ami szintén fontos ahhoz, hogy kevésbé hízzunk.

Nos, leszögezhetjük, hogy az ő életüket ebből a szempontból nem tudjuk egy az egyben példának tekinteni. Át kell fordítani mindezt a mai életre. Nem egyszerű, mert semmi sem olyan, mint régen.

Csak közhelyeket lehet puffogtatni jó tanácsként. Az unásig ismételgetett sarokpontokat – miszerint mozogj minden nap, aludj 7-9 órát, ne stresszelj, egyél ezt, vagy azt –  nem szeretném megismételni. Adok azonban néhány olyan receptet, amely segít változatossá, így izgalmasabbá tenni az életmódváltást. Szeretném bebizonyítani, hogy a kevesebb kalória nem egyenlő a rossz, íztelen ételekkel. Ami még nagyon fontos: gyors és egyszerű recepteket mutatunk nektek egész januárban, minden nap.

Kezdésnek hoztam is egy kiváló tisztítózöldséget, a zellert. Tudom, hogy sokan nem szeretik az ízét, de ez a recept megváltoztatja a véleményeteket.  Adjatok egy esélyt a zellernek!

 

Zellersaláta:

Hozzávalók:

  • 1 db szaftos körte
  • 1/4 zellergumó
  • 3 dkg kéksajt
  • 3-4 szem dió
  • 1 ek balzsamecet, vagy peszmeg 

Vágjuk vékony szeletekre a körtét és gyaluljuk hajszálvékony csíkokra a meghámozott zellergumót. Rakjuk körbe a tányért a körtével, halmozzuk rá a zellert, majd jól szórjuk meg a darabokra morzsolt kéksajttal és a durvára vágott dióval. Végül az egészet locsoljuk meg az édes-savanyú balzsamecettel! Aztán élvezzük ki minden morzsáját!

És hogy miért pont a zeller? 

Mert elpusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban. Emellett támogatja az alhasi vérkeringést, vizelethajtó, görcsoldó, koleszterin-, vércukorszint- és súlycsökkentő hatással bír, idegnyugtató, tisztítja a tüdőt, de reumára és köszvényre is javasolják.  Magas a nátrium-és káliumtartalma, így szív- és érrendszeri betegségek esetén is segítségünkre lehet. Egyesek szerint a rák megelőzésében, esetleges kezelésében is jó szolgálatot tesz.

Fogyókúrázóknak különösen ajánlott, mivel kalóriatartalma igen alacsony: fajtától függően 6-20 kcal van 10 dkg-ban. Gazdag B-vitaminban, segíti a koncentrációt és a stressz oldását, míg rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít.

***

Ez a recept is része Borbás Marcsi január havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során.

Az hónap menütervét és az első hét bevásárlólistáját itt találod!  

A Vacsorázz Borbás Marcsival-cikksorozat eredetileg
2020 januárjában futott az egy.hu oldalán,
sok receptet már onnan is ismerhettek.
A benne szereplő összes receptet megtaláljátok itt.

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X