Fasírozott édesburgonya-pürével és salátával

Gasztro

Fasírozott édesburgonya-pürével és salátával

Borbás Marcsi receptje.

Alapvető, hogy napjainkban az evés egy fontos örömforrás. Ez jól is van így. Mindemellett mindenkinek kialakul a gasztroidentitása is. Ez azt jelenti, hogy egy embernek általában az az ízvilág ízlik a legjobban, amiben felnő, ami a gyökereit, a családját idézi meg.

Ezek az ételek az egyszerű evéstől, éhségcsillapítástól többet jelentenek. Felidézik a családunkat, gyerekkorunkat, baráti összejöveteleket, ünnepeket. Erre mondom én: érzelmi ételek.

Tovább olvasok

Sokkal jobban érezzük magunkat, ha a kedvenc ételeinket ehetjük, mintha újdonságot eszünk. Ugyanis ezekkel a lelkünk is jóllakik. Egyértelmű, hogy az evés és a lelkiállapot kéz a kézben járnak. Ezért óriási a felelősségünk, hogy gyermekeinkben  is kialakítsuk az ő érzelmi ételeiket. Vagyis főzzünk nekik, mégpedig minél egészségesebb ételeket, és beszéljünk az étkezésről, annak szerepeiről.

Most egy ilyen érzelmi ételemet alakítottam át diétássá, mert szükségem van egy kis lelki biztonságra.

 

 

Fasírozott édesburgonya-pürével és salátával

Hozzávalók (három főre):

  • 20 dkg karaj
  • 1/2 alma
  • 1 db kicsi lilahagyma
  • 3 dkg reszelt sajt
  • 1 db tojás
  • Só, bors, pirospaprika

  • 3 db édesburgonya 

  • madársaláta
  • 1 ek fehér fűszer vagy borecet
  • 1 kk tökmagolaj
  • Fokhagyma

Elkészítés:

Egy apró lyukú húsdarálón ledaráljuk a 20 dkg karajt, egy fél meghámozott almával és a lilahagyma felével. (Azért almát választottam, mert az jól lazítja a húst, de nem hizlal, mint az áztatott zsemle.) A hagyma másik felét apró kockára vágva rakjuk a húshoz. Hozzáadunk még egy egész tojást, egy teáskanálnyi fűszerpaprikát (lehet füstöltpaprika is), majd a sót és a frissen őrölt feketeborsot. Jól átkeverjük a masszát, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben hat darab lapos fasírozottat formázunk belőle. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük őket.

Amíg a hús megsül, addig egy jól megmosott édesburgonyát héjában megsütünk. Amikor elkészült a hús is, akkor összekeverünk egy evőkanál fehér borecetet egy kávéskanál tökmagolajjal, pici sóval és egy leheletnyi reszelt fokhagymával, és a madársalátát jól beleforgatjuk. Az édesburgonyát, más néven batátát meghámozzuk és összetörjük, ráreszeljük a tetejére egy kis lime héját, borsozzuk, és már tálalhatjuk is.

És igen, kielégítette az érzelmeimet.

Miért a karaj?

Mert 10 dkg csak 140 kcal, viszont majdnem 22 g fehérjét tartalmaz, így ideális diétás hús...ezért végképp érthetetlen a csirkemell hegemóniája!

Ez a recept is része Borbás Marcsi január havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során.

A menüterv így néz ki:

heti menü

A hónap menütervét és az első hét bevásárlólistáját itt találod, a második hét bevásárlólistáját pedig itt 

A Vacsorázz Borbás Marcsival-cikksorozat eredetileg
2020 januárjában futott az egy.hu oldalán,
sok receptet már onnan is ismerhettek.
A benne szereplő összes receptet megtaláljátok itt.

 

Már követem az oldalt

X